«Οι εξαιρετικά υψηλοί στόχοι του 3,5% για το πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι το αίτημα θα τεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 σε επίπεδο Eurogroup και το αίτημα θ’ αφορά τη μείωση του στόχου του 3,5% από το 2021 κι έπειτα.
Όπλο για το ελληνικό αίτημα είναι λοιπόν ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος συζητείται ήδη στη Βουλή από το Σάββατο και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ύστερα από σχεδόν μία 10ετία με μειώσεις φόρων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπει αύξηση εσόδων από την ανάπτυξη, ενώ κομίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Click4more: Μείωση φορολογίας: Πόσο ωφελούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι
Όλες οι συνθήκες συγκροτούν μια θετική εικόνα για την οικονομία, η οποία, σε συνδυασμό με το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, οδηγεί σε θετικές εξελίξεις και ακόμη καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Αύριο, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντήσει τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ίδια να έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να βάλει οριστικά τάξη στα δημόσια οικονομικά της, αλλά και για την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, στη συνάντηση θα τεθεί το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ στο τραπέζι θα βρεθούν κι άλλα θέματα, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως υπενθύμισε και ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, παραμένει η επιστροφή της οικονομίας στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστεί φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες και βέβαια επενδύσεις που θα φέρουν τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.