Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Η πρόταση Κασσελάκη για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και η επίθεση του Γιάννη Μουζάλα

Η πρόταση Κασσελάκη για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και η επίθεση του Γιάννη Μουζάλα

Μερικές μέρες μετά το πολιτικό άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε την Τρίτη (23.7.2024) προσκλητήριο προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν επάνω σε μία κοινή πολιτική πλατφόρμα για τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες.

Σε άρθρο του για τις γαλλικές εκλογές στην Ιταλική εφημερίδα il Manifesto ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρθηκε εμμέσως στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι: «H ελπίδα για αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα».

Επισήμανε ακόμα ότι:

«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ενωθούμε σε μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που βασίζεται σε κοινές θέσεις, όπως:

  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, της στεγαστικής κρίσης και της ανεργίας των νέων
  • Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η δραστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
  • Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την παιδεία
  • Το γκρέμισμα των εμποδίων που παρακωλύουν τις ευκαιρίες των πολιτών
  • Η Διασφάλιση του κράτους δικαίου και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.
  • Η Αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και προώθηση μιας δίκαιης “πράσινης μετάβασης”.
  • Η στήριξη των πρωτοβουλιών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με επιστροφή όλων των ομήρων, επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967, καθώς και αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ακόμα ότι «το πιο σημαντικό συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις γαλλικές εκλογές είναι ότι η ελπίδα για αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις – στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ – επιτέλους να καταλάβουν ότι οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή όσων δεν έχουν φωνή και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους. Άλλωστε, ένα ευρύ πολιτικό προοδευτικό μέτωπο μπορεί να φτιάξει μόνο ο λαός και όχι η ηγεσία των κομμάτων. Αν χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας έδωσε η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο κίνδυνος της επανάκαμψης της ακροδεξιάς δεν θα φαίνεται πλέον τόσο μακρινός».

Οι αλλαγές στο Καταστατικό

Στην Κουμουνδούρου, εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τις αλλαγές στο Καταστατικό. Με ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τα μέλη να συμβάλλουν υποβάλλοντας τις προτάσεις τους έως τις 17 Αυγούστου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι το κόμμα «ισχυροποιείται και ανασυγκροτείται. Με επόμενο, μεγάλο σταθμό το Συνέδριό μας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Για να φτιάξουμε όλοι κι όλες μαζί, ένα κόμμα δημοκρατικό, συμμετοχικό, σύγχρονο. Με παρουσία σε όλη τη χώρα, και με ψηφιακή λειτουργία, ώστε το κόμμα να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες κοινωνικές συνθήκες. Πάνω από όλα, όμως, ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, στις ελπίδες, τις ανάγκες και τα όνειρά της. Ένα πραγματικό κόμμα των μελών».

Επισημαίνει πως «η διαβούλευση για τις αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος αρχίζει» και τονίζει πως «για αυτό, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας».

Τα ίδια στελέχη, η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζητά τρόπους για να απεγκλωβιστεί από την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα, αν και για την ώρα τα πράγματα δεν μοιάζουν ευοίωνα.

Παράλληλα, αίσθηση δημιούργησαν οι αναφορές του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρειάζεται αλλαγές και «οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν και αλλαγή προσώπου».

«Τον υποστηρίξαμε με τις καλύτερες προθέσεις, μετρήθηκε και απεδείχθη ελλιπής, απεδείχθη διχαστικός, δεν προσπαθεί να συνθέσει. Ένας Πρόεδρος κόμματος δε χαίρεται άμα φεύγουνε άνθρωποι από το κόμμα του. Ένας Πρόεδρος κόμματος εξουσίας οφείλει να συνθέτει απόψεις, οφείλει να κρατάει τον κόσμο μέσα, να φέρνει κόσμο μέσα. Δεν μπορεί να επιχαίρει που φεύγει ο Δραγασάκης» είπε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις