Ικανοποίηση και χαμόγελα προκάλεσε στην Αθήνα η ανακοίνωση της ανάληψης από τη χώρα μας, ενός σημαντικότατου, όπως εκτιμά η Κυβέρνηση, χαρτοφυλακίου στο Κολέγιο των Επιτρόπων στην ΕΕ… Του διευρυμένου χαρτοφυλακίου των Μεταφορών και του Τουρισμού, που η Ελλάδα έχει προτείνει να το αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αναγνωρίζει την γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, σε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις. Παράλληλα, δε, σημειώνουν το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ένα από τα χαρτοφυλάκια του οργάνου της ΕΕ που έχει Διεύθυνση και πόρους, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, όταν Επίτροπος ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. «Πρόκειται για το “ΕΣΠΑ των δικτύων”» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του, τονίζοντας ότι ενδεικτικό της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τον τομέα των Μεταφορών.
Το αντικείμενο του Έλληνα Επιτρόπου
Στο αντικείμενο του μέχρι σήμερα Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα θα είναι στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια αλλά και τα ψηφιακά δίκτυα.
Επίσης, το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και τον Τουρισμό, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να συμβάλλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών, όπως τονίζει ο πρωθυπουργός.
«Είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές» έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Κ. Μητσοτάκης.
Η… «ανάγνωση» της Αθήνας
«Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα – πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.
Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές – μεταφορών και ενέργειας – από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος – γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.
Η ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν
«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών» ανέφερε από την πλευρά της, κατά την ανακοίνωση των νέων Επιτρόπων της Ε.Ε., η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Το επόμενο βήμα για τον κ. Τζιτζικώστα η ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις επόμενες εβδομάδες, όπου θα περάσει από… «ιερά εξέταση», και ένα από τα σημεία – «αγκάθια» στα οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί ως προτεινόμενος για τη θέση του νέου Επιτρόπου Μεταφορών είναι το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών.