Με την πρόβλεψη ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν στο 5,5% με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, έστειλε από την Βουλή το μήνυμα ότι με αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης, σήμερα, κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει άλλη προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε έντονη καθοδική πορεία, εξηγώντας πως πριν την αξιολόγηση έπεσαν στο 7,5% και η πρόβλεψη είναι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, να πέσει στο 5,5%. «Η πρόσβαση στις αγορές γίνεται με επιτόκιο δεκαετών ομολόγων κοντά στο 4% με 4,5% όπως ισχύει για την Πορτογαλία», υπενθύμισε ο Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας πως «κλείνει λοιπόν αυτός ο κύκλος και κλείνει έχοντας η κυβέρνηση διατηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της σχετικώς με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος».
Υπογράμμισε ότι υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, η διαδικασία διαχείρισης μεγάλων προβλημάτων (όπως τα κόκκινα δάνεια) θα διατηρήσει ισχυρότατη την πρώτη κατοικία, θα γίνει αντικατάσταση από νέο θεσμό, του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ταυτιστεί και είναι απολύτως προσανατολισμένος στην ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, που έχουν περάσει στην κατοχή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο νέος θεσμός δεν είναι δεσμευμένος να ιδιωτικοποιεί, έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και στόχος του είναι η αξιοποίηση της περιουσίας, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα μια ιδιωτικοποίηση, αυτή μπορεί να προχωρήσει αποκλειστικά και μόνο με την δέσμευση του υπουργού. «Άρα η ιδέα ότι μπροστά μας έχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της μορφής του ΤΑΙΠΕΔ δεν ισχύει. Τώρα φτιάχνουμε ένα ταμείο στα γαλλικά πρότυπα, όπου διαχειρίζεται όλο το σύστημα αξιών που έχει το γαλλικό δημόσιο (εταιρείες, μετοχές, ακίνητα, συμμετοχές στις τράπεζες, κ.α)» ανέφερε.
Αναφερόμενος ειδικώς στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης αφού σημείωσε ότι λύνεται ένα πρόβλημα που αφορά στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Εξήγησε ότι στο 93% των περιπτώσεων, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα μέχρι τις αρχές του 2018 και προσέθεσε ότι η εξαίρεση από την πώληση θα αφορά δάνεια, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας.