- Ο Παπανδρέου δεν παρουσίασε τίποτα καινούριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Ο Σαμαράς επιμένει στις θέσεις του και ζητά μείωση φορολογικών συντελεστών - Για να μην χρεωθούν την αποτυχία αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες που οι ίδιοι έκλεισαν - Δραματική προειδοποίηση από τον Όλι Ρεν που ζητά και νέα συνάντηση
Επανέλαβε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ότι σκοπός του να είναι να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο είτε υπάρχει συναίνεση είτε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2013.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου άφησε κάποιο μικρό παράθυρο συναίνεσης παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν όχι σε όποια προσπάθεια συναίνεσης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προσπάθεια συναίνεσης θα συνεχιστεί και κάλεσε τα κόμματα να έχουν την πολιτική βούληση και να κάνουν γενναία βήματα για το καλό της χώρας.
Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε σήμερα δεν παρουσίασε τίποτα καινούριο. Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τον καθένα πολιτικό αρχηγό ξεχωριστά όπου είχε διαφανεί πως δεν υπάρχει θέμα συναίνεσης. Οπότε θα περίμενε κανείς σήμερα ο πρωθυπουργός να προσέλθει στο συμβούλιο με κάποια νέα πρόταση έτσι ώστε να υπάρχουν χαραμάδες συναίνεσης. Ωστόσο, επέμεινε στις θέσεις του και τα υπόλοιπα κόμματα στις δικές τους.
Βέβαια η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω κύκλων να χρεώσει στον Αντώνη Σαμαρά την αποτυχία συναίνεσης, αλλά στην ουσία όλα τα κόμμα προσπαθούν να αφήσουν ανοιχτές τις πόρτες της συναίνεσης, αλλά τις έχουν ήδη κλείσει και η συνέχεια προμηνύεται δραματική.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί, με κάθε τρόπο, συνεννόηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όχι γιατί ακούγονται “αστεία”, όπως χαρακτηρίστηκαν, επιχειρήματα “περί εξόδου της χώρας από το ευρώ”, αλλά διότι δεν υπάρχουν περιθώρια “πισωγυρίσματος”.
Ωστόσο, λίγο πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την προειδοποίηση του του κοινοτικού επιτρόπου για την οικονομία, ο οποίος δήλωσε ότι λυπάται για τη μη συναίνεση και προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει. Μάλιστα, στην αναφορά του ο κ. Ρεν δηλώνει ότι “πρέπει να υπάρξει συναίνεση” φράση που προκαλεί προβληματισμό.
Ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την 5η δόση, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την καταβολή της δόσης.
Ο πρωθυπουργός, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα:
– Πρέπει να προχωρήσουμε με την συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας;
– Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα;
– Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;
– Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις;
Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο σκέλος των προτάσεων, στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα.
Σε όλα αυτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σε άλλο μήκος κύματος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει συναίνεση εάν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάνε μαζί για επαναδιαπραγμάτευση για το μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως και αυτό συζητείται, αλλά λαμβανομένου υπόψη του ελλείμματος, οπότε πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωσή του.
Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, δεν έτυχε απάντησης.
Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της – υπογράμμιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι – και πρόσθεταν ότι παραμένουμε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε, αλλά έχουμε να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση και θα το πράξουμε.
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να λάβει την 5η δόση του δανείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα τεθεί ζήτημα και προσθέτοντας ότι το θέμα της συναίνεσης θα συνυπολογιστεί στην αξιολόγηση της τρόικας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας.
Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξε ενημέρωσή τους από τον υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό των Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
Τέλος, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, επίσης, ότι ενδέχεται να συναινέσει στη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής – όπως προαναφέρθηκε – αλλά όχι ως υπουργών.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: «Βρείτε τα, ο χρόνος σας τελειώνει»
Όχι Σαμαρά στη συναίνεση εάν δεν μειωθούν οι φόροι
Δεν αποκλείει τις εκλογές το ΚΚΕ μετά τη σύσκεψη των αρχηγών
Τσίπρας: “Στο Συμβούλιο μίλησαν και για στάση πληρωμών”
Παπανδρέου: “Ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα, θα συνεχίσω έστω και μόνος μου”