Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα και Δανέλλης. Οι 6 βουλευτές που μέχρι σήμερα τους ένωνε ότι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από σήμερα τους ενώνει κι ότι δήλωσαν την -έστω άτυπη- προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού επιθυμούν η ψήφος τους να αθροίζεται με τις 145 των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Τα παράδοξα και τα ευτράπελα
Οι τέσσερις πρώτοι εξελέγησαν με την σημαία των ΑΝΕΛ. Από αυτούς όμως μόνον οι δύο έχουν διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο (η κυρία Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης), ενώ ο τρίτος (ο κ. Παπαχριστόπουλος) έχει δηλώσει κάμποσες φορές ότι θα παραιτηθεί, την τελευταία μάλιστα με περιπετειώδη τρόπο, αφού ξεκίνησε -όπως είπε- για να παραιτηθεί, χάλασε το… αυτοκίνητό του, αλλά τελικά του ζήτησε ο Νίκος Βούτσης να παραμείνει μέχρι να περάσει από τη Βουλή η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν τελικά ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί ή η απόφασή του να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα σχέδιά του.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στη Βουλή θα υπάρχουν πλέον δύο βουλευτές, οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, που παραμένουν μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, άρα αντιπολιτευόμενου κόμματος μετά την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίοι κατά δήλωσή τους θα είναι και… συμπολιτευόμενοι! Μια αντίφαση που δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει και η Νέα Δημοκρατία.
Θρίλερ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ
Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, καθώς ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τηρεί σιγήν ιχθύος μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είναι αν αυτοί οι δύο βουλευτές μετά την επιθυμία τους να προσμετρώνται στο δυναμικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας διαγραφούν από το αντιπολιτευόμενο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.
Στην περίπτωση αυτή όμως αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, καθώς παραμένει με μόνον 4 βουλευτές (τους κυρίους Καμμένο, Κατσίκη, Φωκά και την κυρία Κόλλια-Τσαρουχά), οπότε και ο κ. Καμμένος χάνει τα προνόμια αρχηγού κόμματος.
Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος δεν τους διαγράψει, θα ρίχνει νερό στον μύλο όσων κάνουν λόγο για “συμφωνημένο διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ώστε και οι δύο πλευρές να επιτυγχάνουν τις επιδιώξεις τους, στον δρόμο προς τις κάλπες.
Η… Καραμανλική κι ο -κατά Ποτάμι- κρυφοΣΥΡΙΖΑ
Η πέμπτη βουλευτής, η κυρία Παπακώστα, είχε εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με την σημαία της Νέας Δημοκρατίας και είχε διαγραφεί στις 26 Οκτωβρίου του 2017, διακηρύσσοντας σε κάθε ευκαιρία πως πρεσβεύει τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο έκτος είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος διέγραψε έναν ολόκληρο πολιτικό κύκλο. Μέλος τους ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του μέχρι το 2000, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και από το 2015 βουλευτής με το Ποτάμι, από το οποίο διαγράφηκε όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον είναι πως –σύμφωνα με το Ποτάμι– ο κ. Δανέλλης είχε δεσμευτεί πως αν ήθελε να μεταπηδήσει σε άλλο κόμμα, τότε θα παρέδιδε την έδρα του. Γι αυτό και το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο κ. Δανέλλης έγινε ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν τολμά να το παραδεχθεί.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως μόλις πριν λίγες μέρες ο κ. Δανέλλης δήλωνε πως δεν πρόκειται να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.