Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Και προκαλεί και καθυστερεί η Τουρκία – Μετά τη νέα Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές

ΥΠΕΞ

Στην Τουρκία το βάρος για το πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές με την Αθήνα. Δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα με τη συμπεριφορά της σε Κύπρο και Αιγαίο. Δεν έχετε απέναντι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη το μήνυμα της κυβέρνησης.

Η Άγκυρα είναι αυτή από την οποία εξαρτάται πρακτικά η ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, αλλά και αυτή που ρίχνει βαριά σκιά δυσπιστίας πάνω από τις συνομιλίες αυτές, πριν καλά-καλά ξεκινήσουν.

Η πρόκληση με τη νέα «εισβολή» στην Αμμόχωστο, αλλά και η αναφορά της Τουρκίας σε αποστρατιωτικοποίηση της Χίου και της Λέσβου μέσω Navtex δυναμιτίζουν τις διερευνητικές επαφές κι ενώ όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τουλάχιστον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας (σ.σ.: την Πέμπτη και Παρασκευή).

Η ελληνική πλευρά πάντως δείχνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την τουρκική, αρκεί να τηρηθούν οι γνωστές συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας: αποφυγή μονομερών ενεργειών, αποκλιμάκωση στην πράξη και – κυρίως – συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία είναι προφανές, ωστόσο, πως επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι κι άλλα θέματα, φέρνοντας π.χ. στο προσκήνιο το Κυπριακό με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων κι επιδιώκει έτσι να διευρύνει την ατζέντα και να τη φέρει εν τέλει στα μέτρα της.

Το μήνυμα, ωστόσο, της ελληνικής πλευράς μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και το κείμενο συμπερασμάτων είναι σαφές: ότι η Τουρκία δεν έχει απέναντί της την Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν προβαίνει σε προκλήσεις όπως αυτή στην Κύπρο, αλλά την ίδια την Ευρώπη,

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την ενέργεια της Άγκυρας στην Αμμόχωστο – η οποία σχετίζεται ασφαλώς και με τις εκλογές που πραγματοποιούνται εκεί και τη στήριξη Έρντογαν στον υποψήφιό του – καταδίκασε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι παραβιάζονται προηγούμενες αποφάσεις του. Επίσης, την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος συνεχίζει να ενεργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό του Βερολίνου και – θεσμικά – της προεδρίας της ΕΕ που ασκεί στο τρέχον εξάμηνο η Γερμανία.

Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντως αποφαισμένες να θέσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ιδιαίτερα εφόσον η Τουρκία δεν έχει κάνει πίσω στα Βαρώσια. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ούτως ή άλλως ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε μια δίμηνη επιτήρηση από την ΕΕ και, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών από την τελευταία Σύνοδο των Βρυξελλών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ίδια, προκειμένου να δείξει ένα ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κυρώσεις που παραμένουν στο τραπέζι των Ευρωπαίων πρέπει να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Σημειώνεται ότι η προοπτική μιας πιθανής επαφής ή συνάντησης Μητσοτάκη-Έρντογαν δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο περνά μέσα από πολλά στάδια που θα προηγηθούν αυτής και το πρώτο ασφαλώς είναι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις