Site icon NewsIT

“Κάηκαν” οι βουλευτές με τα… τσακαλιώτικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Τα “καρφιά” της αντιπολίτευσης

30.10.2015 | 19:46
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με την άκρως τεχνική διεθνή χρηματοτραπεζική ορολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ο ίδιος μεν μπορεί να "παίζει στο μικρό του δακτυλάκι…", αλλά ήταν ακαταλαβίστικα για την πλειοψηφία των ακροατών του, άρχισε η μια και μοναδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα «καρφιά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης δεν έλειψαν…

 

Τα Τσακαλιώτικα…
 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κληθείς από την Επιτροπή να εισηγηθεί την αναγκαιότητα που επιβάλλει το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί με την διαδικασία του «Κατεπείγοντος» ανέφερε επί λέξει
« Η διαδικασία είναι κρίσμιμη, γιατί το Σάββατο θα ανακοινώσει το SSM τους τελικούς αριθμούς για την ανακεφαλαιοποίηση και για τα δύο συνέρια. Θα μου πείτε όμως, γιατί δεν ήμαστε σε ετοιμότητα. Πρέπει να σας πω, ότι σε αυτό το νομοσχέδιο ήταν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέραμε μέχρι και την τελευταία στιγμή και ήταν αδύνατον να γράψεις και να ετοιμάσεις το νομοσχέδιο. Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα, αλλά έχω πολλά που μπορώ να σας δώσω.

Όπως ξέρετε από την απόφαση του Eurogroup, έχει bail in του Senior Bond Holders. Άρα, έπρεπε να απυεθυνθούμε στον μηχανισμό του BRRD για να μπορούμε να έχουμε προστασία και να μην πάει κανείς δικαστικά στο Λονδίνο. Ο φόβος μας ήταν – που μας έλεγαν όλοι ότι ήταν σωστός ο φόβος μας αυτός – ότι αν απευθυνόμασταν στο BRRD μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε κι άλλες διατάξεις του BRRD και αυτό δεν το θέλει κανείς σε αυτή την αίθουσα γιατί έχει κι αυτό να κάνει με τις καταθέσεις. Μέχρι Τρίτη – Τετάρτη, δεν ξέραμε καν αν τα coco’s θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε το νομοσχέδιο πιο νωρίς και να το έχουμε σε διαπραγμάτευση. Ακόμη και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να είναι όλα τα πράγματα μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και οι λεπτομέρειες πόσο θα είναι τα coco’s, πόσο θα είναι κοινές μετοχές από το ΤΧΣ, τι ακριβώς και πως θα γίνει μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, και σε τι θα τις μετατρέψουμε και σε ποια τιμή. Για αυτό και η τιμή, θα βγει την Κυριακή με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά όλη αυτή την εβδομάδα και την Δευτέρα, το πρωί, που θα ανοίξουν οι αγορές των Χρηματιστηρίων θα έχουμε και το Νομοσχέδιο και την Πράξη οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά….».

 

Η μετάφραση…
 

Σε απλά ελληνικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως την Κυριακή – μετά την ψήφιση δηλαδή του νομοσχεδίου θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες καθώς και το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco’s σε μετοχές. Η διαδικασία αυτή, υποστήριξε κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου την Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία και να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ειδικότερα, με την ΠΥΣ θα ρυθμιστούν τα θέματα, που θα αφορούν την ποσοστιαία σύνθεση του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών μεταξύ κοινών μετοχών, ομολόγων τύπου coco’s και προνομιούχων μετοχών. Ο υπουργός περιέγραψε και τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να κατατεθεί νωρίτερα, φέροντας ως παράδειγμα ότι μέχρι την Τρίτη – Τετάρτη δεν ήταν γνωστό καν αν τα ομόλογα τύπου coco’s θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη και σήμερα – είπε ο υπουργός – είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα πάντα γι αυτό εξήγησε ότι στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες για το πόσο θα είναι κόκος, πόσες θα είναι κοινές μετοχές από το ΤΧΣ, τι ακριβώς και πως θα γίνει η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, σε τι θα μετατραπούν και σε τι τιμή.

