Με τον πρωθυπουργό παρόντα, παραιτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έκανε μια πολύ σημαντική εξαγγελία. Προανήγγειλε ότι είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια. Ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε συνεννόηση με τον ίδιο, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν διαψεύσθηκε στην συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι είπε ακριβώς ο Νίκος Κοτζιάς για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ. «Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.
Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.
Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε.
«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.
«Το σχέδιο», όπως τόνισε, «είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».
Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.
Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τόνισε πως επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο κράτος, η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου. Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η κίνηση αυτή του Νίκου Κοτζιά να περιγράψει πως η Ελλάδα θα “επεκταθεί”, όπως είπε χαρακτηριστικά προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών».
Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της αναρωτιέται αν είναι ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσον αφορά αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς στην τελετή παραλαβής και παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 μίλια, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Κάθε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί οδό που γεννά περιπέτειες και λειτουργεί σαν τυφλό όργανο των ΗΠΑ. Μόνο που οι ΗΠΑ δεν έχουν μπέσα, δημιουργούν προβλήματα και το κόστος θα το πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Καλό θα είναι οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, γιατί οδεύουμε προς περιπέτειες», τονίζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Το Ποτάμι σχολίασε: «H επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο. Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται “στο πόδι” στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο twitter εκτιμά ότι αυτή η κίνηση θα μας δημιουργήσει προβλήματα με την Τουρκία.
Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο https://t.co/2TiziVqJA6 pic.twitter.com/tzstZMoXT8
— Evangelos Venizelos (@EVenizelos) October 20, 2018
Τι σημαίνει η επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης
Τι σημαίνει η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, και πως θα αλλάξει το στατους κυριαρχίας της Ελλάδας στην περιοχή. Πως στρώνει το χαλί για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και πως θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά. Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert.gr