Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Η ΝΔ με το βλέμμα και δεξιά και αριστερά…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε στρατηγικό δίλημμα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της τελικής ευθείας των εκλογών και η ερώτηση του τίθεται είναι: στροφή στα δεξιά ή στροφή στο κέντρο;

Στις καθημερινές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς αν και η ψαλίδα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κλείνει ωστόσο η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται.

Στόχος στην τελική ευθεία προς της κάλπες είναι πλέον η προσέλκυση της ψήφου των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ” αν και κινούνται σε διψήφιο ποσοστό το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι κεντροδεξιάς προέλευσης”.

Επομένως η στρατηγική της δεξιάς ρητορικής που τηρήθηκε από τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες με την επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα ή με το δόγμα “νόμος και τάξη” δεν ανάφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν αποδίδει και στο χώρο των αναποφάσιστων καθώς σύμφωνα με δημοσκόπους το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων κινείται στο χώρο του κέντρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε χθες με την επίσκεψη του στις δυτικές συνοικίες της Αττικής και συγκεκριμένα το Περιστέρι να μιλήσει για την ανάγκη συμμαχιών με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εκφράζοντας ένα πιο συναινετικό ρόλο και αφήνοντας στην άκρη της πατριωτικές “κορώνες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του ο οποίος δήλωνε μέσω Facebook ότι ” εμείς θα κυβερνήσουμε με όσους είμαστε στην ίδια όχθη. Με όσους ασπάζονται την κοινή λογική, το ευρωπαϊκό όραμα και ζητούν μεταρρυθμίσεις. Για ώρα γίνει αυτό πρέπει οι άνθρωποι του μεταρρυθμιστικού κέντρου να συσπειρωθούν στην ΝΔ και να γίνουν ρυθμιστές της επόμενης μέρας”.

Είναι εμφανές πλέον ότι έστω και την ύστατη στιγμή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη έκφρασης μια ρητορικής με πιο κεντρώα χαρακτηριστικά η οποία θα κατορθώσει να απαντήσει παράλληλα και σε βασικούς προβληματισμούς της κοινωνίας δίνοντας απαντήσεις σε βασικά μακροοικονομικά θέματα.

Στο Μέγαρο Μάξιμου συνεχίζουν πάντως να εκπέμπουν αισιοδοξία τονίζοντας ότι καθημερινά η ψαλίδα κλείνει και ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί.

Βασικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης σύμφωνα με δημοσκόπους αποτελούν τα πόστα του ΠΑΣΟΚ και της ΧΑ. Όπως έλεγε στο newsit έμπειρος δημοσκόπος ” στη συγκεκριμένη συγκυρία οι οπαδοί των δυο αυτών κομμάτων αποφεύγουν να εκφραστούν και λόγω αυτού του γεγονότος τα ποσοστά τους ίσως είναι λίγο μεγαλύτερα από ότι είναι στις δημοσκοπήσεις”. Ενώ η ίδια πηγή φέρνει ως παράδειγμα τις ευρωεκλογές.

Τέλος, πέρα από τις περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά πρόκειται να υπάρξει και ένα επικοινωνιακό μπαράζ τα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς ο πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει γύρω στις τέσσερις τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Ενώ οι εισηγήσεις των τελευταίων νερών για ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου από κορυφαία στελέχη αποσύρθηκαν να το σκεπτικό ότι ” δεν μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι να τους υβριστές μας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε