Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης θεωρείται ιστορική για κυρίως έναν λόγο. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή και αυτό έχει την σημασία του. Μπορεί, να μην απέσπασε δεσμεύσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν για την επαναλειτουργία της ιστορικής σχολής, όμως η παρουσία του εκεί θεωρείται υψηλού συμβολισμού και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους ελάχιστους Έλληνες που ζουν πλέον εκεί. Η είδηση από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία βγήκε στο τέλος. Με τα μηνύματα που έστειλε ο ίδιος στον Ταγίπ Ερντογάν.
Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο ο κ. Τσίπρας απάντησε στις συγκινητικές προσφωνήσεις τόσο από τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, όσο και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνηση εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη φορά να την επισκεφθεί μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκαινιάσουν την επαναλειτουργία της.
«Ελπίζω την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ αυτό το μέρος να μην έρθω μόνος μου αλλά μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και με εσάς Παναγιώτατε, για να κηρύξουμε μαζί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης»
«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία». «Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ», πρόσθεσε.
Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίση ς συγκινημένος που βρέθηκε εκεί, στο ιστορικό νησί της Χάλκης, σε αυτόν τον ιστορικό και ιερό τόπο. Στη Χάλκη, όπου τον 9ο αιώνα ο Άγιος Φώτιος, ο Πατριάρχης Φώτιος ίδρυσε τη σταυροπηγιακή μονή της Αγίας Τριάδος, στην οποία στεγάστηκε αργότερα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφότου ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Γερμανό τον 4ο, το 1844.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».
Καρέ – καρέ η επίσκεψη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Η ημέρα στην πανέμορφη Χάλκη ήταν σήμερα βροχερή και μουντή, όμως, το νησί ήταν γεμάτο κόσμο. Ρεπόρτερ από όλο τον κόσμο, ειδησεογραφικά πρακτορεία από κάθε γωνιά της γης περίμεναν να καλύψουν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος έφτασε με καραβάκι. Η υποδοχή ήταν θερμότατη και ο συνωστισμός από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία ήταν απίστευτη.
Δίπλα στον πρωθυπουργό – σκιά του θα έλεγε κανείς – ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και φυσικά η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα. Τους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό επίσης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Πριν περάσουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας ο πρωθυπουργός άναψε ένα κερί.
Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Άλλωστε σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά την λειτουργία ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο στον κήπο της Θεολογικής Σχολής.
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της ομογένειας και το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της άνοιξης.