Η φετινή Σαρακοστή μπορεί να οδηγήσει στην…”ανάσταση της ελληνικής οικονομίας” κατά τον Αλέξη Τσίπρα. Θα κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον του ιδίου και της κυβέρνησής του. Το προσφυγικό, η αξιολόγηση και η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν την βιωσιμότητα της κυβέρνησης με ορίζοντα την… 21η Απριλίου, ημέρα κατά πάσα πιθανότητα συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ώστε οι εταίροι να αξιολογήσουν θετικά και να ανοίξουν την συζήτηση γα το χρέος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι προφανές ότι αναλόγως με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό και με το οικονομικό ζήτημα το μείγμα είναι εκρηκτικό για την κυβέρνηση Τσίπρα και το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να να αναλάβει να είναι ιδιαίτερα βαρύ, με αποτέλεσμα τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ευρύτερα.
Μπροστά στις δύσκολες και κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως μα τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό θα γίνει προκειμένου να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική, κομματική και εκλογική βάση που είναι σε μεγάλο βαθμό αποσυσπειρωμένη, αρχής γενομένης με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την λειτουργία της Δικαιοσύνης στις 22 Μαρτίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης. Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία. Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου” αναφέρει στο αίτημα του ο πρωθυπουργός προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη διενέργεια της συζήτησης δίνοντας προκαταβολικά το στίγμα των προθέσεων του.
Το γεγονός ότι της προ ημερησίας συζήτησης θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό που πιθανότατα να σηματοδοτεί και επισήμως το οριστικό κλείσιμο των συνόρων και κατά συνέπεια την παραμονή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, αναμένεται να πυροδοτήσει κλίμα ακραίας πόλωσης που με τη σειρά της να αναζωπυρώσει σενάρια πολιτικής αστάθειας και εξελίξεων σε μια κρίσιμη καμπή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο– μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα “Βίρτσαφτσμπλατ”, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή “οι συνάδελφοι” βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.
Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Ωστόσο αυτά που είπε για τις… λεπτομέρειες του συγκεκριμένου ζητήματος, μάλλον δεν… χαροποιούν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.
Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi