Ο εκλογικός νόμος θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Ποια είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πολύ πριν από την προεδρική εκλογή, νωρίτερα ακόμη κι από την ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει για τον προεδρικό θώκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Ο κύβος ερρίφθη με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, και ο σχεδιασμός προβλέπει την ψήφισή του έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί οριστικά την απλή αναλογική και επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα που ισχύει με παραλλαγές από το 2003 (νόμος Σκανδαλίδη). Όμως, αυτό θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα, δηλαδή, με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών, ενώ, όπως έχει πει και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ένα κόμμα που συγκεντρώνει το 40% των ψήφων – όπως συνέβη με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου – δεν νοείται να μην μπορεί να κυβερνήσει με άνετη αυτοδυναμία.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά το παραδοσιακό γεύμα των εορτών χθες, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν πρόκειται να συναντήσει για το ζήτημα τους πολιτικούς αρχηγούς και αντ’ αυτού την ευθύνη των επαφών με τα κόμματα θ’ αναλάβουν ο κ. Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Δεύτερον, ότι η πρόταση της ΝΔ βρίσκεται ούτως ή άλλως κοντά σε αυτή του ΚΙΝΑΛ (κλιμακωτό μπόνους), φωτογραφίζοντας το ενδεχόμενο συναίνεσης.
Ακόμη κι έτσι πάντως, δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να «απενεργοποιηθεί» άμεσα η απλή αναλογική. Με την εκδοχή αυτή φαίνεται να είναι συμφιλιωμένος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το όλο ζήτημα και πετά το μπαλάκι στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι πιστεύει ότι είναι ένα κόμμα εξουσίας που έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, τότε θα πρέπει ν’ αναθεωρήσει την προσήλωσή του στην απλή αναλογική και να συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Από την άλλη πλευρά, η διαφαινόμενη αδυναμία εξεύρεσης 200 ψήφων οδηγεί την κυβέρνηση σε διαφορετικούς χειρισμούς εν συγκρίσει με το πλαίσιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Μ’ άλλα λόγια, η ΝΔ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις, όπως έπραξε στην περίπτωση της ψήφου των αποδήμων προκειμένου να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο από τα 2/3 της Βουλής, ώστε να μετατραπεί σε νόμο και να τεθεί σε ισχύ. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνον από τους 158 βουλευτές της ΝΔ.
“Εκλογές το 2023”
Σύμφωνα με όσα είπε πάντως ο πρωθυπουργός, ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση οι “δίδυμες” εκλογές – λόγω της απλής αναλογικής στην πρώτη αναμέτρηση – δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρα, αφού εμμένει στην εξάντληση της τετραετίας. “Εκλογές το 2023”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης χθες στους δημοσιογράφους.
Πολλοί, ωστόσο, είναι και οι… καχύποπτοι: συνδέουν, δηλαδή, την επίσπευση της διαδικασίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη στρατηγική του πρωθυπουργού αναφορικά με την προεδρική εκλογή. Να έχει, δηλαδή, στη φαρέτρα του το όπλο των πρόωρων εκλογών με το νέο εκλογικό νόμο και λίστα, λόγω μη παρέλευσης του 18μηνου, στο υποθετικό σενάριο που κάποιοι βουλευτές της ΝΔ αποφασίσουν να μην πειθαρχήσουν στην επιλογή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…