Πολιτική

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: η “ταμπακιέρα” ήταν η οικονομία

Για όσους κατοικούν παρά την…Κουμουνδούρου τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ «προεδρικών» και «αριστερών» για τους υποψήφιους του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς ανέδειξαν την εσωτερική διαπάλη στο κόμμα για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνει για την έξοδο από την κρίση.

Η ουσία της αντιπαράθεσης Τσίπρα και Λαφαζάνη, του ηγετικού διδύμου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να κάνει με τον αν το κόμμα θα έπρεπε να στηρίξει τις υποψηφιότητες του Οδυσσέα Βουδούρη ή του Σπύρου Μπενέτου ή για το αν θα έπρεπε τα μέλη της ΚΕ να ψηφίσουν «πακέτο» τις 13 υποψηφιότητες ή μία-μία.

Το μείζον ζήτημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική του πολιτική στο πλαίσιο της κρίσης, καθώς από τη μια υπάρχουν οι «ρεαλιστές» και από την άλλη όσο υποστηρίζουν την ανάγκη μιας άλλης οικονομικής πολιτικής χωρίς να αποκλείουν ακόμη και την επιστροφή στη δραχμή σε συνδυασμό με μια σειρά εθνικοποιήσεων.

Έτσι μπορεί στο επίκεντρο των διαφωνιών στην Κ.Ε. να βρέθηκε η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου επειδή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, γι’ αυτό δεν επελέγη άλλωστε και ο Μάρκος Μπόλαρης στην Κεντρική Μακεδονία μετά το βέτο της νομαρχιακής οργάνωσης, το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην σκληρή κριτική που άσκησε η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχοντας στο στόχαστρό της το οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα.

Αφορμή στάθηκαν οι τελευταίες δηλώσεις Δραγασάκη, Σταθάκη, και Μηλιού για το 5% επαχθούς χρέους, σε συνδυασμό με την ανάγκη ενός «νέου σχέδιου Μάρσαλ» και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

«Οι τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Λαφαζάνης, που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων» και τόνισε «η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι τα σχέδια αυτά είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικανικό έλεγχο της δυτικής Ευρώπης και της Ελλάδας».

Να σημειωθεί ότι και ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Σταθάκη και Μηλιού, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εκ μέρους του προέδρου ανέλαβε να απαντήσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, που κατηγόρησε ευθέως τον κ.Λαφαζάνη για «ρεσιτάλ δυσανεξίας» λέγοντας χαρακτηριστικά «Πρέπει να σταματήσει το ρεσιτάλ δυσανεξίας ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όρους πλειοψηφίας, εκλογικής νίκης και σταθερότητας της κυβέρνησής μας».

Το αν τελικά ο κ. Λαφαζάνης θα απέχεi ή όχι από την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στις αυτοδιοικητκές εκλογές μπορεί να είναι μην είναι το μείζον, καθώς εδράζεται και σε λόγους…«εσωκομματικής κατανάλωσης», έχει όμως μεγάλη σημασία ενόψει εθνικών εκλογών στο κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει ενωμένος και ενιαίος ή θα προχωρήσει χωρίς το…«αριστερό» του κομμάτι με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και εκλογικά για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του οποίου ηγείται.

Διαβάστε επίσης:

 

Αλαβάνος: Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν γίνεται καταγγελία Μνημονίου και παραμονή στο ευρώ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας