Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Η Βουλή προσπαθεί να δικαιολογήσει το “δώρο” χιλιάδων ευρώ σε βουλευτές και υπουργούς

Η Βουλή προσπαθεί να δικαιολογήσει το “δώρο” χιλιάδων ευρώ σε βουλευτές και υπουργούς

Non paper και από τη Βουλή με στόχο να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις σχετικά την εισφορά αλληλεγγύης που ψηφίσθηκε και θέτει στον υπολογισμό της με τη κλιμακωτή μέθοδο και όχι με τον συντελεστή του 8% επί του ολόκληρου ποσού με αποτέλεσμα πλέον ορισμένοι να καταβάλλουν έως και 2.000 ευρώ λιγότερα.

Επί της ουσίας όμως, στο δια ταύτα «ομολογείται» και σε αυτή την ανακοίνωση όχι υπάρχει «επιβάρυνση ή ελάφρυνση» σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Δηλαδή, δεν αίρει, ότι με το νέο σύστημα του υπολογισμού -με βάση κλίμακας και όχι με ένα ενιαίο συντελεστή- υπάρχουν κάποιοι από το πολιτικό προσωπικό που τελικά θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης από ότι κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι άλλωστε που δεν το αρνείται ούτε και η μακροσκελής ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε.

Απλά αυτό που «συντονισμένα» προβάλετε τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το non paper της Βουλής είναι ότι και το πολιτικό προσωπικό θα πληρώνει με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τον καθένα φορολογούμενο.
Ακόμα όμως και το «επικαλούμενο» περί της «εξισορρόπησης μεταξύ των φορολογουμένων» δεν αίρει το γεγονός ότι

με τη νέα ρύθμιση που έγινε το Μάιο του 2016 στο πολυνομοσχέδιο Τσακαλώτου- Κατρούγκαλου, υπάρχουν κάποιοι από τους υπουργούς, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκηση, μέλη ανεξάρτητων ή ρυθμιστικών αρχών , διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θα καταβάλουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης από ότι κατέβαλλαν.

Ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση που δόθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από τη Βουλή αναφέρει:
Τον Μάιο του 2016 ψηφίσθηκε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο (Ν.4387/16) στο οποίο, με το άρθρο 12, ενσωματώθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος.

Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τους φορολογικούς συντελεστές εσόδων ακίνητης περιουσίας και τους συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως επαγγέλματος αναλόγως του εισοδήματός του, σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης υπόκειται σε κλιμακωτή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή έχει εφτά (7) κλίμακες από 0% έως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματος και όχι με το επάγγελμα.

Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε είναι βουλευτές, είτε περιφερειάρχες, είτε δήμαρχοι.
Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκειται στην ίδια μεταχείριση, χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγεται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης – όπου η επιβολή του γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος- ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.

 

 

Α) Τι ίσχυε ΕΩΣ 2015


Για το συνολικό καθαρό εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, των γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επό ολόκληρου του ποσού.

Β) Τι ισχύει ΑΠΟ 2016 ΚΑΙ ΜΕΤΑ (κλιμακωτή φορολόγηση)

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε