Παρασκευή, 16 Αυγ.
37oC Αθήνα

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών «χτύπησε» η Ντόρα Μπακογιάννη.

Μια επίκαιρη ερώτηση για την «Ώρα του Πρωθυπουργού στην Βουλή» που θα δούμε εάν και πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να την απαντήσει. Βέβαια, εάν και θα μπορούσε να προγραμματιστεί και να συζητηθεί αυτή την Παρασκευή αυτό δεν είναι εφικτό καθώς όλη αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί και θα συζητείται στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός του 2016 και τις ημέρες αυτές δεν υπάρχει βάση του ΚτΒ κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, στην επίκαιρη ερώτησή της επισημαίνει μια σειρά από «λάθη της Κυβέρνησης στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Ειδικότερα, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως « οι κακοί χειρισμοί της Κυβέρνησης οδήγησαν στη φυγή καταθέσεων και τον έλεγχο των κεφαλαίων επανέφεραν την ανάγκη για ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων. Η συμμετοχή του κράτους σε Εθνική Πειραιώς, Alpha και Eurobank έγινε σε τιμές 0,02 ευρώ, 0,03 ευρώ, 0,04 ευρώ και 0,01 αντιστοίχως. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αξία των μετοχών του Δημοσίου (άρα η περιουσία του ελληνικού λαού ) από 25 δις σε 500 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς όριο τιμής και δέχθηκε να συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές. Επομένως, ακόμα κι αν αυξηθούν οι τιμές στο μέλλον, το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα από όσα έχασε, ενώ οι ξένοι (στην πλειοψηφία τους κερδοσκοπικά funds) ελέγχουν πια τις τράπεζες με μόλις 5 δις ευρώ» και επισημαίνει πως « η κυβέρνηση παρέλαβε με αυξημένο κρατικό έλεγχο τις τράπεζες και τις παρέδωσε με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές, κόντρα στην ιδεολογία της».

Με το σκεπτικό αυτό, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ερωτά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, εάν «έχει επίγνωση ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και ο αφελληνισμός τους, αφού περνούν πλέον στον έλεγχο ξένων επενδυτών; Και εάν «συνδέεται αυτό το ξεπούλημα με την απουσία Προέδρου στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;» Και δεύτερον, κατά πόσο «εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών είναι distressed funds;» και εάν « γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι που αγόρασαν τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές;»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε