Site icon NewsIT
15:30 | 16.06.11

Η χώρα στο κενό – Υπό αμφισβήτηση ο Παπανδρέου από στελέχη του ΠΑΣΟΚ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

- Μαξίμου: "Υπάρχει ιθύνων νους. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά" - Ο Βενιζέλος αρνείται να μπει στη νέα κυβέρνηση - Παραιτήθηκαν δύο βουλευτές - Στις 16.30 η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Θα τεθεί θέμα ηγεσίας από τους βουλευτές - Ανοιχτό το θέμα αιτήματος για εκλογές

‘Ενα απόλυτο κενό εξουσίας με τον πρωθυπουργό υπο αμφισβήτηση από το ίδιο του το κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα το οποίο προκλήθηκε από το πρωί με τις παραιτήσεις 2 βουλευτών, των κυρίων Φλωρίδη και Νασιώκα, αλλά και την άρνηση Βενιζέλου να μπει στη νέα κυβέρνηση!

‘Ολοι σήμερα περίμεναν τον ανασχηματισμό που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός με το βραδυνό του διάγγελμα. ‘Ομως όλα ανατράπηκαν. Η παραίτηση Φλωρίδη έσκασε σαν βόμβα και λίγα λεπτά αργότερα τον ακολούθησε και ο κ. ‘Εκτορας Νασιώκας.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Του ζήτησε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο αλλά εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πρόεδρε σε ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θέλω, θα ήθελα να με διευκολύνεις”.

Ακολούθησαν φήμες για παραιτήσεις και άλλων βουλευτών αλλά τελικά έμειναν φήμες! Κι αυτό γιατί έκανε την εμφάνισή της στο περιστύλιο της Βουλής η κα Βάσω Παπανδρέου ανακοινώνοντας οτι συλλέγει υπογραφές για την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
‘Αφησε μάλιστα να εννοηθεί πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Πληροφορίες που μετέδωσε το Newsit ανέφεραν οτι η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από την κα Παπανδρεου δεν ήταν τυχαία. Εγινε σε συνεννόηση με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με βουλευτές.

Τότε ήταν που το Μαξίμου μίλησε για “Ιθύνων νού της κίνησης και οτιν δεν είναι τυχαία όλα όσα γίνονται”, οτι δηλαδή όλα ήταν προσχεδιασμένα εδώ και καιρό.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατηγόρησαν την κα Παπανδρέου για καπήλευση των υπογραφών τους!

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως και ενώ οι εξελίξεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχόλια είναι αιχμηρότατα εναντίον των βουλευτών που διαφοροποιούνται και γίνεται λόγος για για σενάρια αποσταθεροποίησης.

Τελικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συγκλιθεί στις 16.30.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Λίγο μετά τις 12.30 ο βουλευτής Λάρισας, Εκτωρας Νασιώκας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε οτι υποβάλλει την παραίτησή του γιατί όπως είπε : “Το πολιτικό συστημα χθες αυτογελοιοποιήθηκε για άλλη μια φορά.”
“Η χώρα”, συνέχισε, ” οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο. Οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν να προεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα.”

Νωρίτερα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιστρέψει το κλίμα μετά τις σοβαρότατες εξελίξεις των τελευταίων ημερών με έναν ευρύ ανασχηματισμό, τραυματίστηκε πριν καν εκδηλωθεί από την παραίτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού Γ. Φλωρίδη.

Ο βουλευτής Κιλκίς πήγε στη Βουλή στις 11.15 και παρέδωσε στον πρόεδρο του σώματος μια δισέλιδη πολύ σκληρή επιστολή με την οποία παραιτείται από την έδρα του και με την οποία μεταξύ άλλων προσάπτει στον κ. Παπανδρέου βαρύτατες ευθύνες αφού τον χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων και πολιτικό που θέτει το κομματικό και αρχηγικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό!

Τα ίδια καταλογίζει και στον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά.

Η κίνηση του βουλευτή εθεωρείτο αναμενόμενη αφού τις τελευταίες ημέρες είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στο οικονομικό επιτελείο κατηγορώντας το για αποτυχία 100% όπως είχε πει επί λέξη.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπουργοποιείτο ήταν μάλλον αποκύημα φαντασίας.

Έρχεται ως συνέχεια της ανεξαρτητοποίησης Λιάνη, και μπορεί να μη δημιουργεί κοινοβουλευτικό ζήτημα αφού δεν διαταρράσει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αλλά αναδεικνύει το μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει το κυβερνόν κόμμα.

Και εάν όπως ακούγεται ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές τον δρόμο της παραίτησης -ήδη γίνεται λόγος για 2-4 – τότε το πολιτικό πρόβλημα καθίσταται σοβαρότατο.

Ολόκληρη η επιστολή του Γ. Φλωρίδη

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2011
Προς τον Πρόεδρο
της Βουλής των Ελλήνων

Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο. Είχα επανειλημμένα εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι «η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει».
Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θέλησαν ν’ ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση , ιδιαίτερα μετά το Φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. Η αποτυχία της έδωσε…
επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον, του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα. Η Ν.Δ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της Κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.
Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργεί ένας ανεύθυνος δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.
Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.
Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:
1. Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας
2. Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους
3. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας
4. Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
5. Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις.
Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του Εθνικού Συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.
Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από Βουλευτής.

Γιώργος Φλωρίδης

Διαβάστε επίσης:

Πως ο Παπανδρέου εγκλωβίστηκε στην πρόταση του!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version