Σταθερές ή μειωμένες είναι οι τιμές στα σχολικά είδη, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, χάρη στο «καλάθι των μαθητών».
Μιλώντας στην εφημερίδα Realnews, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε για τα σχολικά είδη πως με τις αποφάσεις για το «καλάθι των μαθητών» και για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 2021, οι τιμές είναι σταθερές και σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερες από τις περσινές.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι εταιρεία με 800 κωδικούς σε σχολικά είδη, έχει φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, σε όλα τα προϊόντα, είτε τις ίδιες είτε μειωμένες τιμές έως 19,4%. Άρα, συμπλήρωσε ο ίδιος, «σε μία βασική δαπάνη, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όχι μόνο δεν υπάρχει πληθωρισμός αλλά το κόστος είναι χαμηλότερο».
Υπογράμμισε ακόμη, σχετικά με τις τιμές, ότι «αναμφίβολα υπάρχει πίεση, ιδίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, γι΄αυτό και ως κυβέρνηση αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο μέσο για να τα στηρίξουμε, ενώ ταυτόχρονα διενεργούμε αυστηρούς ελέγχους στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».
9.440 έλεγχοι και 5,1 εκατ. ευρώ πρόστιμα
Ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί στο οκτάμηνο περισσότεροι από 9.340 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 1.385 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5.187.000 ευρώ. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, συνέχισε ο ίδιος, είναι συνεχείς, ενώ προχωράει η περαιτέρω αύξηση του προσωπικού της και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της.
«Έχουμε σχεδιάσει την αρχιτεκτονική ελέγχων – κυρώσεων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το ρίσκο να είναι πολύ υψηλό για όποιον σκεφτεί να παρανομήσει και αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά» όπως είπε.
Για την πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός ανέφερε ότι, διεθνώς, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πέφτει ο γενικός πληθωρισμός, κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, ανατρέποντας το ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης, τη γεωπολιτική αστάθεια που οδηγεί σε έντονες διακυμάνσεις τιμών και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνολικά στον αγροδιατροφικό τομέα.
«Στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός, «η πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα κινείται στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σε συγκεκριμένες κατηγορίες οι τιμές είτε είναι χαμηλότερες είτε κινούνται πτωτικά».
Όμως, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιείται σε δύο άξονες για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είπε, δηλαδή με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τόσο με μόνιμες αυξήσεις όσο και με στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς και με αυστηρότερους έλεγχους της αγοράς για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. «Οι αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων, η μείωση στη φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το market pass, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για νευραλγικής σημασίας προϊόντα, η πλατφόρμα E-katanalotis, και το αναβαθμισμένο “καλάθι”, όλες αυτές οι παρεμβάσεις ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία αλλά έχουν τον ίδιο προορισμό: την στήριξη του εισοδήματος του καταναλωτή. Συνεπώς πρόβλημα υπάρχει, αλλά είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με βάση πάντοτε τις δυνατότητες της χώρας μας».
«Ρεκόρ αιτήσεων για το ανακυκλώνω-αλλάζω συσκευή»
Για το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα» ο υπουργός σημείωσε ότι το ρεκόρ αιτήσεων δείχνει πόσο το αγκάλιασαν οι πολίτες και πρόσθεσε ότι, επειδή η ζήτηση για θερμοσίφωνες θα είναι τεράστια τους επόμενους μήνες, καθώς ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πλέον ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, γι’ αυτό και υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα επιδότησης, ενώ εντάχθηκαν οι θερμοσίφωνες και στις διατάξεις για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιοι να προσπαθήσουν να επωφεληθούν, αυξάνοντας με αθέμιτο τρόπο τα κέρδη τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη αντλήσει στοιχεία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά και παράλληλα με το πρόγραμμα διενεργούνται και έλεγχοι. «Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας τα πρόστιμα είναι βαριά» υπογράμμισε ο ίδιος.
«Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον»
Γενικότερα για την πορεία των επενδύσεων ο υπουργός είπε: «Το καλάθι των επενδύσεων, όπως και των πολύ καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία στη φετινή ΔΕΘ, θα είναι γεμάτο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό και εκδηλώνεται τόσο σε παραδοσιακά δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα τρόφιμα, κτηματαγορά/κατασκευές και τουρισμός, όσο και σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους όπως ενέργεια, logistics, φάρμακα, και φυσικά στον τομέα της τεχνολογίας και των επικοινωνιών με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις παγκόσμιων κολοσσών τα τελευταία χρόνια».