Να κλείσει άμεσα η συζήτηση που άνοιξαν οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Το μήνυμα που εκπέμπει, το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, είναι πως είναι προσβλητικό να συζητείται τόσο νωρίς, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ένα θέμα που αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, τον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γρίφος» η δήλωση Μητσοτάκη…;
Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ’ ότι ποτέ δεν έδωσε ευθεία απάντηση για το αν θα επαναπροτείνει την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε μιλήσει με πολύ θετικά λόγια… «Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Η συζήτηση δεν είναι της ώρας»
Το ζήτημα πρέπει να κλείσει τώρα και να ανοίξει στην τελική ευθεία, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, με αρμόδια στελέχη να σημειώνουν ότι είναι επιζήμιο, τη στιγμή μάλιστα που εθνικά μας θέματα είναι ανοιχτά, να δέχεται βολές η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως πολιτειακός παράγοντας.
«Προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, να εκφράζει την άποψή του. Αλλά είναι μια συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί κάπου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τις φωνές που ακούστηκαν στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για την επιλογή προέδρου από τον δεξιό χώρο. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, με την απόφαση που θα λάβει, αφού προφανώς μετρήσει όλα τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός. Πρέπει να σεβόμαστε τον θεσμό. Πρέπει να σεβόμαστε τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν όλους τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους
Περίπου 25 με 30 «γαλάζιοι» βουλευτές, σε σύνολο 158, φέρεται να έχουν αυτή τη στιγμή την άποψη ότι ο νέος ή η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.. Δεδομένου, όπως επισημαίνουν κάποιοι εξ’ όσων έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ότι πλέον δεν απαιτείται ευρεία πλειοψηφία, αλλά 151 θετικές ψήφοι για την εκλογή, το θέμα, όπως τίθεται, αποκτά άλλο βάρος.
Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, αποσυνδέθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ένα «όπλο» που είχε παραδοσιακά στα χέρια της η αντιπολίτευση, και που τελευταίος το είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2014.
Και παρ’ ότι οι αντιρρήσεις που ακούστηκαν στην κομματική εκδήλωση συνδεόταν με τις αντιρρήσεις βουλευτών για τη μεταρρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων και τη συμμετοχή της κ. Σακελλαροπούλου στο επινίκιο γλέντι που ακολούθησε της ψηφοφορίας, η συζήτηση αυτή, όπως εκτιμούν κάποιοι, «κουμπώνει» και με τις αντιρρήσεις από μερίδα στελεχών στο «γαλάζιο στρατόπεδο» για τη διεύρυνση της Ν.Δ. προς το κέντρο.
Ο Καραμανλής και οι άλλοι…
Μάλιστα, σε πηγαδάκια βουλευτών στη Βουλή, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ., κάποιοι από όσους έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα, έδειχναν προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή. Το όνομα του για αυτό το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν πέφτει πρώτη φορά στο τραπέζι, καθώς στο παρελθόν και ο Αλέξης Τσίπρας φερόταν να είναι πρόθυμος να στηρίξει μια επιλογή όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., κάτι που πάντως δεν προχώρησε.
Σε συζητήσεις, σε αυτή τη χρονική στιγμή, σε πρόωρο χρόνο, έχει πέσει και το όνομα του σημερινού προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ως μία λύση που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να περάσει από τον σκόπελο που υψώνουν κάποια μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ.. Ένα ακόμη πρόσωπο που ακούστηκε είναι και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες υιοθέτησης.