Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Κακούργημα ο βιασμός – Νίκη του γυναικείου κινήματος λέει η Διεθνής Αμνηστεία

Κακούργημα ο βιασμός – Νίκη του γυναικείου κινήματος λέει η Διεθνής Αμνηστεία

«Ιστορική νίκη του γυναικείου κινήματος και του κινήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την τροποποίηση του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, όπως διαμορφώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο ίδιος πάντως επιμένει, παρά τις αλλαγές που υποχρεώθηκε να κάνει ότι ο βιασμός δεν γινόταν πλημμέλημα…

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της «η νέα αυτή διατύπωση ενσωματώνει την έννοια της συναίνεσης στον ορισμό του βιασμού όπως τέθηκε καθολικά ως αίτημα στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, από όλες τις συλλογικότητες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του γυναικείου κινήματος και αρμόδιων μερών. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας είχε καταθέσει επίσημο υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου τόνιζε την ανάγκη να ενσωματωθεί ένας τέτοιος ορισμός στο πλαίσιο των τυπικών δεσμεύσεων της χώρας και τον πολιτικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης».

Επιπλέον η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «έστω και την ύστατη στιγμή, να προβεί στον ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση». «Ο ορισμός του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώνει επιτέλους ότι το δικαίωμα το οποίο πλήττεται κατά το έγκλημα του βιασμού, είναι το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτονομία και τη σωματική ακεραιότητα του κάθε ατόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι «αυτό που καλείται να κάνει τώρα είναι να μεριμνήσει συγκεκριμένα ώστε να διασφαλίσει ότι θα γίνει κατανοητή από όλα τα αρμόδια μέρη η συγκεκριμένη σημασία και εφαρμογή αυτής της αλλαγής, με οδηγίες προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εισαγγελείς, δικηγορικούς συλλόγους και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, και όπως έχουν πράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υιοθετήσει σχετική νομοθεσία, για να διασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «η ενσωμάτωση της απουσίας συναίνεσης στον νομικό ορισμό του βιασμού είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της εκτεταμένης ατιμωρησίας του βιασμού, την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα και τη μελλοντική αποτροπή εγκλημάτων. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κουλτούρας του βιασμού στην ελληνική κοινωνία και την αλλαγή των στάσεων και των ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών».

«Όπως έχουμε τονίσει εξ αρχής, [σ.σ. η τροποποίηση] δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη, θα σηματοδοτήσει όμως ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Κυρίως, αποδεικνύει και πάλι ότι η κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Ζήτησε τα ρέστα ο Μιχάλης Καλογήρου

Τα ρέστα ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε μετά την κατακραυγή να καταθέσει βελτιώσεις όσον αφορά στο αδίκημα του βιασμού το οποίο από κακούργημα μετατρεπόταν σε πλημμέλημα σύμφωνα με το Νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε από το κόμμα του και από το Ποτάμι στην Βουλή.

Είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του που έκλεισε την συζήτηση: «Είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που, αν και λοιδορήθηκαν ως αποσυνάγωγοι των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, αναλαμβάνει τομές για να βγάλει τη δικαιοσύνη από το τέλμα της στασιμότητας».

Και πρόσθεσε: «Παρόντες αυτή τη μέρα της ψήφισης των νέων Κωδίκων στο Κοινοβούλιο είναι αυτοί που έχουν την τόλμη να προχωρήσουν σε τομές. Απόντες είναι αυτοί που δεν τόλμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και άφησαν όλα τα σχέδια των Ποινικών Κωδίκων στα υπουργικά τους συρτάρια. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η Αριστερά πάντα γράφει ιστορία επειδή δεν έχει ιδιοτέλεια και δεν έχει κανέναν ειδικό σκοπό να γράψει την Ιστορία. Γι΄αυτό και τη γράφει», σχολιάζοντας την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

 Ο βιασμός παραμένει κακούργημα

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των δύο Κωδίκων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών.

Ιδίως για το έγκλημα του βιασμού ανακοίνωσε ότι επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση δεδομένου ότι «το θέμα απασχόλησε ευρέως την κοινή γνώμη και δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα και μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα».

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ασφαλώς», επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης (σ.σ. και αναρωτιέται κανείς γιατί έκανε τότε νομοτεχνικές βελτιώσεις) και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του άρθρου 336 ήταν πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε μια σταθερή νομική κατεύθυνση. Με τη σύμφωνη γνώμη, λοιπόν, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον σήμερα παρακολούθησε τη συζήτηση, η νέα διάταξη θα έχει ως εξής: «”Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη” (σ.σ. παράγραφος 5 του άρθρου 336). Τελειώσαμε και με αυτό και παρακαλώ να χαιρετιστεί ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφουγκράστηκε και εργάστηκε να δώσει λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που νωρίτερα είχε καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν αυτές τις ημέρες να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των βιαστών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις