Παρασκευή, 19 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ο Καραμανλής, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η χθεσινή νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή – που υπήρξε η πρώτη on camera δήλωσή του μετά από τον Οκτώβριο του 2009 – δίνει την αίσθηση ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων που προέρχονται από την κεντροδεξιά συσπειρώνονται γύρω από το ΝΑΙ.

Άλλωστε από το Σάββατο που είχε προβεί σε μια γραπτή δήλωση ο ίδιος δέχτηκε έντονες πιέσεις προκειμένου να λάβει πιο δραστικές πρωτοβουλίες, ωστόσο ο κ. Καραμανλής φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία του αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται με κάποια προσωπική του φιλοδοξία.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι από το χώρο της κεντροδεξιάς που στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού βλέπουν τον άνθρωπο που θα μπορέσει, στην περίπτωση που υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο και η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να ηγηθεί αυτής.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακκελαρίδη ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής τόνισε “Παρακολουθούμε συνωστισμό πρώην πρωθυπουργών και πολιτικού προσωπικού να σπεύδουν να υπερασπιστούν το «ναι» στην πρόταση των δανειστών. Δικαίωμά τους. Δικαίωμα, όμως, και του λαού είναι να μην τους ξεχνά. Και να αποφασίζει για την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντά του απερίσπαστος από τους εκβιασμούς και από την πρωτοφανή προπαγάνδα.” Μια δήλωση που φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλείται και θέλει να κλείσει την κουβέντα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από την άλλη χθες για πολλούς ο πρώην πρωθυπουργός με την -αυτονόητη- απόφασή του να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έβαλε τέλος στο φημολογούμενο …υπόγειο φλερτ με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ο κ. Καραμανλής φρόντισε να μην επιτεθεί στους υποστηρικτές του ΟΧΙ κρατώντας έτσι λεπτές ισορροπίες για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Στη Συγγρού πάντως νιώθουν ικανοποιημένοι από τη πορεία υλοποίησης της καμπάνιας του ΝΑΙ και θεωρούν ότι το κλίμα έχει γυρίσει συντριπτικά. Από εκεί και πέρα πηγές της Συγγρού θεωρούν ότι η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα για τη χώρα μας, αφήνοντας πίσω τις δραματικές εικόνες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο από τις ίδιες πηγές είναι ότι ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θα αναγκαστεί να ανοίξει το δρόμο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα βουλή η οποία θα έχει ως εντολή τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και μετά τη διενέργεια εκλογών. Αυτή η κυβέρνηση στη Συγγρού πιστεύουν ότι θα μπορέσει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και μέρος του στελεχών ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσουν να πάρουν αποστάσεις από εκείνο το κομμάτι που είναι υπέρ της ρήξης και της δραχμής.

Στην περίπτωση αυτή θεωρούν ότι θα δοθεί χρόνος στη “γαλάζια παράταξη” ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο με κορμό τη ΝΔ και επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά και να ζητήσει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις προς την ηγεσία της ΝΔ να απευθύνει αυτό το κάλεσμα προς τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις το βράδυ της Κυριακής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε