Σάββατο, 6 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Καμμένος ο… “εύκολος” στόχος! Τον βγάζει στη σέντρα η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό

Καμμένος ο… “εύκολος” στόχος! Τον βγάζει στη σέντρα η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό

Στη… σέντρα ετοιμάζεται να βγάλει η Νέα Δημοκρατία τον Πάνο Καμμένο αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Το «ναι» από τους Σκοπιανούς στη συμφωνία των Πρεσπών κατά το σημερινό (30.09.2018) δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα της αντίστροφης μέτρησης για να έλθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων και να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά την τελική στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ και την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αποκλείει αρχικά το ενδεχόμενο ν’ αναζητήσει άλλον κυβερνητικό εταίρο, αλλά στη συνέχεια ν’ αναδιπλώνεται.

Από αύριο κιόλας, μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, στη ΝΔ θα ξεκινήσουν την αντεπίθεσή τους. Προφανής στόχος τους θα είναι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, στους οποίους θα εντείνουν την πίεση, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Η τακτική αυτή, βέβαια, θυμίζει εν πολλοίς τη γνωστή παροιμία με το γάιδαρο και το σαμάρι, καθώς ο ουσιαστικός στόχος είναι ασφαλώς ο κ. Τσίπρας και το πολιτικό οξύμωρο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ώρα που ο κ. Καμμένος διαχωρίζει τη θέση του για μια κομβική επιλογή του πρωθυπουργού, όπως οι χειρισμοί στο Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει να ζητάει με έμφαση εκλογές ακόμη και πριν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς εκτιμά ότι ήδη δημιουργεί τετελεσμένα που δεν μπορούν ν’ ανατραπούν κι έτσι αυτά πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν. Το αίτημα για εκλογές, άλλωστε, με αφορμή το Σκοπιανό ακούστηκε για πρώτη φορά από την πλευρά της οδού Πειραιώς τον Ιούνιο, δηλαδή όταν υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η ΝΔ θα (προ)καλέσει τον κ. Καμμένο να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας τον ίδιο και τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί θεσμικές ακροβασίες. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να διστάσει να προκαλέσει τον κ. Τσίπρα με κοινοβουλευτικές διαδικασίες ν’ αποδείξει εάν διαθέτει πράγματι κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, πρακτικά εξελίξεις δεν μπορούν να υπάρξουν με πρωτοβουλία της ΝΔ πριν από τις 17 Δεκεμβρίου, όταν και συμπληρώνεται το εξάμηνο που απαιτείται για να υποβληθεί νέα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ένα από τα πρώτα επιχειρήματα που αναμένεται να αξιοποιήσει η ΝΔ για να «στριμώξει» τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ είναι ότι με το «ναι» των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα ακυρώνεται στην πράξη το βασικό επιχείρημα του υπουργού Άμυνας που ήταν πως δεν ανησυχεί, παρά τη διαφωνία του με τις Πρέσπες, διότι – κατά τον ίδιο – οι γείτονες θ’ απορρίψουν τη συμφωνία.

Με δεδομένο μάλιστα πως όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα επιδιώξει μια ταχεία διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, αυτό σημαίνει πως πράγματι ο κ. Καμμένος θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του ίδιου και της κυβέρνησης πολύ σύντομα. Και γι’ αυτό στη ΝΔ εκτιμούν πως αποτελεί τον «εύκολο» στόχο εφεξής, προκειμένου να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις