Πέραν της «καυτής πατάτας» του Brexit, η οποία αφορά εξ αντανακλάσεως την Ελλάδα, μια σειρά από θέματα που φιγουράρουν στην ατζέντα της Συνόδου (π.χ. το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η στάση της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο μέτωπο της Συρίας), αφορούν άμεσα τη χώρα μας.
Πολλώ δε μάλλον όταν τόσο οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο όσο και το προσφυγικό/μεταναστευτικό συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής χάρη στις διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη και τις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
[read4more]
Η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει φέρει έτσι στο τραπέζι ξανά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Ήδη έχει προταθεί από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ η επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, ενώ η συγκυρία μοιάζει ιδανικότερη από ποτέ για την Ελλάδα προκειμένου να περάσει τις θέσεις της και κυρίως να τις αφομοιώσουν οι εταίροι.
Επί του πρακτέου, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταδικάσει δημοσίως την εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, ενώ εκφράζει ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών όσο και για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.
Ο στόχος με τον οποίο προσέρχεται στη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός είναι η Ελλάδα να έχει ενεργό στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ενώ στηρίζει το αίτημα της Κύπρου για πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων που είχαν τεθεί ως απειλή απέναντι στην Άγκυρα τον Ιούλιο και ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Άρα, η Αθήνα επιδιώκει την καταδίκη της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής με σαφείς αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και όχι μόνο στην εισβολή στη Συρία.
Σημειώνεται ότι οι επαφές του Μαξίμου και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας με Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες είναι συνεχείς, αλλά και το τελευταίο 10ήμερο και αυτές με την Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, χθες βράδυ δείπνησε με τον Γάλλο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ.: στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ). Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη Συρία και οι τελευταίες εξελίξεις στο Brexit.
Σε ό,τι αφορά, επίσης, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει σε κάθε περίπτωση συμφέρον από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να μην καταστούν πλήρως ανεξέλεγκτες οι ήδη αυξημένες σημαντικά ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση της Άγκυρας θα πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο τονίζεται πως θα εξαρτάται άμεσα πλέον από την επαρκή εφαρμογή της «κοινής δήλωσης» ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Προς τούτο, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «μέτωπο του Νότου», εξασφαλίζοντας τη συναίνεση Ιταλίας και Ισπανίας στις κινήσεις του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Αρχή του παραμένει, άλλωστε, πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική στην ΕΕ για το άσυλο και ότι οι χώρες που βρίσκονται στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να μην έχουν μόνον δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Επίσης, ολόκληρη η Ευρώπη να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε χώρες που σηκώνουν το βάρος της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα. Το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, είναι πως η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά δίνει τη λύση και γι’ αυτό βρίσκει ξανά τη θέση της μέσα στην Ευρώπη.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής τυπικά βρίσκεται και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), με τη Γαλλία να έχει μπλοκάρει στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη διαδικασία. Η Ελλάδα παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις και δεν πρόκειται να παρέμβει ή να πάρει ανοιχτά θέση, καθώς από τη μία πλευρά χώρες όπως η Γερμανία πιέζουν προς την κατεύθυνση της ένταξης στην ΕΕ της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά από την άλλη οι Γάλλοι δηλώνουν εμπράκτως ενάντιοι σ’ αυτή την προοπτική.