Site icon NewsIT

“Καμπανάκι κινδύνου” για τις τράπεζες παρά τη συνένωση

02.09.2011 | 13:54
“Καμπανάκι κινδύνου” για τις τράπεζες παρά τη συνένωση

Ι. Η συνένωση Άλφα και Eurobank με την την συμβολή Καταριανών κεφαλαίων είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.... Δεν βρίσκεις εύκολα επενδυτές από το εξωτερικό...

Αλλά η ψυχολογία της αγοράς παραμένει χάλια…. Οι αγορές ακόμα δεν είναι βέβαιες ότι τα χρήματα θα επαρκέσουν. Tι θα προκύψει από τους ελέγχους της Μπλάκ Ροκ; Πόσο βαθειά μέσα έχουν μπεί οι Ελληνικές τράπεζες απ΄τα θαλασσοδάνεια που χορήγησαν; Πόσο αρνητική είναι η πραγματική καθαρή τους θέση;

(Θυμίζω πως από το 2006 καλλιεργούσαμε τις σχέσεις μας με το Κατάρ…. Πρώτα όταν επισκεφθήκαμε το Κατάρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και μεγάλη Ελληνική επιχειρηματική αποστολή, και το Φθινόπωρο του 2008 με τον Κώστα Καραμανλή και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή – μάλιστα τότε είχαμε προτείνει και την συμμετοχή της Qatar Airways στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπιακής)….
 
II. Τι έχει πανικοβάλλει τους επενδυτές;

(1)    Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και η αίσθηση έλλειψης προοπτικής ανάπτυξης… Πολλοί Υπουργοί της δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο που διαχειρίζονται. Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, αδυναμία κατάργησης άχρηστων φορέων, απελπιστική ταμειακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, αποτυχία στην επανίδρυση του Δημόσιου τομέα, ούτε μία αποκρατικοποίηση, έτσι για δείγμα…. Και μάλιστα οι αρμόδιοι για τις αποκρατικοποιήσεις δηλώνουν πως «επειδή οι τιμές στο Χρηματιστήριο είναι συμπιεσμένες, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αναβληθούν…»

(2)    Οι ζημιές των τραπεζών από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές ´τιμές ρευστοποίησης´ ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ.

(3)    Τουλάχιστον το 20-30% δανείων που έχουν χορηγήσει ΔΕΝ εξυπηρετούνται (και το ποσοστό αυτό θα χειροτερέψει με την όξυνση της κρίσης διεθνώς), ενώ αυτές δείχνουν πως μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται.

(4)    Παράλληλα, έχουν αποσυρθεί καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 60 δις. Γί αυτό και προσφεύγουν συνεχώς και δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία και έχουν ήδη δανειστεί κολοσσιαία ποσά.

Τα ποσά αυτά λέγεται ότι ανέρχονται στα 100 δισεκ ευρώ! Αν υποθέσουμε πως η απώλεια καταθέσεων είναι της τάξης των 70 δισεκ ευρώ, από που  προέρχονται τα υπόλοιπα 30 δισ; Από την μείωση του διατραπεζικού δανεισμού από το εξωτερικό, από τις επισφαλείς απαιτήσεις και τα θαλασσοδάνεια πελατών; Πόσα λοιπόν είναι τα κεφάλαια που λείπουν; 

Και 15 δισ. να υποθέσουμε πως είναι ο πιό ακριβής υπολογισμός, το μέγεθος είναι τεράστιο.

Δηλαδή τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν εξανεμισθεί (ή καλύτερα εξαϋλωθεί).

Το Εληνικό Δημόσιο είναι και αυτό σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. 

Οι αρχές καθυστέρησαν να ενεργοποιηθούν. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και οι μετοχές των τραπεζών έχασαν πάνω από το 90% από την υψηλότερη τιμή τους…

ΙΙΙ. Αν δεν βρεθούνε και άλλοι επενδυτές ´τύπου Κατάρ´ (και μάλιστα με πολύ περισσότερα χρήματα)], η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διάσωση και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή να μετατρέψει κάποια από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στις Ελληνικές τράπεζες σε μετοχές, με κάποιο μηχανισμό που θα επιλέξει από κοινού με το EFSA και το ELA. Δηλαδή, σταδιακά, ο έλεγχός τους θα περάσει σε αλλοδαπά χέρια.

Η απλή συγχώνευση μεταξύ Ελληνικών τραπεζών ΔΕΝ λύνει το πρόβλημα της οξύτατης κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας….

ΙV. Όσον αφορά την Άλφα και την Eurobank, θα αναγκαστούν να συμμαζέψουν  το κόστος´παραγωγής´ και λειτουργίας τους. Δηλαδή θα αναγκαστούν να κλείσουν πάρα πολλά υποκαταστήματα, και να μειώσουν ουσιαστικά των αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές…  Να διαπραγματευτούν ξανά τα ενοικιοστάσιά τους και το κόστος όλων των προμηθειών τους. Αλλά γενικά είναι τράπεζες με καλό και συντηρητικό μάνατζμεντ…

Πέρα από όλα αυτά, η ΕΚΤ και η Μπλακ Ροκ πρέπει επίσης να εξετάσουν πως λειτουργούσαν τα Credit Committees των τραπεζών που έδωσαν κάποια απίθανα θαλασσοδάνεια. Αν είχαν ανεξαρτησία εισήγησης, ή αν υπήρχαν άνωθεν παρεμβάσεις; Και να δοθούν οι σχετικές, πειστικές ή μη, εξηγήσεις. 

Σίγουρα, η διεθνής κρίση και τα χάλια της οικονομίας μας εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Δεν δικαιολογούν όμως το βαθμό των θαλασσοδανείων. Δηλαδή δανείων που και κάποιος μη σχετικός θα αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version