Site icon NewsIT
11:00 | 22.06.15

Ακόμα και το ΔΝΤ βλέπει θετικά τη νέα ελληνική πρόταση! – Πηγές της ΕΚΤ στο newsit: «Η προσέγγιση των νέων προτάσεων της Ελλάδας είναι θετική»

Ακόμα και το ΔΝΤ βλέπει θετικά τη νέα ελληνική πρόταση! – Πηγές της ΕΚΤ στο newsit: «Η προσέγγιση των νέων προτάσεων της Ελλάδας είναι θετική»
Newsit Newsroom

- Ποιό παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για συμφωνία! - Κρίσιμες συναντήσεις από τις 11.45 έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Αυτή την ώρα συναντά τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ - Χρέος και αναπτυξιακό πακέτο μπορεί να γκρεμίσουν οποιοδήποτε εμπόδιο - Όλες οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές - Μοσκοβισί: Απόψε πάμε για συμφωνία

Θετικά διακείμενοι στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι θεσμοί λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σήμερα το πρωί, πηγές από την ΕΚΤ όταν ρωτήθηκαν από το newsit πως είναι το κλίμα απάντησαν ότι είναι θετικό. «Η προσέγγιση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι θετική», έλεγαν χαρακτηριστικά. Λίγη ώρα αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit πηγές από το ΔΝΤ δήλωναν επίσης ότι η ελληνική πρόταση κινείται στην θετική κατεύθυνση.

Νωρίτερα: 

Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 τα ξημερώματα μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν έστω και με αυτόν τον ανεπίσημο τρόπο χαρακτηρίζει ένα από τα πολλά πακέτα προτάσεων της ελληνικής πλευρά με θετικό τρόπο και μάλιστα θεωρεί το ελληνικό κείμενο καλή βάση για τη συμφωνία.

Με βάση τις διαρροές αλλά και πληροφορίες οι προτάσεις της Αθήνας σε συνδυασμό με κάποιες παρασκηνιακές συμφωνίες περιλαμβάνουν:
“Ξαφνικό θάνατο” στις πρόωρες συντάξεις, είτε από 1/1/2016 είτε άμεσα
Μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων
Αύξηση των Ασφαλιστικών Εισφορών που είχαν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια
Αύξηση προϊόντων που σήμερα είναι στο 13% του ΦΠΑ στο 23%, μεταξύ αυτών και η εστίαση
Κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά (ίσως σε ορισμένα από αυτά όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος).
Μεγαλύτερες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
Αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

Για να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε θετικό έδαφος εκτιμάται ότι πολλά θα κριθούν στην μίνι Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 12.00. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, λίγο πριν από το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 13:30.

“Πρόσκληση” από τον Ντόναλντ Τουσκ πήραν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πριν από τη… μίνι Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Μοσκοβισί:  Απόψε θα έχουμε συμφωνία

Την πεποίθηση ότι «σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία» εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο ραδιόφωνο Europe1, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.
«Μέρα κρίσιμη, αποφασιστική και ζωτική, είναι η σημερινή, για την τύχη της Ελλάδας και για την τύχη του ευρώ, πάνε και τα δυο μαζί » δήλωσε.
Στο ερώτημα εάν σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία, απάντησε: « Το πιστεύω και κυρίως θεωρώ ότι το οφείλουμε, γιατί αυτά που διακυβεύονται είναι συγχρόνως το μέλλον της Ελλάδας αλλά και του ευρώ. Έχουμε φθάσει σε ένα απολύτως αποφασιστικό σημείο».
Δήλωσε παράλληλα ότι ο ίδιος έχει «την αισιοδοξία της θέλησης» και ότι σήμερα «οι πάντες διακατέχονται από την πολιτική θέληση να προστατευθεί το ευρώ» και «να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η πολεμική αυτή να λήξει με αμετάκλητο τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Τι θα προτείνει η Ελλάδα

Από χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης βρίσκονται σε επαφές με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή έκτατη συνοδό κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%. Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.

Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο.

Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Το μεγαλύτερο αγκάθι απ’ όλα όμως είναι το θέμα του χρέους. Εδώ είναι θέμα διατύπωσης. Αν δηλαδή θα είναι ισχυρή δέσμευση ή απλή ευχή. Όπως τονίζεται, αν υπάρχει μια διατύπωση που θα θεωρείται ισχυρή δέσμευση, από την ελληνική κυβέρνηση τότε θα ανοίξει ολοκληρωτικά ο δρόμος για συμφωνία. Επίσης, άλλος ένα παράγοντας που θα βοηθήσει είναι και το αναπτυξιακό πακέτο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version