Στο London School of Economics μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε εκδήλωση με θέμα «η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση».
Όπως τόνισε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκδήλωση του London School of Economics «είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π,Σ εκλέχτηκα από 150.000 πολίτες με το καθαρό μήνυμα ότι θα δώσω φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ερώτηση από τον καθηγητή Κέβιν Φέδερστοουν για τις αντιδράσεις σχετικά με το ερωτηματολόγιο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα που πιστεύει ότι θα είναι κυβερνητικό και χάνει με την υπερδιπλάσια από τη ΝΔ είναι να ακούσει τα μέλη του.
Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει στο μέλλον;». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος».
Στην αναφορά του Κέβιν Φέδερστοουν για «βιασύνη» σχετικά με το ερωτηματολόγιο και γιατί δεν το έθεσε στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας ξεκαθάρισε ότι: «Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα. Γιατί το συνέδριο του κόμματος έχει πολιτικές θέσεις. Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές μου θέσεις. Και αντανακλώνται πλήρως στο τι κάνουμε. Το ερωτηματολόγιό μου ζητά τη γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ρωτήσουμε το οτιδήποτε τα μέλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από το να ρωτάς τα μέλη κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό».
Ρώτησα τα μέλη τη γνώμη τους. Είτε τα δημοσιοποιήσω είτε, όχι, δεν έχω πρόθεση να τα δημοσιοποιήσω. Οι συστάσεις μου θα βασιστούν στα όσα θα ειπωθούν στα συνέδριο, στα αποτελέσματα του ερωτηματολόγιου, θα βασιστούν με τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη και με διαβούλευση με τα όργανα του κόμματος. Τίποτα από αυτά δεν έρχεται σε σύγκρουση».
«Κανείς δεν πίεσε τον Τσίπρα να παραιτηθεί»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρθηκε στο πως μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ και πως έγινε πρόεδρος: «Ήταν σοκ το αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου. 20 μονάδες διαφορά σημαίνουν ότι η χώρα δεν σε αναγνωρίζει ως κόμμα εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, είναι υπέροχος άνθρωπος, δεν έχει κανένα σκάνδαλο στα όνομά του. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες και δύο είναι οι επιλογές: Είτε καινούργια ηγεσία ή μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα.
Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι θέλαμε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όμως να κάνει πίσω με ένα πολύ έντιμο τρόπο».
Μάλιστα επαίνεσε την κυβέρνηση Τσίπρα τονίζοντας πως ήταν μια από τις πιο ικανές και υπενθύμισε πως άφησε «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ και έβγαλε τη χώρα έξω από τα μνημόνια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι «η αριστερά είναι τρόπος ζωής, ειδικά στην Ελλάδα. Άνθρωποι που βάζουν την αλληλεγγύη πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα, άνθρωποι που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, που βοηθούν ανθρώπους χωρίς φωνή. Είναι τρόπος ζωής, όχι βιβλίο».
Δεν χρειαζόμαστε συνεργασία με κανένα κόμμα
Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε:
«Δεν χρειαζόμαστε συνεργασία με κανένα κόμμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες με μία κομματική δομή που επιτρέπει όλους να είναι ίσοι. Αυτό σημαίνει κόμμα για τα μέλη. Δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανό να κάνει κάτι τέτοιο».
Σε ερώτηση από το κοινό για το πώς θα χειριστεί τις αποχές από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για τον γάμο ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια σημείωσε πως η μία αποχή ήταν για ιδεολογικούς λόγους και η δεύτερη λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
«Θα κάνω τις ανακοινώσεις την κατάλληλη ώρα. Το σημαντικό είναι ότι οι ζωές των ανθρώπων είναι καλύτερες σήμερα. Χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε αυτός ο νόμος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση αν η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πάνω από 20 μονάδες, αυτός θα ήταν λόγος να παραιτηθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «όχι».
Ίνδαλμά μου ο Ανδρέας Παπανδρέου
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο LSE με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση», είπε πως ίνδαλμά του στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου «γιατί ένωσε τη χώρα και έφερε τις κοινωνικές αλλαγές που έφερε».
«Αυτός ο τύπος πολιτικής, που είναι έντονα προοδευτική, υπέρ όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της συμπεριληπτικής πολιτικής, υπέρ της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η πολιτική η οποία υποστηρίζω, δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι υπέρ των ανοιχτών αγορών, πρόκειται για αλλαγή ρητορικής και οπτικής γωνίας σε σχέση με την ιστορία της Αριστεράς, ανοιχτές αγορές όμως δεν σημαίνει αγορές χωρίς κανόνες ούτε αγορές χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις (για τιμές και μισθούς).
Αυτό χρειαζόμαστε και η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από αυτά. Κάτι άλλο με το οποίο συμφωνώ και με εκφράζει είναι η ισχυρή εθνική άμυνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο σύζυγος και όχι σύντροφος Τάιλερ και το χειροκρότημα
Στην έναρξη της εκδήλωσης και κατά την παρουσίαση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φέδερστοουν αναφέρθηκε στον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό, για να τον διορθώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είναι σύζυγος, όχι σύντροφος. Δουλέψαμε σκληρά για να γίνει αυτό αποδεκτό στην Ελλάδα»
Θέλω να δημιουργήσω ένα μονοπάτι για το ελληνικό όνειρο.
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) February 19, 2024
Ένα ισχυρό μονοπάτι για τους ανθρώπους της χώρας μας, ώστε να ευημερούν στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύσουν, είτε εκτός είτε εντός της χώρας τους, για να επιβιώσουν.
Σε τέσσερις πυλώνες θα δουλέψουμε… pic.twitter.com/e8qcGoYkzt
Μάλιστα, όταν ο κ. Φέδερστοουν ζήτησε από το κοινό να χειροκροτήσει την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, χειροκρότησε και ο Στέφανος Κασσελάκης
.