Τετάρτη, 17 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Κανείς δεν κάνει πίσω! “Καρφιά” στη συνάντηση Σκουρλέτη – Eldorado Gold

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή, ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

“Είχαμε μία ειλικρινή συζήτηση και καλωσορίζοντας τον στο υπουργείου, του είπα να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με νόμους και κανόνες, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Με ευθύνη της Eldorao Gol, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα. Τους είπαμε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση επενδυτικής εταιρείας – δημοσίου, λύνονται με διάλογο και όχι με κατάθεση τελεσιγράφων. Επιπλέον, ο κ. Ράιτ μπήκε σε… χωράφια πολιτικής και αυτό βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα…”, είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Και κατέληξε: “Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο είναι η Eldorado Gold να πάρει πίσω την απόφασή της. Δεν μπορούμε να συζητούμε υπό καθεστώς εκβιασμών”.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Δύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, τόνισε: “Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τους λόγους της απόφασης της εταιρείας, που λήφθηκε χθες” και… απάντησε στον κ. Σκουρλέτη πως:”Ήρθαμε εδώ ως επενδυτές και όχι για να συμμετάσχουμε στην πολιτική…”.

Για «πολιτικό σόου» και «εκβιαστικά τελεσίγραφα» κατηγόρησε την εταιρεία Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να καταλάβει ότι «η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, και όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία». Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στην Χαλκιδική, αλλά με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει προτάσεις, αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση. Η εταιρεία απαιτεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας, ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού. Επισήμανε μάλιστα ότι από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τους ισχυρισμούς της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση» και ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως η μέθοδος μεταλλουργίας και η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

 

“H Eldorado Gold δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα εκτός αν τη διώξουν”

Η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού “Eldorado Gold” δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, εκτός αν τη διώξουν και θα περιμένει μέχρι να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, διεμήνυσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός”, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.
“Θα περιμένουμε να εκδοθεί η άδεια λειτουργία όσος χρόνος χρειαστεί. Η Eldorado δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα εκτός αν τη διώξουν” είπε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Καθημερινά”, με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε ότι η “Eldorado Gold” απειλεί με απολύσεις τους 600 εργαζόμενους στα μεταλλεία, προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση και τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενο απασχόλησης μέχρι να εγκριθεί η άδεια. Είπε επίσης ότι, παρά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, η εταιρεία θα συνεχίσει την ενασχόληση με την επένδυση, χωρίς το κομμάτι των Σκουριών.
Εξάλλου, απαντώντας στις καταγγελίες του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, ότι η εταιρεία εκβιάζει την κυβέρνηση με το ζήτημα των απολύσεων, είπε ότι η Eldorado επένδυσε μέχρι τώρα στην Ελλάδα 700 εκατ. δολάρια, ότι δεν τις ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός και ότι “επί μία δεκαετία δέχεται τραμπουκισμούς κάθε είδους”.
Για την επιλογή του προέδρου της εταιρείας να συναντήσει τον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, είπε τα στελέχη της Eldorado πάντα είχαν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είπε ότι δεν θα πρέπει να εμπλέκεται η εταιρεία σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης.
Για το πρόστιμο που επιβλήθηκε είπε ότι προέρχεται από τα αποτελέσματα ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως το 2014, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της εταιρείας και έκανε λόγο για συμψηφισμό του προστίμου με τα 52 εκατ. από το ΦΠΑ, που -όπως υπογράμμισε- χρωστάει το δημόσιο στην εταιρεία.
“Εμείς θα ακολουθήσουμε τη νόμιμη οδό, θα κάνουμε την προσφυγή μας και μπορεί να δικαιωθούμε μπορεί και όχι. Στο κάτω κάτω, όπως και τα royals 2 εκατ. ευρώ, που έχουμε πληρώσει το τελευταίο διάστημα, συμψηφίζονται με τα 52 εκατ. ΦΠΑ που μας χρωστούν” κατέληξε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε