"Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπό ευρωπαϊκή αιγίδα υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. “Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, είπε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται ότι συμμετέχει στο… παιχνίδι των Γερμανών, καθώς είναι αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι “χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας”, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.
“Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε: “Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex”, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: “Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό.
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη”.
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: “Δεν μπορώ να σας πω ακόμη αν και ποιες συναντήσεις θα υπάρξουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό συχνά προκύπτει από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα τίποτα”.