Πολιτική

Η τέως βασιλική οικογένεια αποκτά ελληνική ιθαγένεια την Παρασκευή: Ο προβληματισμός με το επίθετο De Grecia και οι άλλες επιλογές

Έτοιμη για την ελληνική ιθαγένεια η τέως βασιλική οικογένεια - Ποιο επίθετο θα επιλέξει

Όλα δείχνουν πως η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, κλείνοντας έτσι μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με αγωνία το επίθετο που θα επιλέξει.

Σύμφωνα με το blog της Χριστίνας Κοράη στο newsit.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, που διατηρεί σχέσεις με την πρώην βασιλική οικογένεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους γιους τους τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο και Παύλο.

Ωστόσο, πρακτικά αυτό σημαίνει – μεταξύ άλλων – πως η τέως βασιλική οικογένεια ήρθε η ώρα να επιλέξει επίθετο. 

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου από το 1994 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορούσαν να ζητήσουν την επανάκτηση της όλα τα μέλη, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασµού στο Σύνταγµα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύµατος της Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας και του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος της 8ης ∆εκεµβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείµενο σε µεταβολή η µορφή του πολιτεύµατος.

β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώµατος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.

γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα µητρώα αρρένων ή τα δηµοτολόγια δήµου ή κοινότητας του κράτους µε όνοµα, επώνυµο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόµον στοιχεία ταυτότητας…. ∆ιαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Σημειώνεται πως ο πρώτος που έκανε χρήση τον νόμο Βενιζέλου ήταν ο Μισέλ ντε Γκρες, ο οποίος μαζί με τις κόρες του αποποιήθηκαν τους τίτλους ευγενείας, που – ούτως ή άλλως – δεν αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα και έτσι από πρώην πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας πήρε το επίθετο ντε Γκρες.

Ωστόσο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνιόταν για χρόνια να διαλέξει επίθετο, λέγοντας πως υπήρξε βασιλιάς στην Ελλάδα και είχε το ιστορικό δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν του παρείχε ποτέ την ελληνική ιθαγένεια και συνέχιζε να χρησιμοποιεί το διπλωματικό διαβατήριο που του παραχώρησε η Δανία ως “Constantine de Grecia” (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας»).

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο» και απέρριπτε κατηγορηματικά το επώνυμο Γλύξμπουργκ που του είχαν αποδώσει – ατύπως – οι Έλληνες πολίτες. «Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Kensington». 

Όταν ο τέως βασιλιάς πέθανε τότε ο Παύλος και ο Νικόλαος ξεκίνησαν τις επαφές με το Μαξίμου, αρχικά για τα διαδικαστικά της κηδείας και στη συνέχεια για συζητήσουν για την ελληνική ιθαγένεια αποδεχόμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου Βενιζέλου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι ή με πληρεξούσιο δικηγόρο θα επισκεφτούν πιθανότατα την Παρασκευή την ληξίαρχο Αθηνών για να υπογράψουν τις δηλώσεις και να κάνουν την αίτηση απόκτησης ιθαγένειας.

Δεν αποκλείεται και εντός της ίδιας μέρας τα έγγραφα να φύγουν από το ληξιαρχείο για το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα τα εγκρίνει και μέσα σε ένα τριήμερο θα μπορούν να απευθυνθούν στο Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση ταυτότητας, διαβατηρίου και λοιπά.

Το επίθετο De Grecia

Όταν ο Παύλος είχε ερωτηθεί για το επίθετο είχε απαντήσει: «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω;». Αυτός ήταν και ο λόγος που κυκλοφόρησαν φήμες ότι το επίθετο που θα επιλέξουν είναι De Grecia. Ως πριγκίπισσα της Ελλάδας και της Δανίας έχει συστηθεί στο διεθνές κοινό η Ολυμπία, η κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ, που είναι μοντέλο.

Όπως αναφέρει η Χριστίνα Κοραή: «Κυβερνητικές πηγές όμως μας σύστησαν να περιμένουμε. Μπορεί να είναι διαφορετικό το επίθετο που θα καταθέσουν οι γιοι του Κωνσταντίνου. Στοιχείο προβληματισμού ίσως αποτελεί το De Grecia που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος όπως ήδη αναφέραμε στο διαβατήριο του όχι όμως ως επίθετο αλλά ως τίτλο. Οπότε μπορεί να αναζητηθεί μία άλλη λύση, συμβολική μεν, πιο ελληνική. Όλες οι πλευρές φαίνεται να θέλουν η ιστορία να τελειώνει διακριτικά και γρήγορα και να μην προκαλέσει αντιδράσεις».

Η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία φαίνεται πως θα ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν θα υπογράψει τις σχετικές δηλώσεις που απαιτούνται, επιλέγοντας να διατηρήσει το διαβατήριο της Δανίας.

Από τη στιγμή που ο Παύλος και ο Νικόλαος αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια εγγράφονται στο μητρώο πολιτών και αποκτούν οικογενειακή μερίδα στο δήμο που επιθυμούν. Σε αυτήν αυτόματα προστίθενται τα ανήλικα παιδιά του Παύλου που παίρνουν αμέσως υπηκοότητα, τα μεγαλύτερα επίσης μπορούν να την πάρουν ακολουθώντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο πατέρας τους. Όσο για την Μαρί Σαντάλ σαφώς και θα καταχωρηθεί στην οικογενειακή μερίδα ως σύζυγος και μητέρα Ελλήνων, αλλά δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Τέλος, σημειώνεται πως ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από τους γιους του τέως βασιλιά, θα είναι κι ένα μήνυμα ως προς τις προθέσεις τους. Έχουν δηλώσει πως δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική αλλά κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα