Τα απανωτά «χαστούκια» που δέχεται η Τουρκία από την αμφισβήτηση της νομιμότητας των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την υπηρεσιακή, προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, προκαλούν έντονη νευρικότητα στον Ερντογάν, ο οποίος εν όψει και των εκλογών προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια… ζωντανό στο κοινό του το νέο-οθωμανικό του όραμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι τα εθνικά θέματα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής στρατηγικής του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ποντάρει στο χαρτί της… ασφάλειας έναντι δήθεν απειλών από την Ελλάδα.
«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά» δήλωσε από τη Νιγηρία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Απάντηση με παράλογες και ανιστόρητες αξιώσεις
Την στρατηγική Ερντογάν αποτυπώνουν ξεκάθαρα οι τελευταίες τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ προειδοποιεί με casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο «έστω ένα μίλι, πέραν των 6 μιλίων».
Φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι δήθεν τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Επανέρχεται στην θέση για αποστρατικοποίηση νησιών και αμφισβητεί την κυριαρχία τους, ενώ βάζει θέμα ακόμη και για τις βραχονησίδες.
«Εμείς από την κρίση των Ιμίων το 1996, λέμε στην Ελλάδα: “Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση σας πάνω στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρηθεί ξεκάθαρα με τις συνθήκες” δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια καθαρή εικόνα της ρητορικής στην οποία «επενδύει» η Άγκυρα για εσωτερική και όχι μόνο, κατανάλωση.
Σε πλήρη συντονισμό και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θέτει παράλογους όρους για την επιστροφή στον διάλογο με την Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, μην εφαρμόζετε τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο για να μιλήσουμε!» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπό αμφισβήτηση οι παράνομες συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης
Την εγκυρότητα των συμφωνιών της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν την αμφισβητεί μόνο η διεθνής κοινότητα. Τα παράνομα μνημόνια τα… “αγνοούν” ακόμη και οι ενεργειακοί «παίκτες» της Λιβύης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, εξετάζει την ενεργειακή διασύνδεση με Ελλάδα και Αίγυπτο, μέσω δύο αγωγών.
Σε αυτή την περίπτωση οι αγωγοί θα περάσουν και από τα όρια που χάραξαν μόνοι τους, στο παράνομο μνημόνιο, η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Δεν χωρά αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Λιβύης θέλει να διαφυλάξει τον εθνικό της πλούτο και να τον κρατήσει μακριά από την τουρκική «πειρατεία» που επιχειρείται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν επιθυμεί οι Τούρκοι με πειρατεία να οικειοποιηθούν τους δικούς τους ενεργειακούς πόρους» εκτιμούν πηγές με βαθιά γνώση του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πριν λίγα 24ωρα και το State Department ξεκαθάρισε στον Ερντογάν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνησης της Τρίπολης δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες «που επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ενώ κάλεσε και τα δύο μέρη «να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».