– Όχι σε Καλλικράτη και εκλογικό νόμο από Α.Σαμαρά
– Παρούσα η Ντόρα που δεν χειροκροτούσε και ο Καραμανλής
– Απάντηση με αιχμές απο την Ντόρα
– 25-27 Ιουνίου το Συνέδριο
Το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ήταν αρκετά εκρηκτικό. Παρόντες όλοι από τον Αντώνη Σαμαρα, την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και τον Κώστα Καραμανλή.
Σκληρή απάντηση και αιχμές για τις εσωκομματικές τριβές ήταν η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Οι αιχμές είχαν ως αποδέχτες την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και τον Κ.Μητσοτάκη.
“ Την εσωστρέφεια που πολλές φορές “έπνιξε” τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, δεν πρόκειται να την ανεχθώ. Η νέα Νέα Δημοκρατία θα γίνει ο πόλος μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, όχι ένας εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων. Προορισμός της είναι να απελευθερώσει το δυναμισμό της ελληνικής κοινωνίας, όχι να βουλιάξει μέσα στις γνωστές Ελληνικές παθογένειες.” είπε ο κ.Σαμαράς.
Συνέχισε λέγοντας ότι “Ο πολιτικός μου αντίπαλος είναι απέναντι: το ΠΑΣΟΚ. Όχι εδώ μέσα. Στόχος μου είναι να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Όχι να επανέλθουμε στις έριδες του παρελθόντος. Άλλωστε, ρόλος της Αντιπολίτευσης δεν είναι να αντιπολιτεύεται την …Αντιπολίτευση, αλλά την Κυβέρνηση! Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω. Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει! Δημοκρατία ναι. Όσο ποτέ. Αλλά εσωστρέφεια ποτέ!”
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για την κατάσταση της οικονομίας στην χώρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία όμως παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη και από πλευράς της ΝΔ.
“Σήμερα ζούμε το χειρότερο, ίσως χειμώνα της τελευταίας 35ετίας. Φταίει η διεθνής κρίση, αναμφίβολα. Αλλά όχι μόνο αυτή. Ασφαλώς υπήρξαν αδυναμίες και σφάλματα και της δικής μας διακυβέρνησης. Αλλά όχι μόνον αυτά.
Φταίει κυρίως, η απίστευτη αδράνεια και αναβλητικότητα που επικράτησε και επικρατεί και σήμερα ακόμα, με τις ατέλειωτες “διαβουλεύσεις” της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε γίνει ήδη γνωστό ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 12%, το spread των ελληνικών ομολόγων δεν ξεπερνούσε το 135. Και σήμερα πέρασε το 300! Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το spread της Ιρλανδίας, που έχει έλλειμμα παρόμοιο με το δικό μας, είναι περίπου το μισό από το δικό μας. Είναι βαριές λοιπόν οι κυβερνητικές ευθύνες.”!
Κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ θα στηρίξει κάποια νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ που γίνονται για το συμφέρον της χώρας αλλά θα σταθεί απέναντι σε νομοσχέδια που πληγώνουν την χώρα. Όσον αφορά το σχέδιο Καλλικράτης είπε πως αυτό ήταν αρχικό σχέδιο της ΝΔ όμως σήμερα δυστυχώς διασύρεται από την κυβέρνηση. Για το νέο εκλογικό νόμο ο Αν.Σαμαράς ήταν αντίθετος στο μοντέλο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση λέγοντας πως το γερμανικό μοντέλο δεν μπορεί να περάσει στην Ελλάδα.
Όμως εδώ ήρθε και το σημείο τριβής μεταξύ Ντόρας και Σαμαρά. Η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ανάλογου με το γερμανικό μοντέλο, χωρίς φυσικά αντιγραφές και απλοποιήσεις ζητώντας, Την κατοχύρωση δια νόμου, της εσωκομματικής δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται οι διαδικασίες έκφρασης της λαϊκής βάσης των κομμάτων και, ανάμεσα στα άλλα, αντιμετωπίζονται λογικές επιφυλάξεις και οι φόβοι ότι θα οδηγηθούμε σε αρχηγικά κόμματα. Ακόμη είπε ότι, έτσι προβλέπεται η δυνατότητα του πολίτη να έχει «διπλή ψήφο», που του δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού και απελευθέρωσης του από τον ασφυκτικό κλοιό των συμφερόντων.
Ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές.
«Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Για να έχουμε φτάσει ως παράταξη εδώ που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε προφανώς αφήσει σοβαρούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το πρόσφατο παρελθόν μας. Οφείλουμε λοιπόν στην κοινωνία, στα στελέχη και στην ιστορία μας να κάνουμε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, έναν διάλογο πρώτα εσωτερικά για τα αίτια της ήττας» τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και αυτοκριτική. «Δεν τολμήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και τέλος πληρώσαμε αυτή την τακτική με τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή που γνώρισε ποτέ η παράταξη.»
Η κα Μπακογιάννη ζήτησε μέσα από αυτό το διάλογο «να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που αντιστοιχεί στην παρουσία, αλλά και στην απουσία του καθενός από εμάς από τα πολιτικά δρώμενα της κυβερνητικής μας περιόδου. Να μην αφήσουμε σκιές και γκρίζες περιοχές.»
Την ανάγκη να υπάρξει ένα ανοιχτό κόμμα που θα διατηρεί τις πόρτες του ορθάνοιχτες στην κοινωνία επεσήμανε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Χαρακτήρισε το ανοιχτό κόμμα ως προϋπόθεση για την αναγέννηση της παράταξης. «Είναι απαραίτητος όρος για την ανάταξη της ΝΔ» τόνισε στέλνοντας το δικό το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος: «Είναι ευθύνη μας πότε θα μιλάμε και πότε θα σιωπούμε. Γιατί έτσι βοηθούμε το κόμμα. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες θα καταθέσουμε τις απόψεις μας. Πρέπει παράλληλα σε αυτό το δύσκολο εξάμηνο να χαράξουμε πολιτική, οφείλουμε να ανταποκριθούμε και στις ευθύνες μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών.» Αναφερόμενος στις εσωκομματικές κόντρες ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν σαφής: «Δεν πυροβολούμε τον συνάδελφό μας. Ο Σαμαράς έχει πει πως δίνει ρόλους στους άξιους. Και εδώ ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης. Όλοι για έναν και ένας για όλους.»
Στην ανάγκη διεύρυνσης της παράταξης στον χώρο του κοινωνικού και πολιτικού κέντρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος. “Πρέπει να αντιπαρατάξουμε το δικό μας σύστημα αξιών αγκαλιάζοντας τα νέα ρεύματα της κοινωνίας που απορρίπτουν την παραδοσιακή πολιτική, που συναινούν στην ανάγκη βαθιών τομών στην λειτουργία του κράτους, που επιβραβεύουν τις αρετές της επιχειρηματικότητας και της εξυγίανσης, που συσπειρώνονται στα εθνικά θέματα αντιμετωπίζοντας τα εθνικά δίκαια πατριωτικά και όχι φοβικά και υστερικά” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.
Την ανάγκη να προχωρήσει η ΝΔ στην αυτοκριτική της και να μπει σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εντοπισθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν σε μία ήττα που δεν την αξίζει η ΝΔ και να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι διανύουμε μία κρίσιμη συγκυρία για την παράταξη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι το συνολικότερο έργο της ΝΔ για τον τόπο υπήρξε θετικό καθώς επίσης ότι η παράταξη δεν έχασε το ήθος και την ψυχή της και ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να σκύβουν το κεφάλι.
Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στάθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη να στηρίξουν το νέο Πρόεδρο για να μην χωριστεί η παράταξη. «Ένας είναι ο αρχηγός και εμείς είμαστε οι στρατιώτες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ψωμιάδης είπε «ναι» στον Καλλικράτη αλλά όχι με κομματικές μεθοδεύσεις, ενώ για το μεταναστευτικό είπε πως είναι θέμα της εθνικής μας ταυτότητας.