Πολιτική

Καλάσνικοφ, εκρηκτικά C-4, χάρτες και… σοκολάτες στο σχέδιο παρακολούθησης Καραμανλή

- Αμφιλεγόμενες μαρτυρίες στον δικαστικό φάκελο για το σχέδιο παρακολούθησης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Τα επεισόδια του 2008, οι "άφαντοι" ρώσοι πράκτορες και η περίεργη «συνάντηση» στο Κολωνάκι
- Στελέχη της FSB είχαν εντοπίσει παρακολουθήσεις της πρωθυπουργικής πομπής στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αττική οδό, στην οδό Φανερωμένης στον Χολαργό και κοντά στο κτίριο της ΕΡΤ
- Τα "πολεμικά" ευρήματα σε βαν που εγκατέλειψαν δύο άνδρες
- Ο "άφαντος" πρώην πράκτορας της CIA που είχε αγοράσει τα 14 κινητά-σκιές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2004-2005 για τις υποκλοπές

Αναφορές σε εντοπισμό όπλων Καλάσνικοφ και Τοκάρεφ, ζελατοδυναμίτιδας αλλά και υλικών… μακιγιάζ, γυναικείων ρούχων και σκηνών (πιθανώς για νυχτερινή διαβίωση) που κατείχε 20μελής ομάδα «αγνώστων» ελληνικής καταγωγής οι οποίοι παρακολουθούσαν το 2008 τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή περιέχουν δικαστικά έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα «Το Βήμα».

Μεταξύ των μυστηριωδών ατόμων που φέρεται να ακολουθούσαν τον κ. Καραμανλή, ήταν όπως όλα δείχνουν και αρκετές γυναίκες, ενώ τμήμα των παρακολουθήσεων φέρεται να έχουν γίνει έξω από το… ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στον Χολαργό.

Τα «μυστικά» του φακέλου

Πρόκειται για τον δικαστικό φάκελο σχετικά με το καταγγελλόμενο σχέδιο «Πυθία», της παρακολούθησης και πιθανής «δολοφονίας» το 2008 του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τις υποκλοπές και διαρροές εγγράφων από την ΕΥΠ που οδήγησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε ελληνοαμερικανό πρώην πράκτορα της CIA αλλά και σε βάρος δύο στελεχών της ΕΥΠ, όπως και του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Ωστόσο νομικοί εξέφραζαν σειρά ερωτημάτων για το περιεχόμενο του δικαστικού φακέλου, όπου, όπως λένε, «μνημονεύονται περιστατικά που παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν συνέβησαν ποτέ, ενώ φαίνεται να υποκρύπτονται σκοπιμότητες στελεχών των μυστικών υπηρεσιών ή και πολιτικές επιδιώξεις ορισμένων μαρτύρων».

Ενα μεγάλο τμήμα των δικαστικών εγγράφων και κυρίως της εισηγήσεως στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 της εισαγγελέως κυρίας Σοφίας Βαΐτση – είχε προηγηθεί πολύχρονη έρευνα του δικαστικού λειτουργού κ. Δημήτρη Φούκα – αφορά το σχέδιο «παρακολούθησης ή και εξόντωσης του τότε πρωθυπουργού για να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική της χώρας, αφού φέρεται να υπήρχε συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρωσικό αγωγό αερίου».

Στα δικαστικά έγγραφα υπάρχει υπόμνηση σε πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ τον Ιανουάριο του 2009 που επικαλείται πληροφοριοδότη της ρωσικής υπηρεσίας κατά της τρομοκρατίας FSB. Και εκεί λοιπόν αρχίζουν να αναπτύσσονται θεωρίες και φόβοι από συνδυασμό διαφόρων περιστατικών που ορισμένα δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση.

Καλάσνικοφ, εκρηκτικά και σοκολάτες

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο: «Πρώτον, υπήρχε έντονος προβληματισμός ως προς τους υποκινητές των γεγονότων του μηνός Δεκεμβρίου το 2008. Δεύτερον, η νέα γενιά τρομοκρατών είναι καλά εκπαιδευμένη στο αντάρτικο πόλεων έχοντας καλύψεις και μεθόδους διαφυγής προς το εξωτερικό. Τρίτον, είχε στοχοποιηθεί ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας και οι συνεργάτες του. Τέταρτον, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρακολούθηση του πρωθυπουργού στις μετακινήσεις από το γραφείο του».

Τη σχετική ροή πληροφοριών και της γνησιότητας των δελτίων της ΕΥΠ είχαν επιβεβαιώσει τότε ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Ταξης και της ΕΥΠ

Στη συνέχεια περιγράφονται περίπου 10 περιπτώσεις όπου τα στελέχη της FSB είχαν εντοπίσει παρακολουθήσεις της πρωθυπουργικής πομπής στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αττική οδό, στην οδό Φανερωμένης στον Χολαργό, κοντά στο κτίριο της ΕΡΤ και αλλού από άτομα που ήταν ελληνικής καταγωγής αλλά όχι αντιεξουσιαστές (όπως χαρακτηριστικά προσδιορίζεται).

Στη διάρκεια της εν λόγω παρακολούθησης φαίνεται να παρουσιάζονται και δύο άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Κάποια από τα οχήματα τύπου βαν εμφανίζεται ότι είχαν γερμανικές πινακίδες, ενώ οι Ρώσοι φέρεται να υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των περίεργων ατόμων που παρακολουθούσαν τον κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΥΠ, «στις 25 Απριλίου 2009 τα στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας φέρεται να ακινητοποίησαν το βαν των υπόπτων που διέφυγαν με μηχανές Εντούρο». Οπως σημειώνεται στο δικαστικό έγγραφο, «μέσα σε αυτό βρέθηκαν χάρτες της Αθήνας με διάφορα σημάδια, εκρηκτική ύλη C-4, όπλα Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ, υλικά καμουφλάζ (καινούργια, αχρησιμοποίητα), υλικά μακιγιάζ όπως μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες, οι οποίες δεν έφεραν διακριτικά, καθώς και γυναικεία ρούχα, συστήματα επικοινωνίας συντονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., τηλεχειριστήριο, καθώς και ξηρά τροφή και σοκολάτες».

Ερευνα σε “θολό” τοπίο

Παρόλα αυτά, νομικοί και στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξέφραζαν σειρά αποριών σχετικά με το ότι «δεν υπάρχει κανείς αυτόπτης μάρτυρας αυτών των συμβάντων και δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένα από τα “κατασχεθέντα” όπλα και εκρηκτικά κ.τ.λ.

Επιπλέον ποτέ κανείς από τη φρουρά του κ. Καραμανλή δεν είχε ενημερωθεί για αυτά τα συμβάντα ούτε υπήρξε σχετική άμεση ενημέρωση υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ή της ΕΥΠ, που έχουν άγνοια για όλα τα περιγραφόμενα. Ακόμη ασαφής είναι και ο πληροφοριοδότης της ΕΥΠ αφού υπάρχουν αμφιβολίες ότι η σχετική ενημέρωση δεν προέρχεται άμεσα από την FSB αλλά από ιδιώτη ελληνικής καταγωγής που εμφανιζόταν να έχει επαφή μαζί της».

Ο “άφαντος” πράκτορας

Στο δικαστικό έγγραφο υπάρχουν οι ήδη γνωστές αναφορές για τη δράση του πρώην πράκτορα της CIA (ελληνικής καταγωγής από την Κάρπαθο, εμφανιζόταν με τα ψευδώνυμα «Μάρκος» και «Πέτρος») Γουίλιαμ Μπέιζιλ που φέρεται να ήταν αυτός που με τη βοήθεια της συζύγου του είχε αγοράσει τα περιώνυμα 14 κινητά-σκιές που χρησιμοποιήθηκαν την περίοδο 2004-2005 για τις υποκλοπές των 104 κυβερνητικών στελεχών, υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών. Ο πράκτορας της CIA που διαμένει στην Ουάσιγκτον και δεν έχει εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εντοπίστηκε από ένα «λάθος» με την αγορά συμπληρωματικών κινητών από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην οδό Μιαούλη στον Πειραιά.

Η συνάντηση (;) στο Κολωνάκι

Επιπλέον στον ίδιο φάκελο υπάρχουν καταθέσεις, το 2013, μιας υπαλλήλου της ΕΥΠ που έχει αποβιώσει και ενός πρώην πράκτορα της υπηρεσίας (έχει απολυθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας) ότι «τον Νοέμβριο του 2005 σε συνάντηση υπαλλήλων της ΕΥΠ σε εστιατόριο στο Κολωνάκι ο βουλευτής κ. Μιχάλης Καρχιμάκης που παρίστατο είχε ζητήσει δημόσια από δύο από αυτούς (έναν άντρα και μια γυναίκα υπάλληλο) να του φέρουν απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα για πολιτική χρήση». Ωστόσο ο κ. Καρχιμάκης αλλά και οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ αρνούνται την κατηγορία. Νομικοί μιλούν για «μια συνάντηση που δεν υπήρξε ποτέ. Πρόκειται για μεθοδευμένη κατηγορία από ένα στέλεχος της ΕΥΠ που έχει κατηγορηθεί για σειρά παράτυπων ενεργειών και προχωρά σε εκδικητικές ενέργειες. Μάλιστα την ίδια περίοδο το ίδιο άτομο φέρεται να είχε συντάξει με άλλους συνεργούς του πλαστές αποδείξεις που εμφάνιζαν εκπροσώπους των ΜΜΕ που είχαν ασχοληθεί με τη δράση του να παίρνουν παρανόμως μεγάλα ποσά από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

Πηγή: tovima.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας