Πολιτική

Η Νέα Δημοκρατία γίνεται Νέα Ελλάδα; Στο προσκήνιο ξανά η αλλαγή ονόματος της ΝΔ – Φούντωσε τα σενάρια η ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο

- Το κάλεσμα ενότητας του Αντώνη Σαμαρά για τη... μεγάλη κεντροδεξιά
- Η πρόσκληση και σε όσους έχουν... απομακρυνθεί (Καρατζαφέρης) για ενότητα
- Γιατί ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την έκφραση Νέα Ελλάδα σχεδόν 20 φορές
- Επιστρέφουν τα σενάρια για την αλλαγή ονόματος
- Το 2011 άλλαξε το λογότυπο του κόμματος και έφυγε ο παραδοσιακός πυρσός
- Διαβάστε όλη την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

Κάποτε, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πει πως τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είχαν κλείσει τον βιολογικό τους κύκλο. Η Ιστορία τον διέψευσε. Μπορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να μην έχουν την εκλογική δύναμη του παρελθόντος αλλά εξακολουθούν να κυβερνούν τον τόπο. Και μάλιστα, τον συγκυβερνούν!

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά με την οποία έπεσε η αυλαία του 9ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας έφερε ξανά στην επιφάνεια τα σενάρια και τις φήμες πως επίκειται αλλαγή του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε επανειλημμένα τη φράση Νέα Ελλάδα. Κάποιοι μέτρησαν έως και 20 φορές (ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν ακούστηκε πάνω από τρεις φορές). Και αμέσως άρχισε η φημολογία: πως το νέο κόμμα που συσπειρώσει (όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός) όλη την κεντροδεξιά παράταξη, ακόμη κι αυτούς (βλέπε Καρατζαφέρης, Μαρκόπουλος) που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ θα έχει το όνομα νέα Ελλάδα.

«Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται ενωτικό πνεύμα. Εμείς το δείξαμε. Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα», ήταν το ενωτικό κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Θεωρείται πως ακόμη και η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική σημαία, μόνο τυχαία δεν ήταν. «Συμβολίζει την ενότητα και δεν είναι ένα πανί όπως είπαν κάποιοι ανόητοι», είπε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε διάπλατα την πόρτα της επιστροφής στο… μαντρί όσων έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Και το έκανε ενώ έχουν φουντώσει τα σενάρια της επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Το αν θα αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Αν δηλαδή από τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή η κεντροδεξιά θα συσπειρωθεί υπό την ομπρέλα της Νέας Ελλάδας του Αντώνη Σαμαρά.

Νέα Δημοκρατία: Δεσποινίς ετών 39

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε σάρκα και οστά σε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Αμέσως, η ΝΔ έγινε κόμμα εξουσίας.

Στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία (54,37%), συγκεντρώνοντας το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές, και εξασφάλισε 220 έδρες στην Βουλή.
Η κυβέρνηση Καραμανλή με δημοψήφισμα κατάργησε τη βασιλεία.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά εύκολα, με ποσοστό 41,84% και 172 έδρες.

Το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μεταξύ) παραδίδει την ηγεσία του κόμματος στον Γεώργιο Ράλλη.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία χάνει εκλογική μάχη. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανεβαίνει στην εξουσία. Η ήττα στις βουλευτικές αλλά και τις ευρωεκλογές φέρνει, τον Δεκέμβριο του ’81, νέα αλλαγή στην προεδρία. Ο Γεώργιος Ράλλης φεύγει, ο Ευάγγελος Αβέρωφ έρχεται.

Εποχή Μητσοτάκη
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ’84 οδηγεί τον Αβέρωφ σε παραίτηση. Την 1η Σεπτεμβρίου νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η ήττα της 2ας Ιουνίου 1985 δε φέρει αλλαγή ηγεσίας αλλά τον Σεπτέμβριο ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλοι εννέα βουλευτές αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύουν τη ΔΗΑΝΑ (Δημοκρατική Ανανέωση).

Ο δρόμος προς την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία ξεκίνησε από τις δημοτικές εκλογές του ’86, όταν το κόμμα κέρδισε τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια μετά κερδίζει και τις ευρωεκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεν μεγάλα ποσοστά (44,3% και 46,2% αντίστοιχα) αλλά λόγω του εκλογικού νόμου δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας με το Συνασπισμό αρχικά και στη συνέχεια οικουμενική κυβέρνηση.
Νέες εκλογές το 1990 και η ΝΔ συγκεντρώνει 46,9% και μόλις 150 έδρες. Σχηματίζει κυβέρνηση αλλά χωρίς στέρεες βάσεις.

Ο Σαμαράς ρίχνει τη… Νέα Δημοκρατία

Τον Ιούνιο του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται, τον ακολουθούν κι άλλοι βουλευτές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει. Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου, όπου η ΝΔ ηττάται με ποσοστό 39,3%. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και στη θέση του εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Στις εκλογές του 1996 η Νέα Δημοκρατία χάνει από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη πια. Ο Μιλτιάδης Έβερτ παραιτείται, αλλά ο Γιώργος Σουφλιάς δεν τον κερδίζει στις εσωκομματικές εκλογές και παραμένει πρόεδρος του κόμματος. Για μόλις ένα χρόνο όμως.

Τον Μάρτιο του 1997, στο 4ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Σουφλιά.
Θα ακολουθήσει η ήττα τις εκλογές του 2000, όμως στις 7 Μαρτίου του 2004 η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στην κυβέρνηση. Έλαβε το 45,36% των ψήφων και 165 έδρες στη Βουλή.

Δεν έκλεισε 4ετία όμως. Τον Σεπτέμβριο του 2007 γίνονται νέες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί ξανά αλλά με ποσοστό μειωμένο (41,84% και 152 έδρες). Δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή χάνει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Το 33,48% και οι 91 έδρες είναι ιστορικό χαμηλό για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής παραιτείται και προκηρύσσει συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη και Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικούν την προεδρία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει τον Σαμαρά, που εκλέγεται με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Το 2011 η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει τη Ρηγίλλης και μετακομίζει στη Συγγρού ενώ ο παραδοσιακός πυρσός δίνει τη θέση του σε ένα νέο λογότυπο, πιο μοντέρνο.

Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς όμως βουλευτές της για να διατηρήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 είναι το πρώτο κόμμα αλλά δε σχηματίζει κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές, στις 17 Ιουνίου. Με ποσοστό 29,66% είναι πρώτο κόμμα και σχηματίζει την τρικομματική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά και τσεκούρι στη δικομματική για τον Ανδρέα – Το οργισμένο τηλεφώνημα Βενιζέλου σε Σαμαρά για τον Βορίδη

Αιχμές Σαμαρά κατά Τσίπρα: Δεν υπάρχει χώρος για κολλημένους

Κ. Μητσοτάκης: Κάθε απόλυση θα ακολουθείται από μία πρόσληψη μέσω…

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα