Καθησυχαστικός ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, για το ενδεχόμενο οργανωμένων επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Γηραιά Ήπειρο που δεν έχει «δώσει» ως τώρα κάποιον τζιχανιστή και αυτό είναι θετικό για τις εξελίξεις στο όλο θέμα.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κίνημα επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, με αφορμή την έντονη διεθνή ανησυχία για πυροδότηση κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων στον υπόλοιπο κόσμο, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε Βέλγιο και Γαλλία.
Όπως είπε ο κ. Καιρίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη. Δεν έχουμε ενδείξεις κάτι οργανωμένου, μιας Αλ Κάϊντα δηλαδή, η οποία θα έρθει να αρχίσει ένα κύμα ισλαμιστικών επιθέσεων τρομοκρατικών. Αλλά έχουμε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά των “μοναχικών λύκων” που τρομάζουν, από δεύτερης και τρίτης γενιάς κυρίως μετανάστες, που για τους δικούς τους λόγους ο καθένας σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο είχαμε αυτά τα φαινόμενα και υπάρχει μεγάλη ανησυχία», ανέφερε ο υπουργός.
«Δεν αφορά νεοεισερχόμενους. Αφορά κυρίως ανθρώπους που ήδη ζουν στην Ευρώπη και αποφασίζουν να κάνουν όλα αυτά τα αποτρόπαια. Η Γαλλία είναι το επίκεντρο, διότι έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική και αραβόφωνη κοινότητα στην Ευρώπη. Προφανώς ανησυχεί και η Γερμανία και το Βέλγιο, κάποιες χώρες λιγότερο», συνέχισε.
Το ως τώρα προνόμιο της Ελλάδας
«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο προνόμιο που δεν έχει υπογραμμιστεί αρκούντως; είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δώσει κανέναν τζιχαντιστή και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν το λέω για να εφησυχάσουμε, απλώς για να έχουμε την πλήρη εικόνα. Προφανώς υπάρχει και μεγάλη εγρήγορση και παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Αυτά θα σας τα πει καλύτερα ο κ. Οικονόμου, η αστυνομία, η προστασία του πολίτη, αλλά μια που με ρωτάτε, υπάρχει μεγάλη εγρήγορση και στο διαδίκτυο όπου έχει δημιουργηθεί μια ακρότητα, μια τοξικότητα, μια τζιχαντιστική ατμόσφαιρα, η οποία προβληματίζει πάρα πολύ συνολικά τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης.
Στην ερώτηση του Δημήτρη Κοτταρίδη «αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τους οποίους παρακολουθείτε με το νέο με τον άλλο τρόπο, οι οποίοι εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα» ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι «υπάρχουν, απ’ ότι μαθαίνω από τις δυνάμεις ασφαλείας πάντοτε επαναλαμβάνω, η αστυνομία, η ΕΥΠ, ιστοσελίδες, μηνύματα στο διαδίκτυο κλπ και ανταλλαγή πληροφοριών διαρκής με τους Ευρωπαίους. Ξέρετε, είμαστε σε πολύ καλή και στενή συνεργασία σε αυτό. Από εκεί και πέρα να πούμε ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα καταγράφεται. Έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στις καταγραφές, τις ταυτοποιήσεις με δακτυλικά αποτυπώματα, με έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της Europol, της Interpol δεν μένουνε ακατάγραφοι».
Ο Σύρος στον Άγιο Παντελεήμονα
Για τον Σύρο που μπήκε στον Άγιο Παντελεήμονα με μαχαίρι φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «είχαμε τα στοιχεία του, έχουμε τα στοιχεία του βεβαίως. Και σε κάθε περίπτωση γίνονται οι καταγραφές. Και το λέω αυτό διότι σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα, είχαμε αυτή την εισροή των 140.000 και μεγάλες δυσκολίες στην καταγραφή. Είναι πολύ σημαντικό καταρχάς να φυλάς τα σύνορά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω σ’ αυτό έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Γι’ αυτό άλλωστε και μας ακούνε σήμερα περισσότερο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. “Πως τα καταφέρατε εσείς εν μέσω αυτής της θύελλας να έχετε καλύτερη επίδοση από τους Ιταλούς, τους Κύπριους, τους Κροάτες…”».
«Αποκλιμάκωση των ροών μεταναστών στο Αιγαίο»
Για τις εισροές μεταναστών είπε «παραλάβαμε μια κατάσταση αρχές Ιουλίου αυξητική, η οποία έφτασε στην κορύφωσή της πράγματι τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όπως είδατε, τα φαινόμενα στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Σλοβενία, στην Κροατία. Ωστόσο, τις τελευταίες 20 ημέρες και αυτό δεν έχει ίσως ακόμα υπογραμμιστεί στον δημόσιο διάλογο έχουμε μεγάλη ύφεση, έχουμε μηδενισμό των ροών στον Έβρο, στο χερσαίο σύνορα με την Τουρκία. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με τους διακινητές στην Εγνατία Οδό κτλ. Αυτά όλα σταμάτησαν. Και στο Αιγαίο έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση πάνω από 300% των ροών, οι οποίες έχουν περιοριστεί σε κάτω από 150 αφίξεις ημερησίως».
Σημείωσε ότι αυτό δεν έγινε τυχαία. «Έγινε γιατί υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική φύλαξης. Υπάρχουν συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες, υπάρχει συγκεκριμένη προσπάθεια συνεννόησης με την απέναντι πλευρά. Εγώ θα πάω στην Τουρκία τη Δευτέρα. Όπως ξέρετε, έχω συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου προκειμένου να συνεχίσουμε στον δρόμο της από κοινού πάταξης της λαθροδιακίνησης και των εγκληματικών δικτύων των διακινητών» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης.
Η κλειστή δομή της Σάμου
Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην κλειστή δομή της Σάμου τόνισε «όσοι αντιδρούν στις δομές θα πρέπει να καταλάβουν ότι η εναλλακτική είναι να τους έχουμε στον δρόμο, να τους έχουμε σε πλατείες, να τους έχουμε χύμα, να τους έχουμε ακατάγραφους όπως τους έχουν στην Ιταλία. Αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα το επιτρέψει. Θέλει αυτό το πράγμα να είναι οργανωμένο, να είναι με ασφάλεια, να τηρούνται οι ανθρωπιστικοί κανόνες από τη μια, αλλά και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας».
Το θέμα της παραμονής του Τάιλερ Μακμπέθ στην Ελλάδα
Τέλος σε ερώτηση της Νίνας Κασιμάτη για το θέμα της παραμονής του Αμερικανού συζύγου του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Καιρίδης είπε: «κατ’ αρχάς να του ευχηθώ στον κ. Κασσελάκη, όπως λέμε πάντοτε, βίον ανθόσπαρτον».
«Από εκεί και πέρα δεν έχει έρθει κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν, αλλά προφανώς το υπουργείο έχει μια ολόκληρη γκάμα, πάνω από 18 ειδών άδειες, διαφόρων τύπων, για να διευκολύνονται αλλοδαποί να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα»,ανέφερε ο Δημήτρης Καιρίδης.
«Όταν ο κύριος Κασσελάκης και ο κύριος Μακμπέθ υποβάλουν σχετικό αίτημα, εδώ είμαστε να το εξετάσουμε με ανοιχτό μυαλό και ανοικτή καρδιά», κατέληξε ο υπουργός.