Με ένα οργισμένο tweet ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε στα… εξ αμάξης που έχει ακούσει τις τελευταίες μέρες, μετά τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ για το Σκοπιανό και το Plan B (του) και τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αφορμή για την “απάντηση” από τον υπουργό Άμυνας δεν ήταν μόνο οι πληροφορίες πως κυβερνητικά στελέχη “βράζουν” για τα όσα είπε ή οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούν πως εκθέτει τη χώρα και πρέπει η κυβερνητική συνεργασία να τερματιστεί (βλέπε Νίκος Φίλης).
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πάνο Καμμένο φαίνεται πως ήταν το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για να του ζητήσει εξηγήσεις. Και (κυρίως) πως ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε απολογητικός!
Ο υπουργός Άμυνας, το tweet του κάνει λόγο για “απόλυτα ψευδή δημοσιεύματα από γνωστά κέντρων“, τα οποία διακινούνται μέσω της ΕΦ.ΣΥΝ. Ο Πάνος Καμμένος λέει πως δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί “δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα“.
Σε μια αναφορά που θεωρείται “απάντηση” σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως “ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα” και σημειώνει όσον αφορά στις αμερικανικές βάσεις πως “ήδη λειτουργούν”.
Δείτε το tweet – απάντηση από τον Πάνο Καμμένο
Συνεχίζονται τα απόλυτα ψεύδη δημοσιεύματα από γνωστά κέντρα μέσω της ΕΦΣΥΝ. Δηλώνω:
1 Δεν έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνημένα
2 Ως κυβερνητικός εταίρος καταθέτω πρόταση που δεσμεύει μόνο εμένα
3 Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν— Panos Kammenos (@PanosKammenos) October 12, 2018
Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό… “χτύπημα” του Πάνου Καμμένου. Ακολούθησε ένα δεύτερο, ακόμη πιο ηχηρό, αυτή τη φορά με στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση! “Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες … Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο“, έγραψε ο Πάνος Καμμένος.
Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι αξονες ..,Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο https://t.co/apute4J1if
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) October 12, 2018
Η αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής έχει να κάνει με τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση την περασμένη Τετάρτη (10.10.2018) στο Kontra Channel. “Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος”, είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής.
Το ραντεβού της Δευτέρας και οι εισηγήσεις απομάκρυνσης
Πάνος Καμμένος και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα, μετά την επιστροφή του υπουργού Άμυνας από τις ΗΠΑ. Εκεί, οι δυο επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης, θα αποφασίσουν αν θα διατηρηθεί το “πολιτικό μορατόριουμ” μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο είχαν συμφωνήσει πριν από μερικές εβδομάδες ή θα αποφασίσουν τη… λύση του “γάμου” τους όπως ζήτησε ο Νίκος Φίλης μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πως πλέον ο Πάνος Καμμένος είναι μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα από τη στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Και μπορεί να μην το παραδέχονται δημόσια, στις ιδιωτικές συζητήσεις πάντως τα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι όλες οι ώρες είναι πλέον ανοικτές για το νέο χτύπημα του Προέδρου των ΑΝΕΛ από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν εκτός Βουλής.
στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς ο πρωθυπουργός πρέπει να χειριστεί το θέμα Καμμένου. Οι πιο επιθετικοί εισηγήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα να τον βγάλει από υπουργό Άμυνας καθώς η συμπεριφορά του εκθέτει πλέον διεθνώς την χώρα. Έκαναν μάλιστα και τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως στην ανάλυση τους επεσήμαιναν στον πρωθυπουργό ότι ο Πάνος Καμμένος μπορεί να μίλησε στις ΗΠΑ στόχευε ωστόσο το εσωτερικό ακροατήριο και δη τους «μακεδονομάχους». Δεν παράβλεψαν μάλιστα ούτε τις πιέσεις που θα δέχθηκε ο υπουργός Άμυνας από τους Αμερικανούς να συναινέσει στην συμφωνία των Πρεσπών από τη στιγμή που εμφανίζεται να επιθυμεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.