“Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος. “Δεν είναι κομματικό σας φέουδο”, απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Σφοδρή αντιπαράθεση των δύο τους για τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.
Δείτε τις ομιλίες στη Βουλή:
Μητσοτάκης: Να βάλουμε το ελληνικό Κράτος στον 21ο αιώνα
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία ιστορική αναφορά από τον Αλέξανδρο Σούτσο, που το 1948 εξέφραζε το σατιρικό ερώτημα για το Κράτος με το μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής. “Σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε την ίδια περιγραφή για ένα Κράτος που προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις εικόνες:
“Εικόνα 1η: Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα κάθε μήνα. Οι υπουργοί νομοθετούν και το έργο τους παρακολουθείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα το “ΜΑΖΙ”.
Εικόνα 2η: Το Κράτος ακολουθεί απλό κώδικα κανόνων που έχει συγκεντρώσει όλους τους διάσπαρτους. Η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική.
Εικόνα 3η: Ένας πολίτης που παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Σταματούν οι “ουρές”, καθώς οι εργασίες γίνονται μόνον ηλεκτρονικά.
Οι 4 αλλαγές στο Κράτος
“Συνεχίζουμε με τον μεγάλο ασθενή που είναι το Κράτος” είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τις 4 αλλαγές:
Α/ Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική και ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.
Β/ Τα υπουργεία εντάσσουν επαφές σε κοινό προγραμματισμό.
Γ/ Το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει για όλα και Δ/ Η κάθετη δομή της κυβέρνησης συνδράμει το έργο του πρωθυπουργού.
ΑΣΕΠ στα Υπουργεία
Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γγ που επιλέγεται από ΑΣΕΠ και προέρχεται από δημόσια διοίκηση. Ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα τελευταία χρόνια παράγαμε ένα νόμο κάθε εβδομάδα. Αντιμετωπίζουμε την πολυνομία με δημιουργία ειδικής γραμματείας που στοχεύει σε λιγότερους και καλύτερους νόμους. Τα στελέχη της διοικητικής μηχανής εργάζονται υπό το φως της ημέρας με ξεκάθαρα ασυμβίβαστα.
Δικαίως από κάποιους συναδέλφους το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο. Αποτελεί ριζοσπαστικό μοντέλο για το δημόσιο του 21ου αιώνα.
Αποτελεί σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Γι αυτό και επιλέξαμε το επιτελικό κράτος να είναι το δεύτερο νομοσχέδιο. Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία κρατών δεν εξαρτάται μόνο από γεωγραφική θέση και πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και από τους θεσμούς.
Οι θεσμοί καθορίζουν το συντηρητικό ή προοδευτικό πρόσημο. Υπέρ ποιου λειτουργεί μια εκτελεστική εξουσία με σαφείς αρμοδιότητες και σχεδιασμό που δεν θα διαταράσσεται ούτε από ανασχηματισμούς.
Ποιος ωφελείται από την εξάλειψη του σιωπηλού κόστους που λέγεται δυσπιστία; Ο πολυτιμότερος λίθος είναι η πίστη των πολιτών.
Ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες σημαίνει συντήρηση. Η αποκατάσταση είναι κίνηση προοδευτική. Μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα Κράτος πολυδαίδαλο δεν αφήνει την χώρα να βγει από την κρίση”, τόνισε.
Ο… λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ – “Μειώνουμε σημαντικά τους μετακλητούς”
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.
Τσίπρας: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα
Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την “ψευδή εντύπωση” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.
“Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα τότε. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.
“Έχουμε μια διαστρέβλωση, έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την “στρατιά των κατσαπλιάδων”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
“Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι των μετακλητών”, σημείωσε και τόνισε ότι στο τέλος δε θα ξέρει πόσους μετακλητούς έχει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για έλλειψη σεβασμού “στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους”.
“Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό…” σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.
“Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. “Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής… Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ;” αναρωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.
“Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. “Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Γεραπετρίτης: Δεν υπήρξα έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού
“Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είμαι προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα”, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο θέμα που ήγειρε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, και περιέγραψε ποια ήταν ακριβώς η σχέση του στο πλαίσιο της επιστημονικής του ιδιότητας, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε ποτέ πρόσωπο προερχόμενο από τον κομματικό σωλήνα.
Δευτερολογία Μητσοτάκη: Να το χωνέψετε, χάσατε…
“Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του και πρόσθεσε: “Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου”.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή. “Εγώ θα είμαι εδώ να απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Δεν με έχετε κατηγορήσει ως βουβό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός”, συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και αναρωτήθηκε “γιατί δεν τα είπατε τότε ως πρωθυπουργός όσα λέτε σήμερα;”. Και συμπλήρωσε: “Αν σας ασκήθηκε κριτική, αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών. Αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου”.
Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί.
“Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης”, είπε στη συνέχεια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διάταξη που ορίζει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και με εκείνη που δίνει δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.
«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.
Μητσοτάκης: “Για 30 αργύρια η κ. Θάνου αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή”
Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού ο πρωθυπουργός διάβασε στη δευτερολογία του παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. “Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο”, είπε και πρόσθεσε: “Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια”.
Τέλος σε ότι αφορά την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Από τη δική του πλευρά στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη συνέχεια του κράτους.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος ολοκληρώνεται με την ψήφισή του απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.