Σκληρή είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του “κουαρτέτου” των δανειστών, καθώς το θέμα της αξίας των “κόκκινων” δανείων και το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημα είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις που έχουν φτάσει στο 55%-60% των δανείων, οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν το ποσοστό να μην ξεπερνά το 20%.
Στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της ΤτΕ στην διαχείριση του θέματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν… μπλοκάρει και η νύχτα αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων ωρών, προκειμένου να έχει χρόνο να προετοιμαστεί για το Euroworking Group της Τρίτης. Μάλιστα, λόγω της εμπλοκής που υπάρχει δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλία και να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν να μεταβιβαστούν σε funds τα “κόκκινα” δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Δηλαδή, όχι μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds και πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει νομοθέτημα για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων αλλά η χάραξη μιας στρατηγικής, ενώ όπως υποστηρίζουν, με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης, οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου είναι οι εξής:
1. Να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
3. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.