Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα και τα αντίμετρα από τη Βουλή ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών και ξεκαθάρισε, στέλνοντας και ένα εσωκομματικό μήνυμα, πως «δεν υπάρχει θέμα να έρθει νομοσχέδιο ή ρύθμιση που να προβλέπει ότι εάν δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, δεν θα είναι υποχρεωτικό να τηρηθεί η συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα».
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε συζήτηση που είχε στο περιστύλιο της Βουλής με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την παρουσία του στην Ολομέλεια για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει πως είναι αυτονόητο αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα, τα οποία απαιτούσε το ΔΝΤ. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε μιλήσει για “ρήτρα αίρεσης”, την οποία ζητούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να πειστούν να ψηφίσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση του χρέους είπε πως «μιλάμε όλοι με όλους και για όλα, πιστεύουμε ότι μέχρι τις 22 Μαΐου θα συζητηθεί και το χρέος στο Eurogroup ή σε αυτό που θα γίνει τον Ιούνιο, άντε να πάμε και λίγο αργότερα».
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήσεις από βουλευτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα νέα σενάρια περί Grexit, τα οποία… θυμήθηκε ξανά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θέση μας και θέση δικιά μου ως οικονομολόγος είναι πως όποια χώρα κι αν φύγει, η ευρωζώνη θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Όποια χώρα κι αν είναι αυτή. Η νομισματική Ένωση είναι μια αμετάκλητη υπόσχεση ότι καμία χώρα δεν θα κάνει υποτίμηση», σημειώνοντας πως «παλεύουμε για να μην φτάσουμε εκεί».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι εκείνος ήταν πάντα μέλος ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος και ποτέ δεν ήταν πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαι υπέρ του να μην διαλυθεί η ευρωζώνη για πολλούς λόγους, ο βασικός είναι ότι αν διαλυθεί η Ε.Ε. αυτοί που θα ωφεληθούν δεν θα είναι οι εργαζόμενοι, τα κατώτερα και μεσαία στρώματα αλλά οι δυνάμεις του εθνικισμού, του ακραίου δεξιού λαϊκισμού και θα έχουμε τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ‘30».