 

Τα καρφιά της αντιπολίτευσης
 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, «κάρφωσε» τον υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδη Τσακαλώτο για πολιτική διπλοπροσωπία λέγοντας πως « δέστε πως τα φέρνει η ζωή… Διαβάζω τι έλεγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 14.4.2014 σε αυτή εδώ την Επιτροπή. «Εμείς» μας έλεγε «δεν μπορούμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που το πήραμε την Παρασκευή και καλούμαστε να το ζητήσουμε σήμερα…» . «Φανταστείτε» του είπε ο κ. Βορίδης « εμείς που πήραμε σήμερα το πρωί το νομοσχέδιο και σήμερα το απόγευμα θα πρέπει να ξέρουμε τι λέει…» Αυτά όμως, είπε ο εισηγητής της ΝΔ ήταν «λαστ γιαρς» και πρόσθεσε « δεν είναι όμως μόνο η πολιτική ασυνέπεια του κ. Τσακαλώτου. Η διαδικασία ψήφισης ενός σχεδίου νόμου από την Βουλής ως Κατεπείγον, προβλέπεται για αστάθμιστα από εξωτερικούς παράγοντες θέματα. Η ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης και η ανάγκη αυτού του νομοσχεδίου ήταν γνωστή από τα τέλη Αυγούστου καθώς και ο χρόνος που θα έπρεπε να είναι παραδοτέο. Τι, λοιπόν δεν ξέρατε, τι απορίες είχατε; Την ανικανότητα της Κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θα πρέπει να την αναλάβουν οι βουλευτές και η Βουλή; Σε ένα τέτοιο «επείγον» εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και συναινέσουμε…».

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, θύμισε στον υπουργό τις φωτογραφίες και τι έλεγαν τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ίδιος ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα κατά των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

«Τα ίδια Παντελή μου, τα ίδια Παντελάκη μου… Κάνετε τα ίδα με τους προηγούμενους ..» αναφώνησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Θανάσης Καραθανάσουπουλος, σημειώνοντας σκωπτικά στην Κυβέρνηση « ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα έρθει και κάποιο νομοσχέδιο στην Βουλή με την κανονική διαδικασία… Προς το παρόν διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο νομοθέτησης …».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτη, αφού υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουν την πάγια τακτική που ως αντιπολίτευση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία κατήγγειλε τα πάντα και όλους» αλλά «υπουργός σας μας διαβεβαίωνε ότι το νομοσχέδιο θα είχε κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη. Και εάν με πιέσετε θα σας πως και το όνομά του. Αυτό όμως κατατέθηκε σήμερα! Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Σε ότι δε αφορά την ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επίσης είπε « θα ήθελα να σας θυμίσω μόνο το τι είχε δηλώσει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσει ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος…».

«Για πρωτοφανείς διαδικασίες, το πρωί να κατατίθεται ένα νομοσχέδιο και το απόγευμα να καλούμαστε να το συζητήσουμε» έκανε λόγο ο εισηγητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και ο φόβος σε αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με την διαδικασία του Κατεπείγοντος να υπάρξει και μια σειρά από τροπολογίες που θα κατατεθούν…» . Μιλάμε, είπε για «ένα νομοσχέδιο που από το καλοκαίρι ξέραμε ότι θα έπρεπε να γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση. Και ενώ η Κυβέρνηση ήταν αυτή που θα έπρεπε να είχε δώσει την λύση, καλείτε την λύση αυτή να σας την δώσει σε μια ημέρα η Βουλή όταν ξέρετε ότι θα χρειάζονται τεχνικές γνώσεις και καλή μελέτη για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν…

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, είπε ότι «εγώ αισθάνομαι εκβιαζόμενος, για να το μελέτησε αυτό το νομοσχέδιο ένα έντιμος πολιτικός και για να έχει υπεύθυνη γνώμη κα να αναλάβει τις ευθύνες του χρειάζεται χρόνος. Εμείς, ως κόμμα είμαστε στο Κέντρο, είμαστε ένα κόμμα της συναίνεσης, και εάν αποφασίσετε να το προχωρήσετε θα πρέπει να είμαστε θετικοί να γίνει η ανακεφαλαιοποίσης. Εγώ, όμως δεν σας κρύβω ότι με αυτή την διαδικασία δεν αισθάνομαι ψυχολογικά έτοιμος για να το υποστηρίξω . Είναι ένα νομοσχέδιο 100 σελίδων που θέλει μια εβδομάδα η κάθε σελίδα για να μελετηθεί…».

Από την πλευρά, πάντως, της συμπολίτευσης ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ανέπτυξε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα άποψη για την κοινοβουλευτική νομοθέτηση λέγοντας πως « το νομοσχέδιο είναι Κατεπείγον γιατί έχει να κάνει με το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών και την έξοδό του από την ανασφάλεια για τις καταθέσεις του…» και «ως εκ τούτου πέρνα τον τυπολατρικών παρατηρήσεων του ΚτΒ θα πρέπει να αναλάβουμε την ιστορική συνεννόηση και συμπόρευση που θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα που θα μας τιμά όλους. Τα θέματα του κανονισμού θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version