- Προηγήθηκε σκληρό παζάρι αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά - Συμφώνησαν και για εκλογή πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα - Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο - Ολο το παρασκήνιο
Τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν πράξη την συναίνεση σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο όπως αυτό του εκσυγχρονισμού στην λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τα δυο κόμματα διαφωνούσαν σε τρία σημεία και τελικά συμφώνησαν σε 2 από αυτά με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος να δηλώνει στη Βουλή: “Η ΝΔ θα ψηφίσει επι της αρχής του το νομοσχέδιο”.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου διέκοψε το υπουργικό συμβούλιο για να τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά και να τον πείσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του και να ψηφίσει το νομοσχέδιο επι της αρχής του. Επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ της υπουργού Παιδείας με τον ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και συζήτησαν το ενδεχόμενο συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν. Δ. επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, όπως αυτές συζητήθηκαν το πρωί με στενούς του συνεργάτες και έθεσε δυο όρους στον Πρωθυπουργό για να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Δηλαδή:
– Πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς η Ν. Δ. θεωρεί ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να υπάρξει δημόσια δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου.
– To θέμα της εκλογής των πρυτάνεων, αφού η Ν. Δ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη διαδικασία που προκρίνει το νομοσχέδιο. Η Ν. Δ. ζητά να υπάρχουν δύο ή τρεις υποψηφιότητες και από εκεί να γίνεται η επιλογή μέσω ψηφοφορίας, δηλ. να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος και να μην είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου.
Και ενώ όλα αυτά ηταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τασσόταν στην Βουλή υπέρ του νομοσχεδίου.
Η υπουργός Παιδείας, αποδέχθηκε έτσι τους όρους για την πλήρη κατάργηση του ασύλου αλλά και την επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων μετά από ψηφοφορία των καθηγητών επί «λίστας» μεταξύ των 2 ή 3 πρώτων που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εποχή μας αλλά και το νομοσχέδιο είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Το άσυλο όπως το γνωρίζαμε καταργείται και στο πανεπιστήμιο θα ισχύει πλέον ότι και σε όλους τους δημόσιους χώρους», είπε στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας και μίλησε για «κατάχρηση» και «διαστρέβλωση» του θεσμού τα προηγούμενα χρόνια.
Στο θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει τις δυνάμεις του κοινοβουλίου». Και ανέφερε την επιλογή των 2 ή 3 πρώτων υποψηφιοτήτων για την θέση του πρύτανη από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης μετά από διεθνή διαγωνισμό επί των οποίων θα ψηφίζουν τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ.
Στο μόνο που δεν τα βρήκαν ήταν το θέμα της συμμετοχής των φοιτητών κατά 5% στην επιλογή πρυτάνεων που είχε ζητήσει η ΝΔ.
Εδώ, η κα Διαμαντοπούλου ήταν κάθετη. “Το σώμα των φοιτητών”, είπε “είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν μπορούν να ασκούν διοίκηση και συνδιοίκηση”.
Αποτέλεσμα της συναίνεσης που επετεύχθη ήταν να αποσύρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης το αίτημα του για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκε η πορεία φοιτητών και καθηγητών – video