Site icon NewsIT

“Ισοπεδωτικός” ο Νίκος Κοτζιάς! “Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος”

07.09.2018 | 13:49
Κοτζιάς

Μία "χειμαρρώδη" συνέντευξη έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς την Παρασκευή (07.09.2018) στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ υπερασπίστηκε με σθένος την συμφωνία των Πρεσπών!

Ειδικότερα για την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στην πΓΔΜ ως “Μακεδονία” ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί η συμφωνία, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία”, όπως το έχουν αναγνωρίσει, επί εποχής Σημίτη με το σκέτο όνομα, όπως και άλλα 145 κράτη. “Νομίζω ότι έχει φτάσει πια η υποκρισία στο σημείο της ανοησίας” επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών εξηγώντας, ότι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνουν “ως μωρές παρθένες” αφού έχει αναγνωριστεί έτσι επί των κυβερνήσεων τους. “Αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει, έτσι τους λέει” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα, έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επί δικής μας κυβέρνησης μόλις τελειώσει η διαδικασία θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε. Και οι ίδιοι ξέρουν ότι αναγνωρίστηκε ως Μακεδονία και ονοματίζεται ως Μακεδονία από τους Αμερικάνους εδώ και 15 χρόνια από την περίοδο των δικών τους κυβερνήσεων και τώρα τους φταίει η συμφωνία που θα πάρει πίσω το όνομα; Ε, τι να πω και εγώ;”

Ευτυχώς με τη συμφωνία μας, αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι ότι κερδίζουμε πίσω το όνομα, να μη λέγεται σκέτη Μακεδονία αλλά να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία” είπε υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διολισθήσει σε μία “βαθιά μικροπολιτική” την οποία ο ίδιος δεν ακολουθεί.

Η ρητορική Ζάεφ απευθύνεται στον κόσμο του

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα περί “μακεδονικής γλώσσας” υπενθύμισε ότι έχει αναγνωριστεί από το 1977 και ανέφερε ότι ενοχλεί περισσότερο τους Βουλγάρους διότι πιστεύουν ότι η γλώσσα αυτή είναι βουλγαρική διάλεκτος και νιώθουν ότι με τη συμφωνία αυτή αποξενώνονται από τους άλλους βόρειους γείτονές μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και η ρητορική του απευθύνεται στον κόσμο του, ότι υπερτονίζει το ζήτημα της “μακεδονικής γλώσσας” που δεν το πήρε από τη συμφωνία αλλά είχε δοθεί δεκαετίες πριν θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στο οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας του, εγχείρημα διόλου εύκολο. “Που αν το κερδίσει, είναι κέρδος”, “θα έχουμε μία καταπλητκική περίπτωση που δεν υπήρξε στην Ιστορία, ένα κράτος όχι απλώς να αλλάζει το όνομά του αλλά να προσαρμόζει όλο το Σύνταγμά του σε αυτό, που σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι θεσμοί σε όλους τους τομείς θα φέρουν μπροστά το “Βόρεια”.

Σχετικά με τα θέματα σημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων στα εμπορικά προϊόντα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι αυτό θα γίνει από μία επιτροπή με τη συμμετοχή επιχειρηματιών υπό την αιγίδα της ΕΕ. “Επί 25 χρόνια όλα αυτά τα προϊόντα λεγόντουσαν “μακεδονικά”, γιατί τώρα πρέπει να μας ενοχλεί να λέγονται Βορειομακεδονικά, εγώ δεν το καταλαβαίνω” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

“Κάνουμε – αυτή είναι η απάτη που κατά τη γνώμη μου γίνεται – ως να μη είχαμε φάει 25 χρόνια κακών διαπραγματεύσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως να μην είχαμε φτάσει σε τετελεσμένα που προσπαθούμε εμείς να τα διορθώσουμε, αλλά σαν να ήταν όλα καλά πριν”.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η αντιπολίτευση και δέχτηκε και πρότεινε ονόματα και το σκέτο “Μακεδονία” που το απέδειξε με έγγραφα ο ίδιος στη Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι “επειδή έχει μεγάλη δύναμη η αντιπολίτευση” με “τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί και ξαμολάει κάθε μέρα οποιοδήποτε λανθασμένο ή διαστρεβλωμένο νέο ή είδηση και να το περπατάει. Η ΝΔ στις διαπραγματεύσεις κινήθηκε ανάμεσα σε μια γκάμα δυο ονομάτων. Το ένα ήταν η αποδοχή του σκέτου “Μακεδονία” και το δεύτερο να μείνει το σκέτο “Μακεδονία” στο εσωτερικό της χώρας και να ονομαστεί στην καλύτερη παραλλαγή που ζητήσανε με Μπακογιάννη, τότε, ως Βόρεια Μακεδονία μόνο για διεθνή χρήση και δεν μπόρεσαν να το πάρουν.

Ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε πτυχές των διαπραγματεύσεων εκείνης της εποχής, ερωτηθείς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν περάσει η Συμφωνία στην ΠΓΔΜ, θα περάσει και από την ελληνική Βουλή καθώς υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών και κάλεσε τη ΝΔ “να μη σηκωθεί να φύγει από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα όταν θα έρθει η συμφωνία – να μείνει και να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση”.

Όσο για τη διαφωνία του κ. Καμμένου, είπε ότι “οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία και είναι πολύ φανερό ποιος εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία” επισημαίνοντας ότι “ο εταίρος είναι πάντα πολύ παραγωγικός και χρήσιμος” και στο ζήτημα αυτό “είναι δικαίωμά του δημοκρατικό” να εκφράζει τις θέσεις του.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε για αναντιστοιχία με την πάγια ιστορική θέση της Νέας Δημοκρατίας. Εξέφρασε την πεποίθηση “ότι γνωρίζει πολύ καλά ποια ήταν η θέση του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή και της αδελφής του”. “Και κατά συνέπεια” πρόσθεσε, “όπως του είπα σε μια δημόσια δήλωσή μου όταν έβγαλε με καθυστέρηση δέκα ετών για λόγους επικοινωνιακούς ενόψει της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης εκείνο το τηλεγράφημα της Αμερικάνου πρέσβη, είχα πει ότι είναι δικό του πρόβλημα εάν έχει διαφωνίες με το παρελθόν του κόμματός του και της αδελφής του, του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή. Είναι ίσως είπα – και το υπογραμμίζω – πρόβλημα και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα της χώρας. Δεν μπορούν τα οικογενειακά προβλήματα να γίνονται προβλήματα της χώρας”.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε παράλληλα ότι “έχει πολιτικές σκοπιμότητες” επισημαίνοντας ότι “το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει με την εξωτερική πολιτική είναι να την κάνεις κοιτώντας το εσωτερικό” και “ακόμη χειρότερο – μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα – είναι να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα σου στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματος, ούτε καν της χώρας”.

Πολύ ορθά εξήγησε ο Στόλτεμπεργκ

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι “πολύ ορθά” εξήγησε στους Σκοπιανούς ότι “αν δεν ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ”. Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε επίσης ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, η επικύρωση της συμφωνίας και η υποβολή καινούργιας αίτησης με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Δημοκρατικό δικαίωμα το συλλαλητήριο, να απομακρύνουν όμως οι διαδηλωτές τα επιθετικά, αλυτρωτικά στοιχεία

Σε ερώτηση σχετικά με το επικείμενο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών είπε “μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να το μετατρέψουν σε άλλου είδους σκηνικό” όπως και ότι “μπερδεύονται οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι που δεν έπρεπε να μπερδεύονται”. Υπογράμμισε όμως ότι αυτό “δεν αναιρεί το δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να εκφράζει μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και με νόμιμο τρόπο την άποψή του, τη διαμαρτυρία του, ή ακόμη και την έγνοια του.

Ωστόσο επισήμανε ότι οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία, “θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα επιθετικά, αλυτρωτικά που παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους, να τα απομακρύνουνε από τις γραμμές τους ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν υιοθετεί και δεν την εκφράζουν αυτού του είδους τα συνθήματα”.

Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος

Απαντώντας σχετικά με το θέμα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών και των δύο παραγόντων της ρωσικής ζωής στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “αυτή ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας διότι δε μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου”. “Η προϋπόθεση των σχέσεών μας είναι να μας σέβονται. Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος. Το ότι είμαστε μικρή χώρα σχετικά στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δικαιούται οποιοσδήποτε να δείχνει ασέβεια ή να παραβιάζει”. υπογράμμισε.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει ζημιά στη Βόρεια Ελλάδα εκλογικά εξαιτίας της συμφωνίας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν λένε τίποτα, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες εκλογικές μάχες”.

Και πρόσθεσε: “Αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζεται απ’ την πλευρά της κυβέρνησης και των δυνάμεων που υποστηρίζουν, πλην του ενός κόμματος που έχει άλλη άποψη, αλλά απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις, πιο εντατική, πιο σταθερή καμπάνια που να εξηγεί το όφελος και την υψηλή ποιότητα της συμφωνίας μ’ αυτή τη χώρα”.

Παράλληλα θέλησε να επισημάνει ότι υπάρχουν “μερικές γείτονες χώρες που ενοχλούνται από τη συμφωνία αυτή. Ανεξάρτητα τι δηλώνουν δημοσίως”.

Ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην παραλία της Σμύρνης

Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με αν υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα ή καλύτερες δυνατότητες μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Η διπλωματία δεν είναι κάτι εύκολο, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία γι’ αυτό, όπως ξέρετε, και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, την ονομάτισα και έτσι ήταν, νίκη της διπλωματίας. Σ’ αυτά τα πλαίσια τα διπλωματικά συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας”.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά μαχητικά που έκαναν πτήσεις πάνω από το Προξενείο προς το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι είπε πειρακτικά στον κ. Τσαβούσογλου να μην ανησυχεί, γιατί δεν είναι ελληνικά. “Ή μπας και είναι ελληνικά κι έχεις ανησυχήσει;” του συμπλήρωσε. Αποσαφήνισε δε ότι τα αεροσκάφη “αυτά έκαναν προετοιμασία επίδειξης για την παρέλαση της 9ης του Σεπτέμβρη”.

Ερωτηθείς αν αλλάζει το κλίμα με την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών είπε: “Το παλεύουμε ν’ αλλάξει, δεν λέω ότι θ’ αλλάξει”. Και πρόσθεσε: “Θέλω να σας πω κάτι: Αντί να τονιστεί το γεγονός ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτίριο, ένα παλιό κτίριο ελληνικό, της ελληνικής διπλωματίας και η κυβέρνησή μας το αποκατέστησε, το έκανε πάλι λειτουργικό, ότι ξανακυμάτισε η ελληνική σημαία στην προκυμαία της Σμύρνης, αντί να υπογραμμιστεί ότι επιτέλους υπάρχει ξανά μητροπολίτης της Σμύρνης με δικό του, έστω και μικρό εκκλησίασμα και ότι αυτόν τον μητροπολίτη της Σμύρνης τον χαιρέτισε και τον σεβάστηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η ιεραρχία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι σημαντικά βήματα μετά την καταστροφή της Σμύρνης αυτά που έγιναν, πήγε όλη η συζήτηση στις βουτιές των αεροπλάνων. Δεν είναι καλό αυτό, διότι πρέπει να λέμε και την καλή είδηση” υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Και συμπλήρωσε: “Έχει σημασία να υπογραμμίσω ότι ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην παραλία της Σμύρνης, έτσι; Είναι ιστορικό γεγονός. Θα είναι ιστορικό γεγονός επίσης ότι στην Κορυτσά της Αλβανίας θα ανοίξουμε το σπίτι του Σεφέρη ως προξενείο και πάλι, σε τρεις μήνες υπολογίζουμε”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version