Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Και ξαφνικά ο Σημίτης στο προσκήνιο – Σφοδρή επίθεση στον Γ.Παπανδρέου – Το Μνημόνιο συντάχθηκε “στο πόδι”!

Και ξαφνικά ο Σημίτης στο προσκήνιο – Σφοδρή επίθεση στον Γ.Παπανδρέου – Το Μνημόνιο συντάχθηκε “στο πόδι”!

– Μιλάει για πολιτικά μοιραίο λάθος!
– Eίναι η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού μέρος μιας πολιτικής κίνησης;
– ‘Ερχεται μια ημέρα μετά την σφοδρή επίθεση Προβόπουλου για τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης

Σφοδρή κριτική σε όσους συνέταξαν το Μνημόνιο και κυρίως στον Γ.Παπανδρέου που το αποδέχθηκε και έβαλε την υπογραφή του, κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σε αποσπάσματα ομιλίας που θα εκφωνήσει σε συνέδριο στις 23 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι:

«Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο κ. Σημίτης ασκεί κριτική και στις ισχυρές χώρες της ΕΕ και κυρίως στην Γερμανία λέγοντας ότι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αλληλεγγύη.

“Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση”, λέει ο κ. Σημίτης.

Και συνεχίζει: “Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται όπως σήμερα μόνο σε τρέχοντα προβλήματα αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βόμβα Προβόπουλου: Εάν είχαν ληφθεί μέτρα, η κρίση θα είχε αποφευχθεί

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε