Τρίτη, 8 Οκτ.
27oC Αθήνα

Καληνύχτα Αλέξη, καληνύχτα Βαγγέλη και μην απορείτε που δεν μας συγκινείτε

Καληνύχτα Αλέξη, καληνύχτα Βαγγέλη και μην απορείτε που δεν μας συγκινείτε

Δυστυχώς δεν θα πάμε σοφότεροι στην κάλπη. Τα κόμματα προτιμούν την πεπατημένη, γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή του παρελθόντος. Απευθύνονται στο θυμικό και όχι στο μυαλό των πολιτών. Προτιμούν τσακωμούς, χαρακτηρισμούς, ακόμα και ανεπίτρεπτους παρά την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Είμαστε δυστυχώς στο ίδιο έργο θεατές, παρότι τα τεράστια προβλήματα απαιτούν λύσεις επιτακτικά, απαιτούν πολιτικές που θα δώσουν στο λαό και τη χώρα ανάσα, αλλά και ελπίδα.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Η τα κόμματα δεν έχουν επαρκώς επεξεργασμένες πολιτικές οπότε θα φανεί η προγραμματική τους γύμνια ή έχουν παραπλήσιες θέσεις και προτάσεις και επομένως δεν είναι εύκολη η διαφοροποίηση τους ενός από το άλλο. Είναι δηλαδή παρόμοια προϊόντα θα λέγαμε με διαφημιστικούς όρους με διαφορές μόνο στους μπλε, ροζ, κόκκινους ή πράσινους κόκκους.

Οπότε αν η διαφορά είναι στους κόκκους, σε περίπτωση αντιπαράθεσης με επιχειρήματα θα καλούμασταν οι πολίτες να επιλέξουμε με κριτήριο τους κόκκους και όχι το προϊόν.
Αυτό το γνωρίζουν καλά τα κόμματα και οι επικοινωνιολόγοι τους, οπότε επέλεξαν η αντιπαράθεση να γίνει στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο και γι΄ αυτό παρουσίασαν στο ράφι τον Αλέξη, το Βαγγέλη, το Σταύρο, τη Φώφη , τον Πάνο και τα άλλα τα παιδιά και όχι προγράμματα και προτάσεις.

Μόνο που έτσι μάλλον θα είναι δύσκολο να πείσουν τους αναποφάσιστους. Γι΄ αυτό και οι τόνοι των προσωπικών αντιπαραθέσεων, των χαρακτηρισμών αναμένεται να ανέβουν απότομα και κατακόρυφα για να τους συγκινήσουν. Όμως, το τσίγκλισμα των κατώτερων αισθητηρίων του εκλογικού σώματος δεν καταφέρνει να το βγάλει από την αδιαφορία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ως τώρα.

Οπότε τα κόμματα ελπίζουν στην τελευταία εβδομάδα όπου με εκβιαστικά διλήμματα και όχι επιχειρήματα και προτάσεις, θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους να ρίξουν την ψήφο στην κάλπη, έστω και με κρύα καρδιά. Αν είναι έτσι προσδεθείτε γιατί πολλά απαράδεκτα θα δούμε και πολύ περισσότερα θα ακούσουμε.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την απογοήτευση, την ηττοπάθεια και την απώλεια της ελπίδας για το αύριο και επομένως σίγουρα δεν προοιωνίζεται το καλύτερο μετεκλογικά από τη στιγμή που τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας και της χώρας απαιτούν για τη λύση τους την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις επιζητούν ενεργούς και όχι απαθείς πολίτες, θέλουν δραστήριους συμμέτοχους και όχι θεατές καθισμένους στον καναπέ.

Και η επόμενη κυβέρνηση δεν θα τους έχει δίπλα της (αν βεβαίως τους θέλει) γιατί τα κόμματα με την παλαιοκομματική συμπεριφορά τους έστειλαν στο σπίτι.

Καληνύχτα Αλέξη, καληνύχτα Βαγγέλη…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε