Η κακή εικόνα στις δημοσκοπήσεις των κομμάτων της αριστεράς έχει φέρει τζαρτζαρίσματα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων που βρίσκονται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας έφερε τη σκληρή κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, καθώς το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση αποφάσισε στην τέταρτη ψηφοφορία να μην στηρίξει την Λούκα Κατσέλη απέχοντας από τη διαδικασία.
Η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός, καθώς θεωρούν ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για να αναδειχθεί έστω και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά στη δεύτερη θέση, στην αξιωματική αντιπολίτευση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι, όσοι μέσα στη Νέα Αριστερά είναι υπέρ της κοινής συμπόρευσης θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει πιο δυναμικά και να μην αφήνουν τα στελέχη της Ομπρέλας να καθορίζουν τι εξελίξεις.
Η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας μάλιστα την κίνηση της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι: «Δυστυχώς, ήταν μία ακατανόητη στάση. Θυμίζω ότι η στήριξη της Λούκας Κατσέλη από τη Νέα Αριστερά ήταν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός τους και είχαν ήδη ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες. Αυτό ήταν ένα πολύ θετικό μήνυμα και το είχε εισπράξει θετικά και η κοινωνία. Τη σημερινή στάση τη βρίσκω ακατανόητη».
Ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης από την άλλη υπεραμύνθηκε της επιλογής των στελεχών του κόμματός του να απέχουν από την ψηφοφορία λέγοντας ότι «Ήταν καθαρή η στάση μας για στήριξη στη Λούκα Κατσέλη» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιάφορο για τον κόσμο ποια υποψηφιότητα κέρδισε τη δεύτερη θέση» τονίζοντας ακόμα ότι «περίμενα να καταλάβει (ο ΣΥΡΙΖΑ) τι σημαίνει ο συμβολισμός της αποχής».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγές της Νέας Αριστεράς ανέφεραν πως το κόμμα «αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη όπως και έπραξε και όχι να την εργαλειοποιήσει… Η Νέα Αριστερά στήριξε την κ. Κατσέλη ως μια εξαιρετική επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το να διαβάζεται αυτή η ψήφος ως κάτι διαφορετικό εργαλειοποιεί και προσβάλει και την ίδια τη Λούκα Κατσέλη».
Η εντύπωση που επικρατεί ωστόσο είναι ότι η Νέα Αριστερά επιχειρεί να εμφανιστεί με μία πιο ακτιβιστική στάση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Πλεύση Ελευθερίας καλύπτει ένα κομμάτι αριστερών ψηφοφόρων που θέλουν μία πιο δυναμική αντιπολίτευση.
Και η αλήθεια είναι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή το θέμα των Τεμπών έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και το γεγονός ότι είναι δικηγόρος πολλών συγγενών θυμάτων της θλιβερής τραγωδίας. Πάντως, σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει διπλασίασε τα ποσοστά της, ενώ δείχνει να προσεγγίζει τους ψηφοφόρους όλων των άλλων κομμάτων της αριστεράς. Ακόμα και του ΚΚΕ το οποίο επιθυμεί να εδραιωθεί πάνω από το 10%.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κορυφώνεται και η αντιπαράθεση του ΚΚΕ με την Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας μέσα στη Βουλή.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε εναντίον του στελέχους του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει σύμπλευση του Περισσού με την κυβέρνηση. Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε με ένα βίντεο της ΚΝΕ που εμφάνιζε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής, της χρέωνε ευνοϊκή στάση έναντι της Χρυσής Αυγής. Στην τωρινή περίοδο αναφέρεται σε στήριξη νομοσχεδίων της κυβέρνησης.
Αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιανά Κανέλλη επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι «πάσχει από ναπολεόντειο σύνδρομο προβολής και προσοχής. Έχει θεωρήσει το ΚΚΕ εύκολο στόχο, ενώ οι απόψεις της έχουν ταυτιστεί με πολύ διαφορετικούς χώρους από το ΚΚΕ. Να το παίζει αντισυστημική η Κωνσταντοπούλου, θα πέσουν οι πέτρες».
Και πρόσθεσε: «Η ώρα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με υψωμένη την αριστερή γροθιά είναι νομική παρέμβαση για τα Τέμπη; Δεν είναι συμβολική κίνηση, είναι ευτελιστική του δράματος των Τεμπών».