Νέα πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα και τον “γερόντων” (όπως τους αποκάλεσε ξανά) του Μαξίμου εξαπέλυσε και πάλι ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαγόρασε τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ με υπουργικές θέσεις ώστε να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Ρουά Ματ» στον ΣΚΑΙ ήταν το βράδυ της Τετάρτης (13.02.2019) ο Πάνος Καμμένος και δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την πικρία του για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Δήλωσε πάντως ότι προδομένος δεν αισθάνεται, αλλά τη συμπεριφορά του πρώην εταίρου του, δεν την περίμενε όπως είπε.
Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για μεθοδεύσεις προκειμένου να «αφαιρεθεί ο λόγος από τους ΑΝΕΛ», και για προσωπικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές των ΑΝΕΛ, στους οποίους υποσχέθηκε υπουργικές θέσεις.
“Τι να πω; Δεν ξέρετε και το τραγούδι του Πανταζή (σ.σ. Από εδώ η γυναίκα μου κι από εδώ το αίσθημά μου). Ο κ. Κουίκ ήθελε να είναι και στη συζυγική στέγη, δηλαδή στους ΑΝΕΛ, αλλά και να ζει με την “ερωμένη” το υπουργείο Εξωτερικών”
«Οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ εξαγοράστηκαν με υπουργικούς θώκους. Κανένας από τους τρεις βουλευτές που έγιναν υπουργοί δεν στήριζαν την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας» τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Που εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση στον Τέρενς Κουίκ. «Αναγνωρίζω ότι έπεσα έξω σε ανθρώπους. Στον Τέρενς Κουίκ που τον έκανα δύο φορές υπουργό και δεν είχε επιλέξει ο ελληνικός λαός. Ο Κουίκ είναι λάθος μου. Δεν περίμενα ποτέ ο άνθρωπος που γύριζε ανά την υφήλιο και ορκιζόταν για το όνομα της Μακεδονίας να γίνει ο αριστερότερος των αριστερών», συνέχισε ο Π. Καμμένος.
Εκτίμησε πως αν και ο πρωθυπουργός θέλει και θα προσπαθήσει οι εκλογές τον Οκτώβριο, «δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος για να μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία ο κ. Τσίπρας». Εκτίμησε ότι στις επερχόμενες εκλογές κανένα κόμμα δεν θα κατακτήσει την αυτοδυναμία και υποστήριξε ότι την επομένη των εκλογών, αν η ΝΔ δεν βγει αυτοδύναμη, οι Α. Σαμαράς, Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης θα προχωρήσουν σε “ακροδεξιά λύση”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης προχώρησε κι ένα… βήμα παραπέρα. Είπε πως σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και τεθεί θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκείνος θα προτείνει τον Κώστα Καραμανλή. «Αν αύριο που ο κ. Μητσοτάκης που δεν θα έχει την αυτοδυναμία και μπορέσουμε να βρούμε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εμείς θα μπορούσαμε να προτείνουμε τον Κώστα Καραμανλή. Θα τον πρότεινα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», είπε ο Πάνος Καμμένος.
«Μου την είχαν στημένη»
«Έγινε μεθόδευση για να χάσουν οι ΑΝΕΛ τη φωνή τους στη Βουλή», είπε ο Πάνος Καμμένος και αποκάλυψε ότι «δημοσιογράφος από κυβερνητικό μέσο, μου είπε ότι μου την είχαν στημένη». Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, πως γνώριζε και η μεθόδευση την οποία κατήγγειλε, έγινε εν γνώσει του. «Δεν με ήθελαν εκείνοι που από τη στιγμή που πήγα στις ΗΠΑ θέλησαν να δημιουργήσουν την λεγόμενη αριστερή παρένθεση. Ο κ. Βούτσης συμμετείχε σε μια μεθόδευση. Μου πήραν βουλευτές σε αντάλλαγμα υπουργεία. Η σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα ήταν αληθινή, όπως ήταν και η συνεργασία. Δεν περίμενα από τον κ. Τσίπρα να μου πάρει βουλευτές. Ο Τσίπρας έκανε προσωπικές επαφές με βουλευτές και υποσχέθηκε υπουργικές θέσεις».
«Ο κ. Τσίπρας δεν συμπεριφέρθηκε ως ένας αριστερός πρωθυπουργός. Έκανε τις καλύτερες συμφωνίες. Και σε αυτό τον τομέα έγραψε με το δεξί»
Ο Π. Καμμένος δήλωσε «στενοχωρημένος για τον τρόπο που λειτούργησε ο κ. Τσίπρας και που τους εξαγόρασε με καρέκλα». Συμπλήρωσε όμως ότι «δεν φτάσαμε σε σημείο να υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ούτε θεωρώ ότι ξεφτιλιστήκαμε μετά από τέσσερα χρόνια στον ελληνικό λαό».
Κατά τον Πάνο Καμμένο, ο πρωθυπουργός γνώριζε και για το Plan B στο οποίο αναφέρθηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ (σ.σ. σχετικά με στρατιωτική συνεργασία με την πΓΔΜ). Όπως είπε, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε πει «αν μπορείς να πετύχεις να υπάρξει συμφωνία στρατιωτική με τα Σκόπια, προχώρα την».
«Η Μέρκελ πίεσε τον Τσίπρα»
Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι όταν τον περασμένο Ιούνιο η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, εκείνος δεν έριξε την κυβέρνηση γιατί υπήρχαν ανοιχτά μέτωπα και γιατί η πρόταση της ΝΔ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει 151 βουλευτές. «Και να θυσίαζα την καρέκλα, τον μόνο που θα ικανοποιούσα θα ήταν τον κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.
«Εγώ τη λέξη Μακεδονία δεν θα τη προφέρω. Δεν υπάρχει Κινέζος που να έχει παραδεχθεί την Ταϊβάν»
Επανάλαβε πως ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί πως «ό,τι και να γίνει, τη συμφωνία των Πρεσπών θα τη συζητήσουμε μετά τον Μάρτιο», αλλά, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός δέχτηκε πιέσεις να λύσει το Σκοπιανό από την Άνγκελα Μέρκελ και όχι από τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι τον πίεσε η παρουσία της Μέρκελ στην Ελλάδα γιατί οι Αμερικάνοι δεν πίεζαν έτσι. Γιατί εμένα μου είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ “είναι δική σας ιδέα”».
Ερωτηθείς αν θα χαρακτήριζε “προδότη” τον Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Όποιος ευσυνείδητα παραδίδει τον όρο της Μακεδονία που είναι μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, τότε κάποιος συμμετέχει σε σχεδιασμούς που μπορούν να χαρακτηριστούν προδοτικοί. Είναι προδοτική η συμφωνία, θεωρώ λάθος του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι συμφωνία που προδίδει τα εθνικά δίκαια και είναι μια συμφωνία προδοτική».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας εξέφρασε και την άποψη πως αυτό που συμφέρει την Ελλάδα είναι η διάλυση των Σκοπίων.
«Ό,τι και να έκαναν οι ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να σωθεί η Μακεδονία. Γιατί και η κυβέρνηση να έπεφτε, θα την ψήφιζε ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει την ίδια άποψη με τον κ. Τσίπρα»
«Αν δεν ήταν οι ΑΝΕΛ, θα γινόταν η συμφωνία με τον Ισραήλ; Με τον Σίσι κάναμε την καλύτερη συμφωνία όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Βοήθησα τον πρωθυπουργό για να λάβει αποφάσεις σωστές ώστε να καταστεί η Ελλάδα ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη θέση όχι ως αριστερός πρωθυπουργός, αλλά ως ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας υπαγορεύουν να είναι στραμμένη προς τη Δύση», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.
«Δεν έχω “φάει” κανέναν υπουργό (σ.σ. σε ερώτηση για Φίλη και Κοτζιά). Ο πρωθυπουργός, όταν υπήρχε μία σύγκρουση σε επίπεδο συγκυβέρνησης, έπαιρνε από μόνος του τέτοια μέτρα, που έλυναν τα προβλήματα»
Ο Πάνος Καμμένος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο, για τον οποίο είπε: «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με γραφικούς που από τη μια πουλάει Λαξατιλ για τις διάρροιες και από την άλλη κρατάει την εικόνα του Χριστού». Απέκλεισε επίσης συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ξανά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Βαρουφάκης έφαγε κλωτσιές από τον Τσίπρα»
Ένα πρόσωπο στο οποίο αναφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ο Πάνος Καμμένος ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Τον χαρακτήρισε «τραγική προσωπικότητα» και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να τον εντάξει στις τάξεις της όπως έκανε με τον Πέτρο Τατσόπουλο.
Χαρακτήρισε επίσης τον Γιάνη Βαρουφάκη «υπάλληλο του Σόιμπλε». «Έφαγε τέτοιες κλωτσιές από τον Τσίπρα όταν καταλάβαμε ότι υλοποιούσε το σχέδιο του Σόιμπλε. Γλίτωσε η Ελλάδα γιατί τον πήραμε χαμπάρι». Υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε τόσο στον ίδιο όσο και στον Αλέξη Τσίπρα «να αποδεχτούμε το σχέδιο Σόιμπλε. Έλεγε ψέματα πολλές φορές και τον πιάσαμε».
Και συνέχισε: «Το σχέδιο Σόιμπλε που πήγε να περάσει το 2015 το έκανε δουλικά και ήθελε Grexit και για αυτό τον ξηλώσαμε με τον κ. Τσίπρα εκείνο το βράδυ. Σας λέω φέρθηκε σαν υπάλληλος. Και σας απαντώ είτε είναι τρελός, είτε κερδοσκόπος είτε λειτουργεί σαν υπάλληλος».
Νέα πυρά στον Κοτζιά
O Πάνος Καμμένος κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τον Νίκο Κοτζιά και άφησε νέες αιχμές για τις σχέσεις του με τον Τζορτζ Σόρος. «Ο φάκελος που κατέθεσα περιλαμβάνει γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που λένε να μην υπογράψει ο κ. Κοτζιάς με την εταιρεία του Σόρος για τις βίζες. Έχω στοιχεία για τον Κοτζιά και τον Σόρος. Για να πάω να καταθέσω στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να κληθώ από τον εισαγγελέα. Είναι υποχρέωση του εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα και δεν έχω κληθεί προς το παρόν», είπε.
«Ο Σόρος πληρώνει τον Μπουτάρη και τον Καμίνη για να έχει διείσδυση στην πολιτική σκηνή. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, στο δήμο της Αθήνας έχει δώσει κονδύλια»
Για τον καυγά που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση του επεισοδιακού υπουργικού συμβουλίου, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Σε εκείνο το υπουργικό ήταν να μην έρθει ο κ. Κοτζιάς. Τελικά ήρθε και μπήκε μέσα – και επειδή είχε τη μύγα – άνοιξε ο ίδιος το θέμα. Φώναζε ότι ο Καμμένος μου στέλνει μηνύματα και άρχισε να λέει διάφορες ασυναρτησίες».
Πρόσθεσε ότι όταν έδωσε τα στοιχεία αυτά στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον ρώτησε αν τα είχε δει, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως «δεν υπάρχει καμία παρανομία».
«Απολογήθηκα για τον Βούτση»
Ο Πάνος Καμμένος είπε επίσης ότι κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, επί τέσσερις ώρες απολογούνταν για τον Νίκο Βούτση. «Για τον κ. Βούτση απολογούμην επί τέσσερις ώρες. Και για τις άδειες στον Κουφοντίνα και για τον Μαδούρο», τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Σε ό,τι αφορά στις άδειες του αρχιεκτελεστή της 17Ν, είπε πως είχε συζητήσει το θέμα με τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης. «Στα θέματα των δικαιωμάτων έχει ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τους εξήγησα ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν και με τις διεθνείς σχέσεις. Έχουν ενοχληθεί πολύ οι Αμερικανοί με τις άδειες στον Κουφοντίνα».
Παράλληλα τόνισε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έναν τρόπο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύνταγμα». Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «λάθος» την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άφησε μία περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα. Η παρουσία της με ενόχλησε».
Αποθέωση Αποστολάκη
Ερωτηθείς στον διάδοχό του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Αποστολάκη «εξαιρετικό υπουργό», για τον οποίο «δεν έχω αμφιβολία ότι θα προασπίσει τις ελληνικές σχέσεις».
«Μακάρι οι Τούρκοι να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να έχουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα και ότι πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Η Τουρκία, όσον αφορά τη διπλωματίας της, προσπαθεί να προσεγγίσει την Ελλάδα. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η αναφορά αρχή διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Είναι κάτι που φεύγει από τις ελληνικές θέσεις», είπε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωσή του, τον Ιούλιο του 2015, ότι «ο στρατός εγγυάται την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας», αφού πρώτα σημείωσε ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε τη κουβέντα αυτή, κάποτε θα την κάνουμε» είπε: «εκείνες τις ώρες υπήρχαν πολλά σενάρια για αποσταθεροποίηση της χώρας. Εγώ είχα την ευθύνη του να μπορέσει το στράτευμα να αντιληφθεί ότι, παρόλο που είναι αριστερή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να θιχτούν οι εθνικοί σχεδιασμοί και η δυνατότητα του στρατεύματος να μην εμπλακεί στην πολιτική».
Όπως εξήγησε «ήταν η εποχή που υπήρχαν τα συλλαλητήρια και στην Ουκρανία, υπήρχε εμπλοκή δυνάμεων τέτοιων που δημιούργησαν καταστάσεις ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Υπήρχαν πληροφορίες ότι θα προσπαθήσουν κάποιοι να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και στο στράτευμα».
Κατέστησε σαφές ότι δεν αναφέρεται στην προσπάθεια πραξικοπήματος, αλλά «ήταν η εποχή που είχαμε τρομοκρατικά χτυπήματα ισλαμιστών στην Ευρώπη, είχαμε είσοδο προσώπων μέσω των προσφύγων και υπήρχαν πληροφορίες ότι περνούσαν μέσω της Ελλάδας».