Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Η Βουλή αγοράζει χρονοκόφτες για τους πολυλογάδες βουλευτές – Ο εξοπλισμός, το λογισμικό και οι αλλαγές στον Κανονισμό

Η Βουλή αγοράζει χρονοκόφτες για τους πολυλογάδες βουλευτές – Ο εξοπλισμός, το λογισμικό και οι αλλαγές στον Κανονισμό

Βήματα γίνονται στην προσπάθεια η Βουλή των Ελλήνων να γίνει επιτέλους ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τουλάχιστον ως προς την διάρκεια που ο κάθε βουλευτής αγορεύει.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει, καθώς όλοι συμφωνούν ότι οι συνεδριάσεις στη Βουλή δεν μπορεί να είναι ατέρμονες από τις παραβιάσεις στους χρόνους ομιλίας του κάθε αρχηγού και βουλευτή, κάτι που στερεί την δυνατότητα σε πολλούς βουλευτές να μην μιλούν καθόλου ή να μιλούν μετά τα μεσάνυχτα.

Στην προσπάθεια αυτή, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με απόφασή του προχώρησε στην προμήθεια εξοπλισμού και υλοποίησης λογισμικού για την κατασκευή και εγκατάσταση πέντε χρονομετρητών που θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και στις τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής.

Η ανάθεση, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ περίπου, έγινε στην εταιρεία Simon Technologies.

Οι χρονοκόφτες, βέβαια, μπορεί να είναι πλέον θέμα χρόνου για να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Βουλή, όμως το θέμα δεν θα επιλυθεί αυτόματα ούτε είναι τόσο απλό αλλά πολύ πιο περίπλοκο.

Θα πρέπει να αλλάξει και ο Κανονισμός της Βουλής, όπου σήμερα προβλέπει τους χρόνους ομιλίας που δικαιούται ο κάθε ομιλητής σε κάθε συνεδρίαση.

Οι χρόνοι όμως αυτοί ήταν υπολογισμένοι για μια τετρακομματική άντε πεντακομματική Βουλή και όχι για σήμερα με τη Βουλή να αριθμεί 9 κοινοβουλευτικές ομάδες συν τους Ανεξάρτητους Βουλευτές.

Και βέβαια, ο Κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζει σε κάθε Κοινοβουλευτική περίοδο ή σύνοδο.

Μια λοιπόν σκέψη που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Κανονισμός να τροποποιηθεί,έτσι ώστε οι χρόνοι διάρκειας των ομιλιών να γίνονται με πρόταση που θα  εγκρίνεται από την Διάσκεψη των Προέδρων και αυτή να επικυρώνεται από την Ολομέλεια.

Αυτό όμως απαιτεί κοινοβουλευτικές συναινέσεις, που στην παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτευχθούν, όπως έχει αποδειχθεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις