Πόσο θωρακισμένη είναι η Αττική, μετά και τις φωτιές των τελευταίων ετών, μπροστά στο ενδεχόμενο ο χειμώνας να συνοδευτεί από μεγάλες πλημμύρες;
Το θέμα με τις πλημμύρες στην Αττική απασχόλησε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, όπου έγινε μία πλήρης χαρτογράφηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πού βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα εθνικής εμβέλειας υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, η πορεία των αντιπλημμυρικών έργων σε επίπεδο Περιφέρειας, τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι και πώς θα συντονιστεί στο σύνολό του όλο το πρότζεκτ της θωράκισης της Αττικής. Τι έχει υλοποιηθεί, τι δεν έχει διανοιχθεί, σε τι κατάσταση είναι ο Κηφισός, το ρέμα στη Ραφήνα κ.α, ποιες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, που έχουν μπει ήδη εργολάβοι, ποια έργα κωλυσιεργούν λόγω ενστάσεων ή προσφυγών.
Όπως συμφωνήθηκε, στα άμεσα, κατεπείγοντα μέτρα, είναι ο καθαρισμός της κοίτης του Κηφισού, με την έμφαση να δίνεται στις εκβολές του, σε Καλλιθέα και Μοσχάτο, ο καθαρισμός των ρεμάτων σε όλη την Αττική αλλά και των φρεατίων από πλευράς Δήμων.
Παράλληλα διασαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες του καθενός, του υπουργείου Υποδομών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας και των Δήμων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γεφύρι της Άρτας» ο Κηφισός;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέον ευάλωτο σημείο της Αττικής, ο Κηφισός, βρίσκεται σε φάση όπου ξεμπλόκαραν οι περιβαλλοντικές μελέτες – μετά από 3 χρόνια καθυστερήσεων (!) και ξεκινά η προκήρυξη διαγωνισμού για τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Είναι μία καθόλου εύκολη εξίσωση, καθότι, όπως γνωρίζετε, για τα μεγάλα και βαριά έργα υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, υπάρχουν ελεγκτικά συνέδρια, ενστάσεις και προσφυγές, Συμβούλια της Επικρατείας κ.ο.κ» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β.Κικίλιας.
«Αλλά σε κάθε περίπτωση, η δουλειά της Πολιτικής Προστασίας και του οργανωμένου κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες. Οπότε, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη και κατά το δυνατόν ταχεία, οπότε νομίζω ότι είναι χρήσιμες οι υπηρεσίες και η μεταξύ τους συνεργασία σε υψηλό επίπεδο και ως προς το επείγον» πρόσθεσε.
Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υπουργοί Υποδομών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Υποδομών και Κλιματικής Κρίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας κ.α..
Νέα σύσκεψη για τον χιονιά
Παράλληλα, την άλλη Τετάρτη, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, θα πραγματοποιηθεί μια ανάλογη σύσκεψη με όλους τους παραχωρησιούχους για την ετοιμότητα απέναντι σε έναν ενδεχόμενο χιονιά.
Αλατιέρες, εκχιονισμοί, πού και ποιος έχει αρμοδιότητα, πού εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία κ.ο.κ. θα είναι στο επίκεντρο της σύσκεψης.
Προκήρυξη έργων 847 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023
Στο μεταξύ, όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τρέχει» και η υλοποίηση του προγράμματος Αιγίς για την προμήθεια συστημάτων πρόληψης και μέτρησης για κινδύνους από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, ηφαίστεια).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Β. Κικίλιας ενημέρωσε ότι ως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα έχουν προκηρυχθεί έργα ύψους 847 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 2 δις του προγράμματος Αιγίς). Αφορούν σε προμήθειες ελικοπτέρων, ραντάρ, αλλά και σε σένσορες, μετεωρολογικούς σταθμούς, τεχνητή νοημοσύνη κ.α..