Site icon NewsIT

Η μεγάλη σύγκρουση του Τσίπρα και της Βαλαβάνη

11.02.2015 | 13:21
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Θα συγκρουστεί ο Τσίπρας με μία δράκα οικογενειών; Θα επιτεθεί κατά μέτωπο στη φοροδιαφυγή;

Είναι δύο κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν πειστική απάντηση. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Επιζητούν πειστική απάντηση γιατί αυτό περιμένουν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προπαντός γιατί από την απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται και η επιτυχία ή η αποτυχία της κυβέρνησης.

Για να εξηγούμαστε. Από τις προγραμματικές δηλώσεις προέκυψε κάτι πολύ σαφές. Σαφέστερο δεν γινόταν. Η κυβέρνηση υπολογίζει να βρει τα έσοδα που χρειάζεται για να λειτουργήσει το κράτος, να κάνει επενδύσεις, να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα ως 2% μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου.

Λεφτά υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους; Ασφαλώς υπάρχουν και μάλιστα άφθονα. Από το λαθρεμπόριο καυσίμων το δημόσιο χάνει 500 εκατ. ευρώ ως 1 δις το χρόνο, από το λαθρεμπόριο του καπνού άλλο 1 δις., ενώ η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή αναμένεται να ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ετησίως (την τελευταία χρονιά πριν την κρίση υπολογιζόταν σε 27 δις. ευρώ από την Alpha Bank).

Επομένως λεφτά υπάρχουν οπότε λογικά το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι αν μπορεί να τα εισπράξει. Η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Νικολούδη στη Βουλή έδειξαν πως οι μηχανισμοί είσπραξης δεν βρίσκονται στο επίπεδο που ο ίδιος θα επιθυμούσε και οι ανάγκες επιβάλλουν.

Αρα, η κυρία Βαλαβάνη και ο κύριος Νικολούδης καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα τιτάνιο έργο. Να δημιουργήσουν υπηρεσίες ικανές να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη φοροαποφυγή. Κι΄ αυτό όχι του χρόνου, αλλά τώρα, για να μην πούμε χθες.

Θα τα καταφέρουν; Είναι το μεγάλο, το τεράστιο, το καθοριστικό ερώτημα. Γιατί μόνο αν τα καταφέρουν μπορεί να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, να κατανεμηθούν διαφορετικά τα φορολογικά βάρη, να σταματήσει η υπερφορολόγηση και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Γιατί, όπως έχει γίνει συνείδηση σε όλους υπερφορολόγηση και ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Είναι το μεγάλο, το μέγιστο στοίχημα και δικαίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κ. Νάντια Βαλαβάνη και όχι κάποιος άλλος αστέρας υπουργός, όπως για παράδειγμα ο κ. Βαρουφάκης, κρατάει τα κλειδιά της κυβερνητικής επιτυχίας. Θα βρει η κυρία Βαλαβάνη το αντικλείδι στη φοροδιαφυγή και μάλιστα το αργότερο μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου; Αν ναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει και η χώρα θα κερδίσει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αν, όχι, ας ξεχάσουμε τις φοροελαφρύνσεις και ας ετοιμάζεται και η κυβέρνηση να εισπράξει το αντίτιμο της αποτυχίας.

Αν λάβουμε ως κριτήριο τις προγραμματικές δηλώσεις, θα δούμε πως δεν είδαμε να ξεδιπλώνεται κάποιο σχέδιο, ούτε το περίγραμμα ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου. Μόνο δηλώσεις καλής θέλησης και ισχυρής διάθεσης. Όμως, αυτές όσο καλές και όσο ισχυρές κι΄ αν είναι δεν γεμίζουν τα δημόσια ταμεία. Η σιδερένια πράξη των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών μόνο μπορεί να το πετύχει. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν το είδαμε ακόμα. Ελπίζουμε πολύ σύντομα η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version