Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θέλω να είμαι υπουργός κινητικότητας

Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, καθώς και τη Γαλλίδα ομολόγό του, Μαριλίζ Λεμπρανσύ, συνάντησε σήμερα στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε την ευκαιρία να υπεραμυνθεί των θέσεών του για τον «παράγοντα χρόνο» που απαιτείται για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως σημείωσε, το θέμα ενδιέφερε ιδιαίτερα τη Γαλλίδα ομόλογό του, αφού υπάρχουν δεσμεύσεις και από τη γαλλική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες για «ελάφρυνση» του δημόσιου τομέα.

Εξήγησα, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται η διοικητική μεταρρύθμιση στην κινητικότητα, στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις. Δεν μπορεί να έχει ως αποκλειστικό γνώμονα τη μείωση του κόστους, είναι μεταρρυθμίσεις σύνθετες που απαιτούν χρόνο και επενδύσεις και όχι μόνο περικοπές, πρόσθεσε.

Οι δύο υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 29 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου σκοπεύουν να θέσουν το θέμα «της διάστασης χρόνου» για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν ελπίζει να εξασφαλίσει την ποθούμενη παράταση από την τρόικα για το θέμα του δεύτερου κύματος κινητικότητας (12.500 υπάλληλοι), ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Έχουμε θέσει το ζήτημα στην τρόικα όχι γιατί δεν θέλουμε να πάμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά γιατί θέλουμε πάρουμε τον χρόνο για να ασχοληθούμε με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η κινητικότητα είναι μια παρέμβαση, δεν είναι όμως κατά τη γνώμη μου η ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου. Πρέπει να στρέψουμε την ενέργειά μας εκεί που πραγματικά πονάμε. Για παράδειγμα, το πώς επιλέγουμε τους γενικούς μας διευθυντές, θέμα για το οποίο δεν έχουμε δώσει ακόμα απάντηση συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής δημόσιας διοίκησης. Το λέω μέσα από την εμπειρία ενός ανθρώπου που τους τελευταίους τρεις μήνες ασχολήθηκε μόνο με την κινητικότητα και έχω πει ότι δεν θέλω να είμαι υπουργός κινητικότητας και διαθεσιμότητας, θέλω να είμαι υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης στο σύνολο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, «το εργαλείο της Διαύγειας ενισχύεται ιδιαίτερα και πηγαίνει αρκετά βήματα πιο πέρα ως προς τη θεσμική του κατοχύρωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα

Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απόλυση

Αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων σύμφωνα με εγκυκλίους του Μητσοτάκη

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