Πολιτική

Κατά της εκλογής του Μουφτή ο Κατσίκης – Στη Βουλή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Την ικανοποίησή του για την κοινωνική και τη διαφαινόμενη πολιτική συναίνεση για το θέμα της αλλαγής στη δικαιοδοσία των μουφτήδων εξέφρασε, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Είναι μία σημαντική ημέρα στο κοινοβούλιο, όχι μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων -εκτός της Χρυσής Αυγής-, αλλά επειδή τίθενται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επιχειρήματα μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης και με τη λύση που προτείνουμε φαίνεται να έχουμε πετύχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η θετική ψήφος των κομμάτων σημαίνει και σεβασμό των ταυτοτικών στοιχείων».

Ο κ. Γαβρόγλου αναγνώρισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν γίνει για ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας από προηγούμενες κυβερνήσεις κατά τη δεκαετία του ’90 («επί κυβερνήσης Μητσοτάκη αλλά και επί υπουργείας Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά) και επεσήμανε ότι η σημερινή ρύθμιση αν και φαίνεται τεχνική, «αγγίζει θέματα καθημερινότητας των συμπoλιτών μας».

Όχι στην εκλογή Μουφτή λέει ο Κατσίκης

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια τάχθηκε κατά της εκλογής του Μουφτή. Διαχωρίζοντας έτσι την δική του θέση από την επίσημη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας του η οποία τάσσεται υπέρ του περιορισμού της Σαρίας.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης υποστήριξε πως ο Μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται από το Κράτος και επικαλέστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα υπενθυμίζοντας πως κατά της εκλογής του Μουφτή έχει ταχθεί και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος με παλαιότερες τοποθετήσεις.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ πάντως ψηφίζει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της Σαρία αλλά και ο ίδιος ο κ. Κώστας Κατσίκης αναγνώρισε πως «η Σαρία δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, η τροποποίηση που επιφέρει το συζητούμενο νομοσχέδιο καθίσταται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη» και πρόσθεσε πως «οι μουσουλμάνοι θα έχουν πλέον το δικαίωμα, την δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση να εφαρμόσουν το ισλαμικό νόμο καθώς «εξισώνει τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και διασφαλίζει την ισονομία και την ισηγορία».

Η θέση των κομματων της αντιπολίτευσης

Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, εκφράστηκε η διάθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου και διατυπώθηκαν νομοθετικές βελτιώσεις. Ειδικότερα, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδριανός σημείωσε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «βελτιώνει περισσότερο την ισονομία και επιλύει τις λίγες αλλά υπαρκτές εντάσεις ανάμεσα σε συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «βήμα ταυτοποίησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας» και τόνισε: «θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο». «Η ρύθμιση, αν και έχει ατελή μορφή και αποσπασματικό χαρακτήρα, είναι ώριμη να τη δεχτεί η μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε ο Ι. Δελλής, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Ι. Σαρίδης, επέκρινε την κυβέρνηση για «λανθασμένους χειρισμούς» σχετικά με τη διεξαγωγή του διαλόγου για τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου.

«Θα υπερψηφίσουμε επί της αρχής την εκσυγχρονιστική προσπάθεια», ανέφερε ο Γρηγόρης Ψαριανός, από το Ποτάμι, και πρόσθεσε: «πρέπει με μεγάλα βήματα και θαρραλέα να αντιμετωπίζουμε ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Στον αντίποδα, από το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αφού επέκρινε την κυβέρνηση για τον χειρισμό των ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Βενιζέλος: Τροπολογία για να επικυρώνονται από τη δικαιοσύνη οι αποφάσεις του Μουφτή

Με μια πλήρη νομική διατριβή που παρουσίασε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με την ανάγκη να θεσπιστεί η επικύρωσης των αποφάσεων του Μουφτή από την Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Σαρία, υποστήριξε την τροπολογία που έχει καταθέσει και ζητά να θεσπιστεί ότι « το Μονομελές Πρωτοδικείο να ερευνά την τήρηση των ορίων της δικαιοδοσίας του Μουφτή και τυχόν αντίθεση των κανόνων που εφαρμόστηκαν στις αποφάσεις του με βάση των άρθρων του Συντάγματος (ιδίως το άρθρο 4 παρ. 2 για την ισότητα των ανδρών και γυναικών) και τους κανόνες υπερθεματικής ισχύος (όπως της ΕΣΔΑ ή Διεθνές Δικαίου σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα)»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΜ ΣΥΜΠ ανέφγφερε πως τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν και οι περιπτώσεις τυχόν αντίθεσης των κανόνων που εφαρμόστηκαν σε αποφάσεις του Μουφτή προς του κανόνες του Συντάγματος . Επίσης, ανέφρε πως ¨είναι αναγκαίο παρόμοιας φύσης και δυσκολίας θέματα να άγονται στην κρίση ανώτερων δικαστηρίων και τελικά του Αρείου Πάγου μέσω της άσκησης των τακτικών και έκτακτων ένδικών μέσων»

Ο παριστάμενος πάντως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μέχρι τώρα δεν έχει κάνει γνωστό εάν κάνει αποδεκτή την τροπολογία του κ. Ευάγγελοθυ Βενιζέλου στο νομοσχέδιό του.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής