Πολιτική

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί – Μετά τις προκλήσεις με τα Ίμια ζητά την αποστρατικοποίηση της Κάσου

- Η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ δηλώνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Κάσο
- Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ που μίλησε για τουρκικό έδαφος στα Ίμια
- Για τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλέφωνο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ
- Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως το καθεστώς των νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση

Οι Τούρκοι τελικά φαίνεται πως τραβούν επικίνδυνα το σχοινί στις σχέσεις τους με την Ελλάδα, καθώς μετά τις προκλητικές δηλώσεις, ήρθαν και νέες ενέργειες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θέλει να προκαλέσει μιά νέα ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, καθώς εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ που ουσιαστικά ζητά την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Με τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει στον σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων από την Ελλάδα.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια στις προκλητικέςδηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ένα παραλήρημα μίλησε για τουρκικό έδαφος στα Ίμια.

Είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ:

“Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για τις βραχονησίδες. Το Καρντάκ (Ίμια) είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάμε δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας τόσο στο νομικό όσο και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.”

“Δεν αποδεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση” είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας ξανά διάπλατα το θέμα του καθεστώτος των βραχονησίδων. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι μαζί με τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν και οι ακατοίκητες νησίδες και τις διεκδικεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά.

Είναι μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν, τόσο για τη συνθήκη της Λωζάνης και την Κύπρο, αλλά και για το καθεστώς των νησιών, ένα θέμα για το οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Απ’ την πλευρά Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ανάλογες δηλώσεις δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς των νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει.

Οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν και στην τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η ίδια λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, κ. Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αναταραχές στη Νέα Αριστερά για το πότε θα παραιτηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Η αρχή του «κακού» στο κόμμα φαίνεται πως έγινε την επόμενη ημέρα της ΚΕ, όπου δεν πέρασε η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση αλλά του Γραμματέα της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδη
Αλέξης Χαρίτσης
Στον δρόμο Τριαντόπουλου ο Κώστας Καραμανλής – Πώς σχηματίστηκε η δικογραφία για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών
Το βράδυ της Δευτέρας διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την έρευνα που διεξήγαγε ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπαϊκάμης
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής
Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για τα Τέμπη - Τα επόμενα βήματα
Τα κόμματα, αφού  μελετήσουν τα περιγραφόμενα  μπορούν να καταθέσουν στην Ολομέλεια αίτηση με 30 τουλάχιστον  υπογραφές βουλευτών για την σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής
Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη 3
Υπηρετούν στην Αστυνομία 9.422 γυναίκες - «Πρωταγωνίστριες στον εκσυγχρονισμό του Σώματος», λέει σε post ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς ζήτημα ισότητας. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για μια πιο ανθρώπινη, δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη αστυνόμευση»
Από δράση της Αστυνομίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών